FAST FISK: En fornøyd toller med hendene fulle av smuglersprit. Foto: Strömstad Museum
FAST FISK: En fornøyd toller med hendene fulle av smuglersprit. Foto: Strömstad MuseumVis mer

Forbudstida

Målet var et bedre samfunn uten alkohol. Resultatet ble organisert kriminalitet, sjøslag ved Jeløya og bandekrig på Bygdøy

90 år siden forbudstida i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Radikaleren Kyrre Grepp fra Arbeiderpartiet var ikke i tvil: «Et samfunnsonde innskrenker man ikke, det avskaffer man!» Samfunnsondet Grepp snakket om var alkoholen. Som partifellene Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen var Grepp kompromissløs avholdsmann. De hadde sett hvilke ulykker alkoholen forårsaket, ikke minst blant arbeidere og fattige. Norges befolkning var enig med radikalerne. I 1919 svarte 62 prosent JA til forslaget om totalforbud mot brennevin og hetvin under en folkeavstemning . Resultatet av forbudet ble ikke det befolkningen håpet på. Ikke minst fordi mange snart fant muligheter til å berike seg på de nye omstendighetene.

Norske leger hadde lov til å skrive ut resepter på brennevin til medisinsk bruk. Definisjonen av «medisinsk bruk» var ganske vag. Dessuten kunne legene skrive ut brennevin «til påkommende tilfeller» eller forebyggende bruk, og det kunne være nesten hva som helst. Det var fortsatt mange leger som trodde på alkoholens helbredende virkning og skrev ut brennevin i beste hensikt. Andre hadde ingen skrupler med å misbrukt reseptretten. Bare i løpet av 1923 skrev legen Gustav Michelsen fra Kristiania ut 48 657 resepter på sykebrennevin. Enkelte ganger gadd han ikke en gang oppsøke legekontoret, men skrev ut resepter mens han satt på kafe og innkasserte 10 kroner per resept. En av de få brennvinslegene som ble stilt for retten var Anders Kornelius Meyer-Lie på Grünerløkka. Han skrev ut 38 000 resepter på 90 000 flasker brennevin i løpet av 1923. På dette tjente han 310 000 kroner, noe som tilsvarer over åtte millioner kroner i dag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn