Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Målet vårt er å ruinere USA

En fullstendig utskrift av bin Ladens siste video er lagt ut på nettet. Les hele video-talen..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag viste tv-stasjonen Al-Jazeera deler av det første videoopptak av verdens mest ettersøkte mann - siden høsten 2001.

Nå har de lagt ut fullstendig utskrift av videoen med Osama bin Laden på sine nettsider.

- al-Qaids mål er å presse USA til konkursens rand, sier terrorlederen selv, melder CNN.

Trolig ekte opptak

Amerikansk etterretning har allerede konkludert med at videoen av en av verdens verste terrorledere trolig er ekte, og at utskriften som er lagt ut på Al-Jazeeras nettsider er fullstendig. Opptaket innledes slik:

«Til det amerikanske folk - denne talen min er til dere, og handler om den ideelle måten å forhindre et nytt Manhattan, og tar for seg krigen og dens årsaker og resultater.»

Litt lenger ut i opptaket snakker bin Laden angivelig om målet med gruppas terrorkrig.

- Vi er blitt eksperter i bandekriger og utmattelseskriger, sier bin Laden ifølge utskriften, som blir publisert dagen før det amerikanske presidentvalget.

image: - Målet vårt er å ruinere USA

- Vi vil fortsette denne taktikken som gjør at USA blør, inntil landet er bankerott.

al-Qaidalederen hevder at geriljasoldatene som kjempet mot de sovjetiske invasjonsstyrkene i Afghanistan på 1980-tallet - de såkalte «mujahedinene» - brukte samme metode for å slå ned «den imperialistiske supermakten».

- Sammen med mujahedinene tynte vi russerne i ti år inntil de gikk konkurs og ble tvunget til å trekke seg tapende tilbake, sier bin Laden.

Håner Bush

På opptaket sier Osama bin Laden at al-Qaida synes det har vært lett å provosere og lure den sittende Bush-administrasjonen.

- Alt vi trenger å gjøre er å sende to mujahediner til det fjerneste punktet i øst for å heve et stykke tøy det står «al-Qaida» på, så kommer generalene ilende dit og påfører USA menneskelige, økonomiske og politiske tap. Uten at de oppnår noe bemerkelsesverdig, bortsett fra noen fordeler for sine private selskaper.

Tv-stasjonen Al-Jazeera har blitt kritisert for å legge ut hele utskriften av bin Ladens videotale kun ett døgn før presidentvalget. Kritikere hevder at stasjonen opptrer som talerør for de blodtørstige terroristene.

- Vi valgte ut de deler av opptaket med høyest nyhetsinteressante og sendte dem på lufta, sier en av Al-Jazeeras nyhetssjefer ifølge CNN.

Tv-stasjonen hevder at de deretter la ut en fullstendig utskrift av opptaket fordi det oppsto rykter om at de holdt tilbake deler som inneholdt direkte trusler rettet mot navngitte stater.

- Og dette var overhodet ikke sant, bedyrer nyhetssjefen.

- USA taper

Ifølge utskriften siterer bin laden et britisk overslag på at 11. september-angrepene kostet al-Qaida 500 000 dollar å gjennomføre - et beløp han hevder blekner i forhold til kostnadene USA har måttet bære i den påfølgende krigen mot terror. bin Laden omtaler det amerikanske budsjettunderskuddet som «astronomisk» - noe han hevder «blø-inntil-konkurs»-planen hans har medvirket til.

- Og det hele viser at de virkelige taperne er dere, sier terrorlederen henvendt til Bushs hjemmepublikum.

- Taperne er det amerikanske folk og deres økonomi.

bin laden hevder videre at Bushs Irak-politikk var motivert av ønsket om å få kontroll over landets oljeforekomster, og at private selskaper som Haliburtion har tjent store penger på det han kaller «det amerikanske folks tap».

- Så gikk krigen sin gang, dødstallene økte, den amerikanske økonomien blødde, og Bush sank ned i hengemyra som truer hans framtid.

VIDEO-TALE: På fredag ble deler av den siste bin Laden-videon sendt på arabisk fjernsyn. I går ble en fullstendig utskrift lagt ut på nettsida - ett døgn før det amerikanske presidentvalget.
HÅNES: President George W. Bush erklærte krig mot al-Qaida og terror etter det blodige angrepet mot USA.
BIN LADENS TERROR: Al-Qaidas angrep mot USA 11. septmeber 2001 kostet nærmere 3000 uskyldige menneskeliv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media