Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forhandlinger om regjeringsmakt:

Målet for mulig blågrønn-regjering: Å få flere i jobb

På dag tre av regjeringsforhandlingene på Jeløy, presenterte de borgerlige partiene et første prosjekt. Å sette i gang en dugnad for å få flere i jobb

STATUSTRAPPORT FRA FORHANDLINGENE: Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande ga en kort rapport fra framdriften i forhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STATUSTRAPPORT FRA FORHANDLINGENE: Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande ga en kort rapport fra framdriften i forhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledere og nestledere i Høyre, Venstre og Frp er samlet på Hotell Jeløy Radio i Moss, der de forsøker å bli enige om et plattform for en ny regjering.

Forhandlingene de tre første dagene beskrives som konstruktive og positive

Mye gjenstår før de tre partiene eventuelt kan presentere en ny regjering, men de tre partiene presenterte sin første enighet:

En ny regjering skal prioritere å få flere i jobb enda høyere enn i dag.

- Vår visjon er et samfunn der absolutt alle kan delta, og at kan få absolutt flest mulig i jobb. Prioriteten rundt arbeid kommer til å bli enda viktigere enn det har vært. En av de tingene vi kommer til å sette i gang er en inkluderingsdugnad, sier Erna Solberg.

- Skritt i riktig retning

Venstre har sagt at vi ønsker en rausere regjering. Å lage en ordentlig inkluderingsdugnad er et skritt i riktig retning, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

Å få høyre yrkesdeltakelse blant grupper som står utenfor er det viktigste fokuset.

De tre partiene trakk spesielt fram innvandrere, funksjonshemmede og unge med lav utdanning.

- Enkelte grupper har store problemer med å komme i arbeid. Mange av de som ikke er i jobb, ønsker seg en plass i arbeidslivet og vi er for dårlige til å trekke dem inn. Vi har satt som mål at vi skal senke terskelen til arbeidslivet for de som står utenfor, sier Solberg.

Hun sier videre at partene i arbeidslivet skal inviteres med på dugnaden, sammen med sosiale og ideelle entreprenører.

Lønnstilskudd og arbeidstrening er eksempler på eksisterende tiltak som de borgerlige partiene vil satse videre på.

Offentlig sektor dårligst

Solberg sa også at de vil tenke nytt, og at offentlig sektor som arbeidsgiver må få en viktig rolle.

- Vi må erkjenne at offentlig sektor har vært dårligst når det kommer til inkludering. Her er det mange som har gått på tiltak etter tiltak, men ikke kommet i jobb. Her jobber vi med konkrete tiltak og mål, sier Solberg.

Med unntak av denne lille smakebiten, var de tre partilederne sparsomme med opplysninger fra forhandlingene.

- Vi kan si at det er bra stemning og godt humør, sier Venstre-leder Grande.

- Og vanskelig, skyndet Siv Jensen seg å skyte inn.

Fortsetter forhandlingene

Det er ikke satt noen frist for regjeringsforhandlingene. De vil etter alt å dømme fortsetter gjennom helgen og neste uke.

Skulle alt gå etter planen, antas det at en ny regjering kan være på plass om to til tre uker.

Skulle de ikke komme til enighet, har Venste-leder Trine Skei Grande sagt at alternativet i stedet vil være en samarbeidsavtale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!