-  Maleriene er brent opp

Oslo-politiet frykter at involverte i Munch-ranet har brent opp kunstskattene «Skrik» og «Madonna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen skal være å ødelegge fellende bevis.

En helt sentral kilde i Oslos kriminelle miljø bekrefter overfor Dagbladet at bildene er brent opp, og at de i en periode etter ranet ble oppbevart i en fritidsbolig.

I en hemmeligstemplet politirapport går det fram at etterforskerne sitter med de samme opplysningene som Dagbladet.

Tre personer er varetektsfengslet for kunstkuppet, men minst to personer er på frifot. Politiet mener at Petter Tharaldsen kjørte fluktbilen, og at en 37-åring fra Østfold skaffet bilen til veie.

Etterforskerne har dermed ikke arrestert de to som utførte kunstranet søndag 22. august i fjor.

Hovedteori

En av politiets hovedteorier har lenge vært at de to ranerne, eller andre personer som etter hvert føler det begynner å brenne under føttene på dem, er kyniske nok til å brenne opp de uerstattelige kunstverkene for å ødelegge bevismateriale for alltid.

Om politiet for eksempel skulle finne «Skrik» og «Madonna» hjemme hos personer som allerede befinner seg i søkelyset, vil dette være fullstendig kompromitterende og jevngodt med en lang fengselsstraff, ifølge strafferettskilder.

Nervøse

David Toska ble pågrepet i Malaga i Spania for to uker siden. Det er pågripelsen av Toska som er en av årsakene til at politiet frykter bildene er ødelagt. Pågripelsen av Toska, som av flere blir knyttet til Munch-ranet, har ført til at flere sentrale personer er blitt nervøse - og at de derfor kan ha ødelagt kunstverkene.

Dagbladet har de siste månedene snakket med flere personer i det kriminelle miljøet som hevder de har sett bildene etter ranet, og at maleriene er flyttet flere ganger.

-  Etter at politiet har klart å knekke ryggen på ransmiljøet i Nokas-etterforskningen, skjønner de som har bildene at det nå brenner under føttene på dem. Derfor er bildene ødelagt, hevder kilder.

Nye pågripelser

Politiet er svært sparsommelig med opplysninger i Munch-saken, men ingen av de siktede skal så langt være knyttet til ranet gjennom tekniske spor.

I fluktbilen - en Audi S4 - fant politiet ranernes pistol. På denne pistolen sikret kriminalteknikerne biologiske spor. Funnet har ført til at en rekke personer i ransmiljøet er DNA-testet, men så langt har etterforskerne ikke fått DNA-treff.

Politikilder sier til Dagbladet at det er ventet nye pågripelser i Munch-saken innen kort tid.

De samme kildene understreker imidlertid at det er sparsomt med opplysninger om hvor bildene, eller restene av «Skrik» og «Madonna», nå befinner seg.

Madonna: Kan være brent.
Skrik: Kan være brent.