Målerfeil er god butikk for kraftselskapene

Norske strømmålere kontrolleres aldri, og det går ut over forbrukerne: Norske husholdninger betaler minst 200 millioner kroner for mye i strøm, anslår Energimåling AS i Skien. Forbrukerrådet krever justerings- og kontrollplikt av målerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev Dagbladet om familien Andestad på Holmlia, som fikk tilbake 29200 kroner etter å ha betalt for mye for fjernvarmen i fem år. Feilen lå i en vannmåler - men heller ikke strømmåleren du har i veggen, er til å stole på. Den er trolig aldri kontrollert.

Energimåling AS i Skien anslår at minst én prosent av kraften norske husholdninger betaler for, aldri blir brukt, men skyldes feilmåling. Det betyr at kraftbransjen og staten i år vil håve inn minst 200 millioner kroner for mye i strømpris og -avgift.

Ingen kontroll

Norske hjem bruker rundt 50 milliarder kilowatt-timer strøm i år - ifølge målingene fra kraftbransjen. Men mens bensinselgere og matbutikker må kontrollere pumpene og vektene sine, er strømmålere unntatt fra justeringsplikt.

- Det står ukontrollerte strømmålere fra 30-tallet og måler strøm i Norge, sier direktør Ole Melteig i Energimåling AS.

- Det har vært en vedtatt sannhet i bransjen at strøm målerne viser for lite. Dette skyldes at de negative målingene ofte blir store, og dermed lette å finne, sier direktør Ole Melteig i Energimåling AS.

De små målefeilene på under ti prosent, som er flere og langt vanskeligere å finne, går imidlertid i kraftselgers favør. De fleste som betaler for mye, oppdager det aldri.

Må ha krav

- Strømmålerne må underlegges kontroll, sier rådgiver Thomas Schive i Forbrukerrådet. Rådet sendte i forrige uke et brev til Nærings- og handelsdepartementet med krav om justeringsplikt - for netteiers regning.

Kraftbransjen vil ikke innføre rutinekontroll av elmålerne.

- Jeg har besøkt et hundretall selskaper. Så å si alle sier at «vi gjør ingenting før det kommer krav», sier Energimåling-direktør Ole Melteig.

- Hvis kunden kommer til oss og fastholder at noe må være feil med regninga, får han ny måler, eller kontrollmåling. Det sier rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes Landsforening.

STRØMSURR: Det er spesielt gamle strømmålere som kan trenge en kontroll og justering. De kan snyte deg for et stort beløp på strømregninga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer