- Målet er at flere får et bedre tilbud tidligere

Dette er noen av hovedpunktene i den nye helsereformen.

NY REFORM: I morgentimene i dag besøkte statsminister Jens Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa  bo- og rehabiliteringssenteret Aboldsø i Oslo hvor de blant annet fikk hilse på pasient Else S. Hauge. Klokka 12.30 i dag legger Hanssen fram den nye helsereformen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
NY REFORM: I morgentimene i dag besøkte statsminister Jens Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa bo- og rehabiliteringssenteret Aboldsø i Oslo hvor de blant annet fikk hilse på pasient Else S. Hauge. Klokka 12.30 i dag legger Hanssen fram den nye helsereformen. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


||| (Dagbladet): Klokka 12.30 i dag legger Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen fram den nye Samhandlingsreformen,  som har fått navnet «Rett behandling — på rett sted — til rett tid»

I samhandlingsreformen er mye av poenget at kommunene og sykehusene skal ha bedre samarbeid. Kommunene får også mye mer ansvar for å forebygge livsstilsykdommer som diabets og kols.

Hanssen har arbeidet dag og natt med reformen i et år og har tidligere omtalt den som sin baby. Likevel legger han i dag bare fram en stortingsmelding, hvor de første tiltakene ikke vil tre i kraft før tidligst i 2012.

Samhandlings-
sykehjem

Dagbladet møtte Bjarne Håkon Hanssen, kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa og statsminister Jens Stoltenberg på
Abildsø bo- og rehabiliteringssenter tidligere i dag. På senteret, som går for å være et sykehjem som er spesielt gode på samhandling, fikk Hanssen, Stoltenberg og Kleppa omvisning.

Blant annet fikk de hilse på pasient Else Solihaugen Hauge.

- Her føler jeg meg ivaretatt. Legen kommer innom meg hver eneste morgen, sier hun.

Og nettopp det at Abildsø har en egen fastlege, gjør sykehjemmet til et godt eksempel på hva Hanssen ønsker mer av gjennom den nye reformen.

Med den nye reformen ønsker Hanssen at kommunen i større grad må betale regninga for pasienter som ikke tidlig nok får hjelp i kommunen og som blir sendt videre til sykehus.

Flere tjenester
Dermed er tanken at det skal lønne seg for kommunene å forebygge sykdommer før det blir sykehusinnleggelser av det.

- Målet er at flere får et bedre tilbud tidligere. Sykehusene skal ta seg av de alvorlig syke. Det betyr at det vil behandles færre syke på sykehusene og at køene begrenses. Flere skal få et tilbud der de bor, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Det er foreløpig usikkert hvor mye penger som vil følge med samhandlingsreformen. Men kommunens nye ansvar vil tilsvare omtrent 13 milliarder kroner.

- Hovedpoenget er at vi snart står ovenfor en situasjon der anntall eldre her til lands er fordoblet. Vi må gjøre noe med dette. For å  behandle denne gruppen trengs det flere tjenester, legger statsministeren til.

- Vi regner med å se endringene av reformen allerede etter få år, sier Stoltenberg.

Statlig helsenett
Allerede fra 1.juli vil det nasjonale helsenettet bli lagt om. Statsforetaket vil få helhetlig ansvar for utvikling og drift av IKT- infrastruktur på helse- og omsorgsområdet.

- Planen er at vi neste år skal gi egne midler til kommunene slik at de selv kan drive forebyggende helsearbeid. Vi ønsker at kommunene skal styrke skolehelsetjenesten og helsestasjonene, sier Hanssen.

Fastleger
I 2040 vil andelen av befolkningen som er over 80 år fordobles. Fastlegene skal få færre pasienter slik at de kan bidra mer til kommunens helsetjenester. Regjeringen vil øke antall dager fastlegene i kommune må jobbe i det offentliges tjeneste fra en til to dager.

- Vi vil få flere fastleger etterhvert, men kommer til å bruke tid på disse endringene. Det vil skje gradvis, sier Hanssen

Allerede i løpet av neste stortingsperiode vil vanlige folk merke endringene. Forutsatt at den rødgrønne regjeringen fortsetter etter valget.

- Hva vil skje med reformen dersom de rødgrønne ikke får flertall ved neste valg?

- Jeg håper og tror at både Krf, Venstre og Høyre vil være positive likevel, sier helseministeren.

Kommunesammenslåing
En del av reformen innebærer at små kommuner må gå sammen og tilby felles tjenester.

- Jeg tror ikke det vil bli nødvendig å slå sammen noen kommuner. Det er et stort rom for systematisk samarbeid kommunene imellom, sier kommunal- og regionalminster Magnhild Meltveit Kleppa.

Endringene i stortingsmeldingen som Hanssen legger fram i dag, vil trolig ikke tre i kraft før i 2012.