Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svømmekløe:

Malin (28) angrepet av badeparasitter

Malin Aune (28) fikk seg en overraskelse da hun kom opp fra vannet etter en badetur i Trondheim.

UTSLETT: Da Malin Aune (28) kom opp fra vannet hadde hun et gåsehud-lignende utslett på kroppen. Foto: Privat. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Onsdag dro Malin Aune (28) og en venninne på badetur i Bymarka i Trondheim. Det var varmt og de dro for å bade med et stand up-board i Baklidammen.

Mens venninna satt på brettet, lå Malin bak og padlet med beina.

- Vi padlet helt ut til midten av dammen hvor det er ganske dypt, og vi lå lenge uti siden det var såpass varmt i vannet. Det var mange andre som badet der også, men ikke så langt ut som oss, forteller Aune til Dagbladet.

Plutselig fikk hun en rar følelse i kroppen.

- Det føltes som om jeg plutselig frøs, og kjente at det var på tide å komme meg opp av vannet.

Trodde hun var solbrent

Det var Adressa som først skrev om saken.

Da Malin og venninna kom opp av vannet var huden hennes helt rød.

OVERRASKET: Malin Aune (28) fra Ørlandet i Trøndelag, er ikke redd for å bade på samme sted igjen. Foto: Privat
OVERRASKET: Malin Aune (28) fra Ørlandet i Trøndelag, er ikke redd for å bade på samme sted igjen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenkte: «Oi, har jeg rukket å bli solbrent så fort?». Men så begynte det å svi, og jeg fikk en slags brennende følelse.

Etterhvert utviklet huden seg til noe som lignet på voldsom gåsehud. Prikkene ble større og større. Hun la merke til at det bare var på de delene av kroppen som hadde vært under vann.

Selv er Aune utdannet veterinær og forteller at de i løpet av studiet snakket mye om parasitter på blant annet ender, og fugler i ferskvann.

Da hun kom hjem, omtrent en time etter hun kom opp av vannet, tok hun antihistamin og utslettet forsvant etter 15 minutter. Da ble det etterhvert seendes ut som cellulitter, forteller hun. Dagen etterpå var det borte.

- Jeg ble ikke redd og tenkte at det sikkert var en allergisk reaksjon. Men jeg skal ta med meg antihistamin neste gang jeg drar ut og bader, forteller Aune til Dagbladet.

Ikke farlig

UTSLETT: Da Malin Aune (28) kom opp fra vannet hadde hun et gåsehud-lignende utslett på kroppen. Etterhvert fikk hun en brennende svie. Foto: Privat
UTSLETT: Da Malin Aune (28) kom opp fra vannet hadde hun et gåsehud-lignende utslett på kroppen. Etterhvert fikk hun en brennende svie. Foto: Privat Vis mer

Svømmekløe er et kløende utslett på huden som er forårsaket av parasitter (ikter), som normalt infiserer fugler som er knyttet til ferskvann, ifølge Lommelegen. Utslettet kan minne om myggstikk og kan vare i opptil to uker. Svømmekløe heter cercariedermatitt på det medisinske fagspråket.

- Parasittene har ukjønnet formering inne i vannsnegler, og denne formeringen er svært temperaturavhengig. Når temperaturen bikker 20 grader i vannet skjer det en «eksplosjon» og det kan komme tusenvis av cercarier (stadiet som penetrerer huden vår) ut av en eneste snegle, forklarer seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet.

Parasittene finnes i ferskvann mange steder i Norge, men er vanligst fra Trøndelag og sørover.

- Vi har ikke tall på hvor mange av dem som bader som opplever å få svømmekløe. Men det er ikke uvanlig. Jo lenger man er ute i vannet desto større er sjansen for å få parasittene på seg, sier Soleng.

Han sier de ikke har tall på hvor mange rapporterte tilfeller det har vært av svømmekløe så langt i år, men legger til at de har fått svært mange rapporter fra Hestsjøen i Trondheim.

Slik unngår du svømmekløe

SVIE: Etterhvert ble utslettet større og større, og huden begynte å svi, forteller Aune. Foto: Privat
SVIE: Etterhvert ble utslettet større og større, og huden begynte å svi, forteller Aune. Foto: Privat Vis mer

Symptomene er ofte at man får et rødt kløende utslett som minner om myggestikk. Det er helt ufarlig og går over innen ei uke eller to.

Hvordan man reagerer på iktene varierer fra person til person. Hos noen blir symptomene borte etter gjentatte eksponeringer, mens det hos andre bare blir verre og verre for hver gang man eksponeres, skriver Lommelegen.

Seniorforsker Soleng har noen tips for å unngå å få svømmekløe:

- Hvis mulig bør man forsøke å ikke bade på dype områder. Unngå strender med pålandsvind. Man bør tørke seg så fort som mulig etter badingen. En studie viser til at solkrem med brennmanetbeskyttelse skal virke beskyttende. Mange mener også at vanlig vannfast solkrem har en positiv effekt, forteller han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!