Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malermester var under etterforskning - firmaet hans fikk oppdrag verdt 6,9 mill på Slottet

I går trakk Ragnar Osnes seg på dagen fra stillingen som Slottsforvalter etter 20 år i tjeneste for de kongelige.

STYRTE MILLION-PROSJEKT: Inntil i går var Ragnar Osnes kongefamiliens Slottsforvalter ved Det kongelige hoff. Nå har han gått av etter spørsmål fra Dagbladet som utløste en intern gransking på Slottet. Foto: Knut Falch / SCANPIX
STYRTE MILLION-PROSJEKT: Inntil i går var Ragnar Osnes kongefamiliens Slottsforvalter ved Det kongelige hoff. Nå har han gått av etter spørsmål fra Dagbladet som utløste en intern gransking på Slottet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste 25 årene har malermester Magne Bratfoss (64) og hans selskaper blitt brukt til store renoveringsarbeider på kongelige eiendommer som Oscarshall, Bygdøy kongsgård og Slottet.

Høsten 2015 oppdaget Bratfoss´ arbeidsgiver, Alliero, at både han og sønnen, Truls Bratfoss (30), hadde belastet selskapet med en rekke private utgifter.

På lista over private utgifter dukket det opp oppussing av egen bolig, dyre restaurantbesøk, reiser og rikelig kjøregodtgjørelse. Saken fikk bred offentlig omtale i Finansavisen, der både far og sønn uttalte seg.

OFFENTLIG OMTALT: Striden og politianmeldelsen ble omtalt i 2016 i Finansavisen.
OFFENTLIG OMTALT: Striden og politianmeldelsen ble omtalt i 2016 i Finansavisen. Vis mer

Alliero krevde et millionbeløp fra de to. Far og sønn Bratfoss valgte å tilbakebetale flere hundre tusen kroner til Alliero. Men forholdene ble likevel politianmeldt.

Langvarig samarbeid

Samarbeidet mellom malermester Magne Brattfoss og slottsforvalter Ragnar Osnes (64) strekker seg over to tiår, får Dagbladet opplyst.

Osnes er selv arkitekt. Han har ledet restaureringsarbeider på kongelige eiendommer for flere hundre millioner kroner. Kultur og eiendomsavdelingen han ledet ved Det kongelige hoff i en årrekke hadde i fjor 32 årsverk.

Osnes har vært en nær rådgiver for de kongelige og har også tegnet bygg til kongefamiliens private eiendom.

Magne Bratfoss er blant landets fremste innen antikvariske malerarbeider og restaurering og har ledet arbeider på en rekke offentlig bygg, deriblant Oslo domkirke.

GAVE FRA KONGEN TIL DRONNINGEN: Her ble Dronning Sonja Kunststall bygd i Slottets gamle stallbygning. Kunststallen var en gave fra kongen og ble åpnet på dronningens 80-årsdag 4. juli 2017.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GAVE FRA KONGEN TIL DRONNINGEN: Her ble Dronning Sonja Kunststall bygd i Slottets gamle stallbygning. Kunststallen var en gave fra kongen og ble åpnet på dronningens 80-årsdag 4. juli 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Informerte Osnes

Flere uavhengige kilder opplyser til Dagbladet at Slottsforvalter Ragnar Osnes ble personlig informert om at Magne Bratfoss og sønnen Truls Bratfoss var mistenkt for økonomisk utroskap mot Alliero. Osnes ble også informert om politianmeldelsen mot de to den samme vinteren.

Dagbladet har flere ganger bedt Osnes om å kommentere opplysningene som framkommer i denne saken, både per telefon og skriftlig. Osnes har ikke ønsket å gjøre det. I går gikk han på dagen, etter at spørsmålene fra Dagbladet utløste en omfattende intern gransking ved hoffet. Følgende skrev Det kongelge hoff i en pressemelding om saken:

«Slottsforvalter Ragnar Osnes har på bakgrunn av brudd på Hoffets interne retningslinjer valgt å fratre sin stilling med umiddelbar virkning. Brudd på retningslinjene ble avdekket ved en intern gjennomgang.

- Tillitsbruddet er alvorlig, og derfor har jeg akseptert hans umiddelbare fratreden. Det Kongelige Hoff vil som en konsekvens av funnene i den interne undersøkelsen, gjøre en vurdering av omfang og fullmakt i stilling som slottsforvalter, sier Hoffsjef Gry Mølleskog.»

