Måler regjeringas suksess

Har du fått det bedre eller verre siden 2001? 33 prosent mener bedre, mens 8 prosent mener verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre har i lang tid vært frustrert over ikke å få kreditt fra velgerne på meningsmålingene for bedrede resultater i norsk økonomi.

Nå har partiledelsen, etter samme mønster som blant annet i USA, bedt MMI utføre en meningsmåling som viser at det er fire ganger så mange som mener de har fått det bedre, som de som mener de har fått det verre.

32 prosent mente i mai i år at de har det bedre enn i 2001. Bare åtte prosent mener de har det verre. Men det store flertallet, hele 58 prosent, synes de har det omtrent likt. Resultatet av målingen er likevel så bra at Høyre ikke skjemmes for å vise målingen fram til Dagbladet.

-  For oss er det viktig å vite at folk har en oppfatning av at de har det bedre, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Har fått det bedre

-  Når vi sammenholder dette med nyheten om at andelen som mener de har betalingsproblemer nå er halvert, tyder det på at folk flest har fått det bedre.

-  Hvorfor stiller dere slike spørsmål?

-  Grunnen er at vi vil vite om vår egen opplevelse stemmer overens med folks opplevelser av situasjonen. Dessuten gir den en pekepinn på om venstresidens svartmaling har effekt.

-  Hvis folk hadde hatt en annen opplevelse enn oss, måtte vi justert kursen og også stilt spørsmål om vi hadde fått fram resultatene.

Solberg viser til at denne type undersøkelser gjøres i mange andre land, i EU og i USA. Vi husker Ronald Reagan stilte liknende spørsmål til sine velgere både fra opposisjon og fra posisjon som president i USA.

Bill Clinton gjorde det også i valgkampen mot George Bush den eldre i 1992.

Sp minst fornøyd

Ikke overraskende er det Høyres egne velgere som er mest fornøyd med dagens situasjon målt mot 2001. Hele 46 prosent av Høyres velgere mener de har det bedre, bare tre prosent verre.

Ap\'s velgere er litt mer fornøyd enn gjennomsnittet, med henholdsvis 34 og 6 prosent. 30 prosent av Frp\'s velgere mener de har det bedre, mens 13 prosent mener de har det verre. Et stort flertall av dem som mener de har fått det bedre, mener at utviklingen i rente, skatt og prisutvikling har bidratt til dette.

Senterpartiets velgere er ikke fullt så fornøyde som resten av velgerskaren. Bare 11 prosent mener de har fått det bedre, mens 7 prosent verre.

Blant dem som mener de har fått det verre, oppgir et klart flertall at disse faktorene ikke har bidratt til forverringen.

ALT ER MEGET BEDRE: Partileder Erna Solberg ser til USA foran årets valgkamp. Partiet har utført meningsmålinger som viser at folk flest har det bedre nå enn før.