- Målet er å ramme politiet mens de er på jobb

Trusselsituasjonen skiller seg klart ut fra den Norge opplevde i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Innenfor de kommende tolv månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge, skrev PST i en pressemelding onsdag.

- En annen trusselsituasjon Politidirektør Odd Reidar Humlegård understreker at trusselsituasjonen som PST nå informerer om, skiller seg klart ut fra den Norge opplevde i sommer. Han sier videre at befolkningen ikke skal føle seg utrygge.

- Da visste vi ikke hvor trusselen skulle ramme. Befolkningen som sådan har ikke fått et skjerpet nivå. Nå gjelder det forsvar og politi. Det er rettet mot oss. Det er en vesentlig forskjell, og den er viktig, sa politidirektøren på en pressekonferanse i Politidirektoratet onsdag.

Humlegård fortalte at trusselbildet til dels er basert på handlingene til ekstreme islamister, som den siste tiden har gjennomført aksjoner i flere andre land som har vært rettet mot politi og forsvar.

- Trusselen er den samme som man ser i mange andre land. Det dreier seg om enkle anslag, som kan gjennomføres av en eller få personer, uten noen særlig planlegging. Målet er å ramme folk i politiet mens de er på jobb, sier politidirektøren til Dagbladet.

Han forteller videre at det ikke er sannsynlig at man vil se mer synlig politi i gatene.

- Vi har ingen planer om å øke politinærværet. Trusselen er spisset mot ansatte i politiet, det er ikke noe som krever mer bemanning, sier Humlegård.

Vurderer sikkerheten fortløpende Forsvaret har ikke innført nye sikkerhetstiltak, men vurderer sikkerheten for personell både i Norge og i utlandet fortløpende, opplyser forsvarssjefens pressetalsmann Vegard Finberg til NTB.

- Vi har tett dialog med PST gjennom forsvarets sikkerhetsavdeling og vurderer grunnlaget for tiltak. Jeg vil ikke utelukke at den nye trusselvurderingen vil avstedkomme nye initiativ, men per i dag er det ikke snakk om nye tiltak, sier Finberg og understreker at forsvaret allerede har hevet beredskapen.

- Knyttet til trusselvurdering ble beredskapen hevet i februar 2013, forteller han til NTB.

Statsminister Erna Solberg orienterte onsdag Stortinget om Norges bidrag mot IS (ISIL) i Afghanistan og Irak. Da sa hun at Norge ikke kan tillate at trusler fra terrororganisasjoner skal diktere landets sikkerhetspolitikk.

- Selv om politiske valg på kort sikt kan øke risikoen, er bekjempelse av ISIL en langvarig investering i vår egen sikkerhet, sa statsminister Erna Solberg (H) fra Stortingets talerstol onsdag formiddag.

VIL IKKE DIKTERES; Statsminister Erna Solberg redegjør i Stortinget for de norske bidragene til Irak og Afghanistan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL IKKE DIKTERES; Statsminister Erna Solberg redegjør i Stortinget for de norske bidragene til Irak og Afghanistan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer