Den første patruljen som ankom matbutikken i Kongsberg, droppet verneutstyret. Sekunder før var det satt PLIVO - «pågående, livstruende vold».

På Coop ble patruljen beskutt med piler, og Espen Andersen Bråthen (37) flykter ut denne nødutgangen.

Kongsberg,  20211018. Massadrap i Kongsberg. 5 personer drept i hus og på åpen gate. Bakgården Hyttegaten 18, der gjerningsmannen trolig ble pågrepetFoto: Nina Hansen / DAGBLADET
Kongsberg, 20211018. Massadrap i Kongsberg. 5 personer drept i hus og på åpen gate. Bakgården Hyttegaten 18, der gjerningsmannen trolig ble pågrepetFoto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Den neste halvtimen tar han livet av fem personer med stikkvåpen, før han blir pågrepet i bakgården i Hyttegata 18 klokka 18.47.

I ettertid har det blitt klart at politiaksjonen evalueres, og Spesialenheten vurderer fortløpende om det skal iverksettes etterforskning.

Professor Ole Boe mener deler av politiet har for lite trening i PLIVO-situasjoner.

PLIVO: «Rett i aksjon»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 13. oktober oppsto det en situasjon i Kongsberg som seinere skulle vise seg å bli en tragedie.

Klokka 18.12.30 den kvelden mottar politiet den første meldinga om at en mann skyter rundt seg med pil og bue på tilfeldige ofre på en Coop Extra-butikk i Myntgata

Fem minutter seinere, klokka 18.17, erklærer nødetatene hendelsen som en såkalt PLIVO-hendelse, som står for «pågående livstruende vold».

Bare ett minutt seinere ankommer den første patruljen, bestående av to bevæpna politimenn.

Da den første patruljen ankom matbutikken på Kongsberg, valgte de å droppe verneutstyr. Ifølge politiet var det en taktisk vurdering å gå rett i aksjon istedenfor å bruke tid på å få på seg utstyret.

På Coop Extra-butikken får politiet kontakt med gjerningspersonen, men like etter blir de beskutt med piler, og de blir nødt til å gå i dekning. Det skjer to ganger. Ifølge politiet var de ikke i en posisjon til å avfyre skudd.

- Det er ikke gitt at man trenger å bruke alt av verneutstyr i alle PLIVO-aksjoner, for det er hva gjerningsmannen truer med som avgjør valg av utstyr. Hvis det for eksempel er melding om en gjerningsperson med kniv, er det eksempelvis ikke alltid hensiktsmessig med hjelm. Benytter gjerningsmannen skytevåpen bør man benytte hjelm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.