Malin (36) ble smittet av «skrekkbakterie»

- Jeg trodde jeg var dødssyk, sier hun.

BLE SMITTET: Malin Cath Hansen ble smittet av kjøttetende bakterie. Foto: Privat
BLE SMITTET: Malin Cath Hansen ble smittet av kjøttetende bakterie. Foto: PrivatVis mer

Nå er det påvist kjøttetende bakterier i Norge igjen, etter at en kvinne ble smittet av vibriobakterien i Asker i juni. I fjor var det rundt 58 personer som ble smittet av vibrio- eller shewanellabakterien.

50 av dem fikk milde sår-/øreinfeksjoner, mens åtte personer hadde fått alvorlige infeksjoner etter bading i Oslofjorden, samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

Malin Cath Hansen forteller at hun ble smittet av vibriobakterien i Fredrikstad i fjor sommer. Hun bor med familien sin i Nederland, men tok med familien hjem til Norge i sommerferien.

- Vi var og badet, og dattera mi ville fiske krabber. Jeg prøvde å dykke etter blåskjell, men fant bare østers. Så da fisket vi med dem, forteller hun.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

- Enorme smerter

Etter dette oppdaget hun at det rant vann fra øret hennes. Så kom smertene.

- Jeg ble skikkelig dårlig, og hadde enorme smerter. Jeg var sengeliggende, sier hun.

Hansen forteller at hun gikk på smertestillende i flere uker, og at hun ikke kunne ta det planlagte flyet hjem igjen til Nederland.

- Da legen fortalte at jeg hadde en kjøttetende bakterie ble jeg veldig redd. Jeg tok flere typer smertestillende, men ingenting hjalp. Jeg hadde kjempefeber og var syk i flere uker.

SYK: Her er hun smittet av bakterien. Foto: Privat
SYK: Her er hun smittet av bakterien. Foto: Privat Vis mer

Bakterien formerer seg når temperaturen i vannet holder seg over 20 grader over en lengre periode, og kan blant annet komme inn i kroppen via åpne sår og nye tatoveringer.

- Jeg unner ingen den bakterien. Det kan være jeg hadde uflaks, men det føltes ut som noen hadde helt batterisyre i øret mitt. Jeg trodde jeg var dødssyk, sier Hansen.

Siden infeksjonen satte seg i øret, forteller hun at balansenerven også ble rammet.

Fire tilfeller

Seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff i Folkehelseinstituttet forteller at det så langt i år bare har vært fire registrerte tilfeller av smitte fra vibrio og shewanella.

I tillegg til kvinnen i Asker som fikk sårinfeksjon, er det påvist milde øreinfeksjonstilfeller i Oslo, Buskerud og Telemark.

- Det er lav risiko for smitte i Norge nå. Det samme gjelder Danmark og kysten ved Sverige, sier Angeloff.

Hun presiserer at folk må bade og kose seg i sola, men Folkehelseinstituttet anbefaler at badende med større risiko, de som har åpne sår, immunsvikt eller har underliggende leversykdom, følger noen praktiske råd for å unngå infeksjoner når de bader i Oslofjorden og kystområder langs Telemark og Sørlandskysten.

Dette er spesielt viktig framover da man vil forvente at sjøtemperaturen vil stige, forklarer Angeloff.

- Det er viktig å bruke badesko så man ikke kutter seg på steiner. Kommer man opp av vannet med sår, må man skylde og tørke godt. Følg med på endringer i såret og kontakt lege raskt dersom du oppdager endring, sier hun.

Blir hjemme

Hansen forteller at hun aldri hadde hørt om bakterien før legen fortalte henne om den. Hun ønsker å informere om at den kjøttetende bakterien faktisk finnes.

- Er det ordentlig varmt i vannet får ikke barna mine ta hodet under vann, sier hun.

I år blir sommerferien hjemme i Nederland for Hansen og familien. Hun har nemlig en baby på 1 måned og ta seg av.

- Neste år blir sommeren i Norge, men da skal jeg ikke bade om vannet er varmt. Nå har jeg fått skrekken, sier hun.