Målerfeil er god butikk for kraftselskapene

Norske strømmålere kontrolleres aldri, og det går ut over forbrukerne: Norske husholdninger betaler minst 200 millioner kroner for mye i strøm, anslår Energimåling AS i Skien. Forbrukerrådet krever justerings- og kontrollplikt av målerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om familien Andestad på Holmlia, som fikk tilbake 29200 kroner etter å ha betalt for mye for fjernvarmen i fem år. Feilen lå i en vannmåler - men heller ikke strømmåleren du har i veggen, er til å stole på. Den er trolig aldri kontrollert.

Energimåling AS i Skien anslår at minst én prosent av kraften norske husholdninger betaler for, aldri blir brukt, men skyldes feilmåling. Det betyr at kraftbransjen og staten i år vil håve inn minst 200 millioner kroner for mye i strømpris og -avgift.

Ingen kontroll

Norske hjem bruker rundt 50 milliarder kilowatt-timer strøm i år - ifølge målingene fra kraftbransjen. Men mens bensinselgere og matbutikker må kontrollere pumpene og vektene sine, er strømmålere unntatt fra justeringsplikt.

- Det står ukontrollerte strømmålere fra 30-tallet og måler strøm i Norge, sier direktør Ole Melteig i Energimåling AS.

- Det har vært en vedtatt sannhet i bransjen at strøm målerne viser for lite. Dette skyldes at de negative målingene ofte blir store, og dermed lette å finne, sier direktør Ole Melteig i Energimåling AS.

De små målefeilene på under ti prosent, som er flere og langt vanskeligere å finne, går imidlertid i kraftselgers favør. De fleste som betaler for mye, oppdager det aldri.

Må ha krav

- Strømmålerne må underlegges kontroll, sier rådgiver Thomas Schive i Forbrukerrådet. Rådet sendte i forrige uke et brev til Nærings- og handelsdepartementet med krav om justeringsplikt - for netteiers regning.

Kraftbransjen vil ikke innføre rutinekontroll av elmålerne.

- Jeg har besøkt et hundretall selskaper. Så å si alle sier at «vi gjør ingenting før det kommer krav», sier Energimåling-direktør Ole Melteig.

- Hvis kunden kommer til oss og fastholder at noe må være feil med regninga, får han ny måler, eller kontrollmåling. Det sier rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes Landsforening.

STRØMSURR: Det er spesielt gamle strømmålere som kan trenge en kontroll og justering. De kan snyte deg for et stort beløp på strømregninga.