Finansminister Trygve Slagsvold Vedum

- Målet er åpne kraner til uka

Kommunene må selv få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige, mener Trygve Slagsvold Vedum. Dersom det ikke kommer tunge faglige råd mot, ønsker han oppheving av nasjonal skjenkestopp denne uka.

VIL ÅPNE: - Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig, sier Trygve Slagsvold Vedum. Derom det ikke helsemyndighetene sterkt fraråder det, bør kommunene selv avgjøre skjenketider, mener han. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
VIL ÅPNE: - Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig, sier Trygve Slagsvold Vedum. Derom det ikke helsemyndighetene sterkt fraråder det, bør kommunene selv avgjøre skjenketider, mener han. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRYSIL (Dagbladet): - Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum til Dagbladet.

Slik svarer han på den massive kritikken mot nasjonal skjenkestopp som rammer uteliv, kultur og reiseliv hardt.

Vedum vil ikke forskuttere hva regjeringen kommer med, men han forstår argumentene fra bransjen og fra storbyene om at den nasjonale skjenkestoppen må oppheves.

Han forteller at regjeringen jobber for en modell der kommunene bestemmer tiltak, også om skjenkestopp.

SKJENKESTOPP: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forteller om hvorfor skjenkestopp forstatt er forsvarlig til tross for stor motstand fra flere kanter. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Lettelser denne uka

Presset mot regjeringen fra kommuner og aktører i restaurant- og utelivsbransjen har de siste dagene vokst til storm.

Statsminister Jonas Gahr Støre varslet fredag at regjeringen vil komme med lettelser i omikrontiltakene 14. januar.

I et møte med aktører i ute- og reiselivsbransjen i Trysil før helga fikk Vedum krystallklare meldinger, både om skjenkestoppen og om kompensasjonsordninger som ikke treffer.

Seinere på dagen kom de største byene i Kommunes Sentralforbund med krav om å oppheve den nasjonale skjenkestoppen. De vil bestemme selv om skjenkestopp eller begrensninger er nødvendige.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvorfor Norge holder kranene stengt. Vis mer

- Mener du regjeringen har forklart godt nok forholdsmessigheten i tiltaket skjenkestopp, som jo rammer utelivsbransjen hardt, og som mange mener i praksis er et næringsforbud?

- Jeg tror veldig mange har forståelse for det. Vi fikk jo dette smitteutbruddet rett før jul, og vi fikk en ny virusvariant. Det er et mål for regjeringen å ha et mest mulig åpent samfunn, slik har det vært i hele høst. Men da det nye viruset kom, fikk vi klare råd om å innføre skjenkestopp. Det de Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var krystallklare på, var nettopp skjenking. Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, svarer Vedum.

FULL KOMPENSASJON: Tommy Åsheim, daglig leder for Restaurant Laaven, med klare meldinger til Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen. Skjenkestopp betyr næringsforbud, mener han, og krever full kompensasjon for tapet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
FULL KOMPENSASJON: Tommy Åsheim, daglig leder for Restaurant Laaven, med klare meldinger til Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen. Skjenkestopp betyr næringsforbud, mener han, og krever full kompensasjon for tapet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

Bunnskrapte

- Det går på likvidene løs. Vi er bunnskrapte. Jeg håper vi kan få hjelp raskt, sa daglig leder i Bøe Brasserie, Rolf Erik Bøe.

Utestedet har vært i familien i generasjoner og er en institusjon i Trysil.

Anne Marit Myhre har drevet restauranten Nero siden 1988.

- Ingen forstår at de må ta cola og ikke kan få et glass vin til maten. Da velger de å spise hjemme, sa hun.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Hun mente skjenkestoppen fører til at mange i utelivsbransjen ikke overlever en sesong til. Myhre sa det har vært stor flukt av arbeidskraft bra bransjen i løpet av pandemien. Mangel på arbeidskraft er i ferd med å bli et stort problem.

- Vi kan ikke permittere. Det er 50 kilometer til grensa. Der går utestedene for fullt, sa hun.

Daglig leder i Taste Trysil, Simon Lindvall, mener utelivsnæringen må ta smellen for manglende intensivberedskap i helsevesenet.

- La oss få skjenke et glass vin eller to, sa han.

KLARE MELDINGER: Trygve Slagsvold Vedum ( med ryggen til) fikk klare meldinger om hvordan skjenkestoppen rammer reiselivsbedrifter og uteliv i Trysil. Her har ordfører Erik Sletten (til høyre) samlet et utvalg av næringslivsaktører i kommunestyresalen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
KLARE MELDINGER: Trygve Slagsvold Vedum ( med ryggen til) fikk klare meldinger om hvordan skjenkestoppen rammer reiselivsbedrifter og uteliv i Trysil. Her har ordfører Erik Sletten (til høyre) samlet et utvalg av næringslivsaktører i kommunestyresalen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

Katastrofe for bransjen

- Vi kan ikke drive afterski uten alkohol. Skjenkestoppen er næringsforbud for oss. Det er en katastrofe fra hele bransjen, sa Tommy Åsheim fra Restaurant Laaven.