Dagbladet ba i går om innsyn i retningslinjene hoffsjef Mølleskog henviser til og om at hoffet forklarer hvilke de mener Osnes har brutt. Henvendelsen er ikke besvart.

BURSDAGGAVE: Dronning Sonja hilste på Erna Solberg i Kunststallen 04. juli 2017, i forbindelse med sin 80-års dag. Et selskap som hadde renovert bygget, Valør AS, ble hyret inn mens eier og daglig leder var under etterforskning for økonomisk utroskap. Han vedtok senere et forelegg i saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BURSDAGGAVE: Dronning Sonja hilste på Erna Solberg i Kunststallen 04. juli 2017, i forbindelse med sin 80-års dag. Et selskap som hadde renovert bygget, Valør AS, ble hyret inn mens eier og daglig leder var under etterforskning for økonomisk utroskap. Han vedtok senere et forelegg i saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Politietterforskningen mot far og sønn Bratfoss startet opp like over nyttår, i begynnelsen av 2016.

PROMOTERTE VALØR AS: Truls Bratfoss 8. januar 2016. Samtidig ble han politianmeldt for økonomisk utroskap av sin tidligere arbeidsgiver. Faksimile: Håndverksgruppen
PROMOTERTE VALØR AS: Truls Bratfoss 8. januar 2016. Samtidig ble han politianmeldt for økonomisk utroskap av sin tidligere arbeidsgiver. Faksimile: Håndverksgruppen Vis mer

Uten sine gamle jobber i Alliero måtte Bratfoss-ene se etter annet arbeid. Samtidig med at politietterforskningen pågikk, engasjerte sønnen Truls Bratfoss seg i sitt eget malerselskap, Valør AS.

Han eide hele selskapet og var daglig leder.

Statsadvokaten grep inn

I midten av august 2016 ble anmeldelsen henlagt, på grunn av manglende ressurser hos Oslo-politiet. Men Statsadvokaten mente saken var alvorlig. Allerede to uker senere ble politiet pålagt å gjenoppta etterforskningen av de to malermesterne.

Oslo-politiet koplet politiadvokat Knut Horn ved seksjon for Finans- og miljøkrim på saken.

KOBLET INN: Knut Horn i Oslo-politiet ble koblet inn, etter at Statsadvokaten påla politiet å etterforske far og sønn Bratfoss mer.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KOBLET INN: Knut Horn i Oslo-politiet ble koblet inn, etter at Statsadvokaten påla politiet å etterforske far og sønn Bratfoss mer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Tross politietterforskningen dukket det snart opp en mulighet for Truls Bratfoss og Valør AS: På Slottet skulle det bygges. Og farens gamle kontakt, Slottsforvalter Ragnar Osnes, hadde en hånd på rattet:

Kongelig gave

28. oktober slapp Slottet nyheten:

En stor stallbygning i Slottsparken skulle forvandles fra lager til et moderne utstillingslokale for kunst og kulturaktiviteter.

Slottet annonserte at navnet skulle bli «Dronning Sonjas KunstStall» (kongehusets skrivemåte, red.anm.).

«Prosjektet er en gave til Dronningen fra Kong Harald, i anledning Dronningens 80-årsdag», ifølge Slottet.

I september inviterte Slottet til en konkurranse. Tre firmaer deltok.

Fikk kontakt med Slottet

Undersøkelser Dagbladet har gjort, viser at Osnes og Det kongelige hoff valgte å gi en stor og langvarig avtale om renovering av stallen til Valør AS. Hoffet valgte Valør AS til tross for at de kjente til etterforskningen om økonomisk utroskap mot eieren og daglig leder, får Dagbladet bekreftet.

Valør vant på pris. Dagbladet har sett kontrakten, som ble inngåttt i november 2016.

SKRYT PÅ FACEBOOK: Valør AS postet en rekke bilder av arbeidene de gjorde for Slottet. Foto: Privat
SKRYT PÅ FACEBOOK: Valør AS postet en rekke bilder av arbeidene de gjorde for Slottet. Foto: Privat Vis mer

På tidspunktet for inngåelse av kontrakten var Truls Bratfoss eneste eier og daglig leder i selskapet. Han var også under etterforskning for økonomisk utroskap.

Valør AS på plass

Bilder som Valør AS selv la ut på sin Facebook-profil viser at arbeidene for hoffet startet kort tid etter:

«Vi er godt i gang med å restaurere 100 fredede vinduer fra 1846. Demontering og utbedring av 1 400 stk vindusglass, utskifting av råteskader og oppmaling med linoljemaling.» skrev Valør på sin Facebookside 9. desember 2016.

Valør skrev ikke hvem oppdragsgiveren var, men vinduene er identiske med dem på fasaden av den kongelige stallen, som ble bygget i samme periode.

Slottet nektet innsyn

Det kongelige hoff finansieres av allmenheten og får sine bevilgninger fra statsbudsjettet. Dagbladet har kartlagt pengestrømmene fra hoffet til selskaper kontrollert av Magne Bratfoss og Truls Bratfoss de siste månedene.

Underveis har Dagbladet bedt hoffet om innsyn i hvilke selskaper de hyret inn for å bygge om den gamle stallen.

Slottet sendte aldri fra seg en slik liste.

VINDUER FRA SLOTTET: Valør AS startet med å renovere vinduer i november 2016. Foto: Privat
VINDUER FRA SLOTTET: Valør AS startet med å renovere vinduer i november 2016. Foto: Privat Vis mer

Slottsforvalter Ragnar Osnes og Slottets kommunikasjonsavdeling har avslått gjentatte intervjuforespørsler om byggearbeidene i stallen.

Videre forlangte kommunikasjonsavdelingen at at alle spørsmål måtte sendes på epost. Disse er gjengitt i bunnen av denne artikkelen og kan leses i sin helhet der.

Slottet har fremdeles ikke besvart spørsmålene, men er inneforstått med innholdet i denne artikkelen.

Avslørende møtereferater

Hos Statsbygg fikk Dagbladet innsyn i møtereferater om renoveringen og ombyggingen. De inneholder også omfattende lister over ansvar og oppgaver.

Dokumentene viser at Truls Bratfoss sitt selskap ble hyret inn av hoffet for å bygge om lageret til å bli «Dronning Sonjas Kunststall». Selskapet og ansatte fikk en sentral rolle i prosjektet og ansvaret for å renovere fasader, vinduer, vegger og himlinger i stallbygningen.

Representanter for selskapet var tilstede under møter på Slottet. De samarbeidet tett med Slottsforvalter Ragnar Osnes. Dokumentene viser at Slottsforvalter Ragnar Osnes var sentral i planleggingen og koordineringen av de omfattende arbeidene.

INSPEKSJON: Kong Harald inspiserte selv byggingen av Dronning Sonja Kunststall, i Slottets gamle stallbygning i fjor mai. Kunststallen var en gave fra kongen. Til venstre med blå hjelm, Slottets kultursjef Maisen Bonnevie, til høyre hoffsjef Gry Mølleskog. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
INSPEKSJON: Kong Harald inspiserte selv byggingen av Dronning Sonja Kunststall, i Slottets gamle stallbygning i fjor mai. Kunststallen var en gave fra kongen. Til venstre med blå hjelm, Slottets kultursjef Maisen Bonnevie, til høyre hoffsjef Gry Mølleskog. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Dronning Sonja

Ifølge en pressemelding fra Slottet skulle også Dronning Sonja bidra, ved å «lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen».

Det kongelige hoff er kjent for sitt strenge sikkerhetsregime. Den interne taushetserklæringen er omfattende og understreker hvordan overtredelser kan medføre brudd på sikkerhetsloven.

Slottet har også ønsket at pizza-bud og andre som leverer varer og tjenester på døra skal sikkerhetsklareres, men møtte motstand fra Datatilsynet og fagbevegelsen.

Samtidig hyret Osnes og hoffet inn et selskap der eier og daglig leder ble etterforsket av politiet for økonomisk kriminalitet.

INVOLVERT: Slottsforvalter Ragnar Osnes viser frem en luke i gulvet i spisestuen på den gang nyrestaurerte Bygdø kongsgård i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
INVOLVERT: Slottsforvalter Ragnar Osnes viser frem en luke i gulvet i spisestuen på den gang nyrestaurerte Bygdø kongsgård i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Oslos nye kunstarena

Bratfoss sitt selskap var med på det kongelige prosjektet fra høsten 2016 til sommeren 2017.

