Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malermester-topp i retten for svart arbeid på Stortinget

Tiltalt for organisering av svart arbeid og grovt utroskap på 3,3 millioner kroner.

VAR NHO-TILLITSVALGT OG DAGLIG LEDER I OSLO MALERMESTERLAUG: Lars Barg må svare i Oslo tingrett for tiltale om å ha organisert svart malerarbeid på Stortinget. Foto: Signe Dons, Aftenposten.
VAR NHO-TILLITSVALGT OG DAGLIG LEDER I OSLO MALERMESTERLAUG: Lars Barg må svare i Oslo tingrett for tiltale om å ha organisert svart malerarbeid på Stortinget. Foto: Signe Dons, Aftenposten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig leder Lars Barg (67) i daværende malerfirma Lars Barg AS møter mandag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha organisert svart arbeid på Stortinget for ti år siden.

Barg er tiltalt for grov utroskap og fiktiv fakturering for arbeid utført på Stortinget i perioden 27. juni 2006 til 27. oktober 2008. Rettssaken vil pågå fra 27. august til 17. september.

Tiltalen lyder på grov utroskap for drøyt 3,3 millioner kroner.

Barg har ifølge tiltalen benyttet i alt seks underleverandører til såkalt fiktiv fakturering, og han er også tiltalt for uberettiget å ha ført fradrag for inngående merverdiavgift for 663 000 kroner.

NHO-tillitsvalgt

I perioden da det svarte arbeidet skal ha foregått var Barg daglig leder i Oslo malermesterlaug. Fra 2012 til 2016 var han valgt styreleder i MLF, en forening under NHO-paraplyen.

Barg var videre valgt styremedlem i NHO-organisasjonen Byggenæringens landsforening (BNL) fra 2012 til 2016.

Han selv gått hardt ut mot useriøse aktører i malerbransjen. Han trakk seg fra alle verv da politiet startet etterforskning i 2015.

- Det at det dreide seg om en framstående tillitsmann i malerbransjen, som hadde gått offentlig ut mot svart arbeid, bidro til at vi fattet interesse for forholdet, sa politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til Dagbladet i januar.

Selv avviste mannen den gang at han hadde levert fiktive fakturaer og understreket at han ikke har gjort noe galt.

Spørsmålet er om han som eier og styreleder i firmaet kan ansvarliggjøres for at underleverandørene han brukte puttet arbeidsgiveravgift og moms i lomma, sa han til Dagbladet.

Til fagbladet Maleren uttalte han i januar at han ser fram til å få en sjanse til å renvaske seg i retten, og han stilte spørsmål både ved grunnlaget for tiltalen og Økokrims regnestykke.

Vil avgi grundig forklaring

Tiltalte vil forklare seg for retten på tirsdag, og hans forsvarer, advokat Alexander Greaker, understreket overfor E24 torsdag at klienten fortsatt nekter straffskyld.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld i henhold til noen av tiltalepunktene, sier Greaker.

- Han vil avgi en grundig partsforklaring om hva han mener har skjedd. Fra forsvarets side handler denne saken i stor grad om subjektiv skyld, sier Greaker.

Hele Norges coronakart