FØLGER MED: Innbyggere i byen Kerbala røyker vannpipe mens de ser de offisielle valgresultatene bli kunngjort på irakisk TV i dag. Tidligere statsminister Iyad Allawis sekulære Iraqiya-koalisjon vant valget med to seter. Foto: REUTERS / Mushtaq Muhammed / SCANPIX
FØLGER MED: Innbyggere i byen Kerbala røyker vannpipe mens de ser de offisielle valgresultatene bli kunngjort på irakisk TV i dag. Tidligere statsminister Iyad Allawis sekulære Iraqiya-koalisjon vant valget med to seter. Foto: REUTERS / Mushtaq Muhammed / SCANPIXVis mer

Maliki nekter å godta Allawis valgseier

Den sekulære Iraqiya-koalisjonen som ledes av sjiamuslimske Iyad Allawi, er utropt til vinner av det irakiske valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsminister Nuri al-Maliki nekter å akseptere nederlaget.

Iraqiya-koalisjonen fikk to flere seter enn sjiakoalisjonen som ledes av statsminister Nuri al-Maliki, ifølge de offisielle resultatene som ble offentliggjort fredag.


Det har lenge vært klart at de endelige resultatene skulle kunngjøres fredag, men statsminister Nuri al-Maliki nektet likevel å innrømme tapet.


- Selvsagt aksepterer vi ikke disse resultatene, de er foreløpige, var Malikis umiddelbare kommentar.


I takt med at stemmeopptellingen har vist økende oppslutning om Allawi, har beskyldningene om valgfusk kommet fra statsministerens leir.


Fredag sa Maliki at valget var åpent og fritt, men at han likevel ikke kommer til å akseptere resultatet før det er foretatt en omtelling - et krav som ble fremmet tidligere denne uken.


Sekulær koalisjon

Valget på ny nasjonalforsamling i Irak ble holdt 7. mars, men det har tatt lang tid å telle opp stemmene. Ifølge fredagens resultater fikk Allawis Iraqiya-koalisjon 91 av de totalt 325 plassene i nasjonalforsamlingen. Allawi fikk størst støtte i de sunnidominerte områdene nord i Irak.


Tidligere statsminister Allawi er sjiamuslim, men Iraqiya-koalisjonen har gått til valg på et sekulært budskap.


- Vi kommer til å arbeide med alle partier for å danne en ny regjering, sier Allawi.


Malikis blokk fikk 89 seter, mens Den irakiske nasjonalalliansen, en koalisjon ledet av religiøse sjiagrupper med nære bånd til Iran, kom på tredjeplass med 70 plasser.


Kurdistania, som består av de to dominerende kurdiske blokkene, vant 43 seter i nasjonalforsamlingen.


- Det er FNs veloverveide mening at dette valget har vært troverdig, og vi gratulerer det irakiske folket med denne suksessen, sier FN-utsendingen Ad Melkert og ber de forskjellige partiene om å respektere resultatet.


USA kaller valget en viktig milepæl.


Frierferd til sjiapartier

Allawis seier betyr at han trolig vil få den første muligheten til å danne regjering, noe som vil kreve at han har minst 163 representanter i ryggen.


Dersom han ikke klarer det innen 30 dager, vil Iraks president, som selv er valgt av nasjonalforsamlingen, utpeke lederen for en av de andre blokkene og be vedkommende om å danne regjering.


I så fall begynner en intens jakt på koalisjonspartnere, der Allawi trolig vil gå på frierferd til den kurdiske valgblokken Kurdistania og sunniarabiske representanter.


Maliki vil forsøke å lokke Iraks øverste islamske råd (ISCI) og Moqtada al-Sadrs bevegelse, som stilte til valg for Den irakiske nasjonalalliansen, tilbake i folden.


De to sjiamuslimske partiene forlot Malikis nåværende koalisjonsregjering, har nære bånd til Iran og regnes som konservative og til dels fundamentalistiske.


42 drept i bombeangrep

Få timer før valgresultatet ble offentliggjort, gikk to bomber av i byen Khales i Diyala-provinsen 80 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.


Minst 42 mennesker ble drept og 65 såret. Bombene gikk av foran en kafé og restaurant i sentrum av byen, som ligger nær Diyalas hovedstad Baquba.


Den ene bomben skal ha vært plassert i en bil, mens den andre var en veibombe.

(NTB)