26. juni vedtok Truls Bratfoss et forelegg utstedt av Oslo-politiet på 25 000 kroner for økonomisk utroskap.

Åtte dager senere ble stallen overrakt til Dronning Sonja som 80-års gave, under navnet «Dronning Sonjas KunstStall».

Hun ønsket statsminister Erna Solberg og de andre frammøtte «velkommen til Oslos nye kunstarena – i hjertet av hovedstaden!»

ÅPNET KUNSTSTALLEN: Kong Harald og dronning Sonja i stallen på Slottet i forbindelse med at dronning Sonja blir 80 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ÅPNET KUNSTSTALLEN: Kong Harald og dronning Sonja i stallen på Slottet i forbindelse med at dronning Sonja blir 80 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Tause om prislapp

Slottet har ikke svart på spørsmål om hvor mye av fellesskapets penger som gikk til Truls Bratfoss sitt selskap.

Men Dagbladet får opplyst fra andre kilder at hoffet betalte 6,9 millioner kroner til selskapet, inkludert utgifter til underleverandører. Når utgifter til underleverandører var trukket fra, hadde kontrakten en verdi i omsetning på fem millioner kroner til selskapet.

- Kamuflerte private utgifter

I 2017 valgte Magne Bratfoss å tilstå økonomisk utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver Alliereo, under rettssaken i Nordre Vestfold Tingrett.

Dom falt 22. desember samme år.

Ifølge dommen kamuflerte Bratfoss sine private utgifter for å belaste dem sin arbeidsgiver. Blant annet ved å føre utgifter til håndverkerarbeider i sitt eget hus, som en utgift på et av Allieros prosjekter.

Bratfoss innrømmet også at han fikk refundert private restaurantregninger, han leverte inn for mange kilometer med kjøregodtgjørelse, ifølge dommen.

Malermesteren ble idømt 90 dager fengsel, hvorav 45 dager ubetinget. Da dommen falt jobbet også Magne Bratfoss i sønnens malerselskap.

Tingretten reduserte straffen fordi etterforskningen trakk ut i tid. Bevisene mot Bratfoss beskrives som «sterke» og Bratfoss innrømmet forholdene i retten.

Advokat Frode Sulland opplyser til Dagbladet at dommen ble anket fordi de mener straffen var for hard. Anken er ikke berammet.

- Ingen kommentar

Dagbladet har flere ganger bedt Slottsforvalter Osnes om et intervju til denne saken.

- Jeg tok denne oppringingen ved en feil. Du må ringe kommunikasjonsavdelingen, sa Osnes før han brøt samtalen.

Slottets kommunikasjonsavdeling har bedt om å få alle spørsmål skriftlig ønsker vil hverken stille til intervju eller gi Dagbladet et intervju med Osnes.

Dagbladet har også forsøkt å få kontakt med Osnes etter pressemeldingen fra Slottet som fortalte at han trakk seg med øyeblikkelig virkning fra jobben som Slottsforvalter.

Da Dagbladet ringte Truls Bratfoss (30) ønsket han ikke å uttale seg til Dagbladet og henviste til sin advokat. Dagbladet har ikke funnet informasjon om hvem advokaten er.

I dag sendte han følgende sms til Dagbladet:

- Jeg synes dette er en lei situasjon, skriver Bratfoss.

Valør AS har senere skiftet navn og fått flere eiere om bord. Truls Bratfoss jobber i dag som prosjektleder og sitter ikke i selskapets styre.

Dagbladet har flere ganger vært i kontakt med Magne Bratfoss (64) og han er kjent med innholdet i denne artikkelen. Han har ikke ønsket å la seg intervjue.

Bråk rundt Osnes

I 2016 avslørte Dagbladet at Osnes brukte sin posisjon som Slottsforvalter, Slottets brevpapir og arbeidstid til å hjelpe Märtha Louise ut av privat byggetrøbbel på landstedet i Fredrikstad kommune.

Regninga for innsatsen havnet hos hoffet og skattebetalerne, til tross for at Märtha Louise hverken mottar apanasje eller skal ha slik assistanse fra hoffet.

Stortingspolitikere kalte prosessen uryddig og konkluderte med at det utviklet seg en «ukultur på Slottet».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media