Han la ikke noe mellom, og kalte kompensasjonsordningene «søppel». Han mente bedriftene må få 100 prosent kompensasjon for faste utgifter.

Lavere serveringsmoms og reduksjoner i arbeidsgiveravgiften var forslag som ble lansert. Flere mente kompensasjonsordningene ikke treffer bedrifter som baserer seg på omsetningen i korte sesonger. Vinterreiselivsbedriftene får hoveddelen av inntektene sine på fire måneder, og sesongarbeidere engasjeres først i desember.

Ifølge Gudrun Sanaker Lohne fra Skistar Trysil får vinterreiselivbedriftene 80-90 prosent av sine inntekter på fire måneder. Reiselivsbransjens står for 54 prosent av sysselsettingen i kommunen.

MISNØYE: Deler av befolkningen i Amsterdam demonstrerer mot landets coronarestriksjoner. Video: AP Vis mer

Varaordfører Stine Akre (SV) sa at det har vært utført om lag 130 kontroller av smitteverntiltak i utelivsbedriftene i løpet av pandemien, og at det ikke har vært avdekket noe avvik fra reglene.

Vedum er ikke overrasket over budskapet.

- Jeg har jo hatt løpende kontakt med flere i bransjen, også i Trysil. Men det er viktig for meg å høre direkte fra små og store aktører, og ikke bare fra NHO og andre paraplyorganisasjoner. Her snakkes det åpent og uten regi. Og budskapet er veldig klart når det gjelder skjenking, sier Vedum.

Han legger til:

- For meg er det viktig å møte disse næringslivsaktørene, ufiltrert, og få deres budskap som en del av grunnlaget for den helhetsbeslutningen regjeringen skal gjøre denne uka.

VIL LYTTE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er opptatt av å lytte og lære direkte fra folk, og tok turen til Trysil i hjemfylket Innlandet før helga. I den Sp-styrte kommunen fikk han tommel opp for lokale kompensasjonsordninger, men tydelige krav om å oppheve skjenkestoppen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
VIL LYTTE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er opptatt av å lytte og lære direkte fra folk, og tok turen til Trysil i hjemfylket Innlandet før helga. I den Sp-styrte kommunen fikk han tommel opp for lokale kompensasjonsordninger, men tydelige krav om å oppheve skjenkestoppen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

- Må justere

Han mener møtene i Trysil viste et «tydelig behov for å justere på hvordan man møter krisa»

- Det er viktig å understreke at regjeringen har et beredskapsansvar. Vi må tenke på hele samfunnsberedskapen. Nå skal vi ta nye beslutninger, og jeg vil ikke forhåndskonkludere. Men så er det viktig for meg å møte aktørene i næringslivet, for å høre fra de som tar ekstrakostnaden for alle andres sikkerhet, sier Vedum.

Han sier han også fikk bekreftet at det er lokale kompensasjonstiltak som fungerer best.

- Ingen ordninger er ideelle. Men de kommunale ordningene er ubyråkratiske og hjelper de mindre bedriftene best. De store maskinene klarer seg, men de små bedriftene, pubene og restaurantene, er de som har det tøffest, sier Vedum.

Han lover at kompensasjonsordningene skal videreføres og styrkes.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) gjorde rede for Regjeringens lønnsstøtteordning i Stortinget 20. desember. Video: Stortinget Vis mer

Tror på lokale tiltak

- Fikk du i møtet i Trysil nye, tungtveiende argumenter for å oppheve den nasjonale skjenkestoppen nå?

- De argumentene har vært tungtveiende hele tiden. Vi vet at skjenkestoppen rammer næringslivet. Så må vi veie tiltaket opp mot argumentene som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kommer med, og høre hvordan kommunene eventuelt kan følge opp med lokale tiltak, svarer Vedum.

Han legger til:

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

- Det har jo vært hovedtanken, at tiltakene må tilpasses lokale forhold. Jeg foretrekker på mange måter lokale tiltak som kan tilpasses mer enn nasjonal nedstenging. Jeg håper vi kommer dit igjen. Hvis det er store smitteutbrudd på Helgeland, er det ikke sikkert man trenger å ha samme nedstengning i Trysil. Det er dit vi fortest mulig vil tilbake til. Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så mener jeg vi må lempe på skjenkestoppen denne uka.

- Flere aktører har foreslått skjenking til klokka 22 for eksempel. Kan det være en modell?

- Det kan det. Hovedmodellen er at tiltakene skal være mer lokalt bestemt. Men kommunene vil gjerne også ha en innramming. Vi har jo et nasjonalt ansvar for sykehusberedskap, det er det som hele tiden er dilemmaet. Heldigvis ser det ut til at selv om smittetallene går opp, så har antallet sykehusinnleggelser ikke økt like mye, sier Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer