«Målet er minimal mediedekning»

Hemmelig notat beskriver hvordan Røkke kunne holde journalister og miljøvernere unna omstridt fiskeprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| «Minimal mediedekning». «Få lagt saken død». «Hindre negativt søkelys». Slik oppsummerer PR-byrået Burson-Marsteller sitt strategiforslag for å få Røkkes monsterbåt «American Monarch» i gang med et omstridt fiske i Argentina.

Prosjektet falt seinere i fisk, men ble opptakten til krilleventyret i Antarktis som Dagbladet har omtalt de siste ukene.

Fryktet navngitte journalister
Notatet anbefaler en streng kontroll på informasjonen, og en kriseplan som skulle iverksettes hvis den topphemmelige operasjonen mot alle odds skulle bli kjent. Det har tidligere vært omtalt i Fiskeribladet Fiskaren.

I brevet til de daværende Norway Seafoods-sjefene, nå Aker-toppene Frank Ove Reite og Yngve Myhre, kartlegges de journalistene som var mest fryktet: Per Nordrum i Aftenposten, Joar Hoel Larsen, Arne Halvorsen, Ole Torp og Wenche Eriksen i NRK og Anne Ånstad, Dagrun Lindvåg, Lars Martin Hjorthol og Sigrun Johnstad i NTB.

 TOPPHEMMELIG: Her er brevet til Røkkes menn fra Burson-Marsteller. Faksimile fra brevet.
TOPPHEMMELIG: Her er brevet til Røkkes menn fra Burson-Marsteller. Faksimile fra brevet. Vis mer

«Målet i denne saken er å få minimal mediedekning», skriver Burson-Marsteller.

For å få til det, måtte miljøforkjemperne holdes unna.

Monstertråler
«Jeg tror vi kan unngå mye negativ oppmerksomhet dersom vi hindrer at det blir satt negativt søkelys på prosjektet fra Greenpeace eller en annen miljøorganisasjon», skriver Burson-Marsteller.

Røkkes supertråler «American Monarch» skapte store overskrifter da den ble sluppet fra verftet i 1996. Tråleren trenger tilgang på store hav og store ressurser for å være lønnsom — og ble snart en torn i øyet på miljøbevegelsen overalt hvor den dro. Dermed ble det nesten umulig å skaffe kvoter til den dyre investeringen, og den lå uvirksom i flere år.

 FRYKTET AV MILJØBEVEGELSEN: Røkkes supertråler American Monarch - som i dag heter Antarctic Navigator. Foto: SCANPIX.
FRYKTET AV MILJØBEVEGELSEN: Røkkes supertråler American Monarch - som i dag heter Antarctic Navigator. Foto: SCANPIX. Vis mer

— Ville ha stoppet Røkke
I 2002 ønsket han å sette tråleren inn i Argentina for å utvide surimiproduksjonen de hadde drevet med der siden 90-tallet. Men hans rådgivere fryktet at miljøbevegelsen ville lage bråk dersom de fikk greie på det.

— Dette notatet viser at Røkke var klar over at han drev på kanten av det som kunne forsvares ut fra miljøhensyn. Hadde vi visst om dette prosjektet, ville vi ha stoppet det, sier fiskeriekspert Gunnar Album i Naturvernforbundet til Dagbladet.

PR-byråets anbefaling var å la en kollega i London, som «kjenner miljøorganisasjonenes agenda og tankesett», gjøre en analyse.

Også ambassaden måtte trekkes inn.

«Det bør etableres en uformell dialog med den argentinske ambassaden i Oslo. Om det på et senere tidspunkt kommer en diskusjon — vil de gode relasjonene til nøkkelpersoner på ambassaden bidra til at dere unngår å skape politiske implikasjoner», skriver PR-byrået.

Plan B
I tilfelle noen likevel skulle få snusen i prosjektet, foreslo Burson-Marsteller også en plan B.

Alle nordmenn om bord skulle få streng munnkurv, og rapportere til Norway Seafoods «øyeblikkelig» hvis en journalist tok kontakt.

Styreleder i Aker Seafoods, Frank Ove Reite sier at han ikke husker strateginotatet.

«Målet er minimal mediedekning»

— Jeg tror jeg vet hvilket prosjekt det er snakk om, men det har jeg ikke lyst til å kommentere, sier Frank Ove Reite til Dagbladet.

Startet krilleventyret
Konserndirektør og talsperson for Aker ASA, Geir Arne Drangeid, synes at det høres ut som dårlige råd, og sier at det ikke er alltid at slike råd blir fulgt.

Prosjektet ble aldri noe av. Monstertråleren fikk ikke seile under argentinsk flagg. Røkke & co. så seg dermed nødt til å seile under bekvemmelighetsflagget til stillehavsøya Vanuatu. Det var under Vanuatu-flagg i 2003 at Røkke utviklet teknologi og kunnskap for fangst av krill.

I dag er krill et av Røkkes store satsingsområder.

STRATEGIEN: Miljøbevegelsen måtte ikke få snusen i prosjektet. Faksimile fra Burson-Marsteller-brevet.
STRATEGIEN: Miljøbevegelsen måtte ikke få snusen i prosjektet. Faksimile fra Burson-Marsteller-brevet. Vis mer