Drapet på Malin Lindström

Malin (16) ble brutalt drept: Gjenåpner mordgåte

Malin Lindström ble funnet knivdrept og mishandlet i 1996. Nå skal drapssaken prøves på nytt.

FORSVANT: Malin Lindström ble funnet knivdrept og mishandlet i mai 1997. Nå gjenåpnes den gamle drapssaken. Foto: Passregistret/TT Nyhetsbyrån/NTB
FORSVANT: Malin Lindström ble funnet knivdrept og mishandlet i mai 1997. Nå gjenåpnes den gamle drapssaken. Foto: Passregistret/TT Nyhetsbyrån/NTB Vis mer
Publisert

For 26 år siden forsvant 16 år gamle Malin Lindström fra tettstedet Husum i Örnsköldsvik kommune i Sverige.

Tenåringen ble sist sett 23. november 1996, da hun skulle møte ei venninne.

Seks måneder seinere, 22. mai 1997, ble liket funnet forsøkt gjemt under grankvister.

Bundet og mishandlet

Lindström var blitt knivdrept og grovt mishandlet. Ben og armer var bundet med teip og politiet kunne se spor av seksuelt overgrep.

På 16-åringens bukser ble det funnet DNA.

«Det fantes ingen teknikk for å hente fram en DNA-profil på den tida. Men den teknikken finnes i dag», skriver svenske Aftonbladet, og opplyser om at nye spor i den gamle saken har ført til en gjenåpning.

To år etter at Lindström ble funnet drept, ble en da 20 år gammel mann dømt til åtte års fengsel for drapet.

Han ble seinere frifunnet i lagmannsretten.

Gjenåpner saken

Statsadvokaten har framsatt begjæring om gjenåpning av saken, og nylig ga høyesterett klarsignal.

Mannen, som tidligere ble frifunnet, er på nytt pågrepet og begjært varetektsfengslet i påvente av rettssaken i Sundsvall, skriver Aftonbladet.

- De nye bevisene besvarer ikke spørsmålene om hvordan og når jenta ble frarøvet livet. På den andre siden betyr det at det er veldig sterke beviser for at det er en forbindelse mellom jenta og mannen som tidligere ble frikjent, sier høyesterettsdommer Stefan Johansson.

16-åringens far, Rune Lindström, mottok beskjeden på morgenen mandag 30. mai. Til Aftonbladet forteller han at det var en lettelse.

- Det skal kunne bevises i en rettssak og utfallet er vanskelig å spå. Men det blir nok en domfellelse - det håper jeg uansett. Jeg har vanskeligheter med å se noe annet, sier han.

Lindström er fortsatt skråsikker på at mannen som først ble dømt tilbake i 1997 er datterens drapsmann.

Urovekkende funn

Dagbladet omtalte den siktede mannen i en artikkel sommeren 1998.

Under rettssaken benektet den tiltalte 20-åringen all skyld, selv om fiber fra Lindströms genser ble funnet hjemme hos ham, samt samme type teip som hun var blitt bundet med.

Mannen skal ha endret forklaring flere ganger, og påstått at han betalte 16-åringen 500 kroner for å ha sex med henne.

Han beskrives som sped og innesluttet - mest opptatt av mopeder og data.

I mannens hjem gjorde politiet flere urovekkende funn. Blant dem en lærpisk, kniver og mishandlede barbiedokker. Det ble også funnet bilder av nakne bundne kvinner og mannens egne tegninger med liknende motiver.

Påtalemyndigheten la den gang stor vekt på en tegning av et kranium som lå på et mosebed. Tegningen skal ha inneholdt flere detaljer fra stedet hvor Lindström ble funnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer