Malermester frikjent for svart arbeid på Stortinget: - Vil kreve erstatning

Lars Barg er frikjent etter at lagmannsretten forkastet Økokrims anke.

FRIKJENT: Tidligere malermester og tidligere NHO-tillitsvalgt Lars Barg er frikjent etter at Borgarting lagsmannsrett forkastet Økokrims anke over frifinnelsen av ham i Oslo tingrett. Foto: Signe Dons / Aftenposten
FRIKJENT: Tidligere malermester og tidligere NHO-tillitsvalgt Lars Barg er frikjent etter at Borgarting lagsmannsrett forkastet Økokrims anke over frifinnelsen av ham i Oslo tingrett. Foto: Signe Dons / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Barg var tiltalt for grov utroskap og fakturering for arbeid utført på Stortinget fra juni 2006 til oktober 2008. Tiltalen lød på grov utroskap for 3,3 millioner kroner.

I oktober i fjor ble Barg frikjent av Oslo tingrett. Økokrim anket frikjennelsen til Borgarting lagmannsrett, som nå har forkastet anken.

Det betyr at Barg er endelig frikjent. Politiet startet etterforskning mot mannen, som var daglig leder i Oslo malermesterlaug og tillitsvalgt i NHO, i 2015.

- Jobbet knallhardt for frifinnelse

- Det er tilfredsstillende at Økokrim ikke får gjennom anken sin. Det viser at tingretten har foretatt en grundig bevisvurdering. Vi har jobbet knallhardt for denne frifinnelsen, sier Bargs forsvarer Alexander Greaker til Dagbladet.

- Personlig så fatter jeg ikke hvorfor Økokrim prøvde å anke saken. Tingrettens dom var knusende på alle tiltalepunkter, sier han.

Tingretten kom fram til at den «ikke er i tvil om at malerarbeidet omfattet av tiltalen i 2006–2008 i all hovedsak er utført svart av personer som ikke er registrert ansatt i selskapene som har fakturert for deres arbeid. Arbeidsgiveravgift og skatt på lønnsinntekt er da unndratt».

Oslo tingrett fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte handlet med den nødvendige grad av skyld. Dermed ble Barg frifunnet.

Frifinnelsen i Oslo tingrett var enstemmig, og lagmannsretten fant det klart at anken fra Økokrim ikke ville føre fram. Ifølge lagmannsretten har ikke påtalemyndigheten framført vesentlige argumenter eller tilbudt bevis som ikke er prøvd - og forkastet - av en enstemmig tingrett.

- Vil kreve erstatning

Barg har vært siktet og tiltalt i saken i over tre år.

- Det er en stor seier for Barg å vinne denne saken. Barg ønsker å formidle at saken har påvirket han helsemessig. Det har vært en stor belastning å vente på at saken skulle komme opp, sier hans forsvarer Greaker.

- Det viktigste for frifinnelse var grundig saksforberedelse og Bargs egen forklaring i tingretten. Nå vil jeg på vegne av Barg rette et krav om erstatning for uberettiget straffeforfølgning, sier han.

Barg var daglig leder i Oslo malermesterlaug på midten av 2000-tallet, og fra 2012 til 2016 var han valgt styreleder i MLF, en forening under NHO-paraplyen.

Barg var videre valgt styremedlem i NHO-organisasjonen Byggenæringens Landsforening (BNL) fra 2012 til 2016.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer