VASSER I SNEGLER: Merethe Røstgård (39) og datteren Malin teller rundt femti snegler for hvert skritt de tar i hagen i Heer i Drøbak. Foto: Privat
VASSER I SNEGLER: Merethe Røstgård (39) og datteren Malin teller rundt femti snegler for hvert skritt de tar i hagen i Heer i Drøbak. Foto: PrivatVis mer

Malin og Merethe plukket 900 snegler på en kveld

Finner 50 slimete plageånder for hvert skritt de tar i den vesle hagen i Drøbak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


•Sliter du med snegleinvasjon i hagen? Vi vil gjerne ha dine historier, bilder og videoer. Send til 2400@db.no.

(Dagbladet): Hagen til Merethe Røstgård (39) i Heer i Drøbak er blitt fullstendig overtatt av brunskogsnegler i sommer.

- Min datter Malin og jeg plukket over 900 snegler på en kveld. Det er helt vilt. Du kommer over 50 snegler før du tar neste steg, sier Røstgård til Dagbladet.

Familien hadde dyrket fram en kjøkkenhage, men sneglene spiste opp rubbel og bit. Alt fra basilikum
til potetplanter gikk heden.

På soverommet - Jeg våknet en morgen med ei brunsnegle på soverommet. Da var jeg ikke happy, sier Merethe Røstgård.

Kjersti Høydalsmo fra Gjønnes i Larvik kommune har plukket titusenvis av snegler på eiendommen sin i sommer. For knappe tre uker siden gjorde hun rekordfangst.

- Jeg plukket 1098 brunskogsnegler på bare én time mellom flaggstanga og hundegården. Det er bare snakk om en avstand på maks 40 meter, sier Høydalsmo til Dagbladet.

Mild vinter - Det er flere av dem i år enn det har vært de to siste somrene, bekrefter Arild Andersen, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap og forsker ved Bioforsk Plantehelse.

POSEN FULL: Merethe Røstgård (39) og datteren Malin har mang en sommerkveld plukket poser på poser med slimete, plantespisende brunskogsnegler. Foto: Privat
POSEN FULL: Merethe Røstgård (39) og datteren Malin har mang en sommerkveld plukket poser på poser med slimete, plantespisende brunskogsnegler. Foto: Privat Vis mer

Årsaken til de mange sneglene denne sommeren er den milde vinteren vi har hatt. Det er spesielt sør i landet og i lavlandet at folk er plaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de kaldeste områdene i Norge klarer ikke den såkalte mordersneglen å overleve.

Invasjon Store deler av landet opplever den reneste invasjon av brunskogsnegler.

I går gikk Sørum kommune aktivt ut på sin hjemmeside med råd og tips, og oppfordret innbyggerne til felles kamp mot plageåndene.

- Dette er vårt svar på en oppfordring fra innbyggere som ønsker et mer samlet tiltak. I enkelte områder har det vært svært mye snegler. I Oslo-området og sørover langs kysten er nok problemet enda større, og vi håper med denne kampanjen å komme utviklingen litt i forkjøpet, sier kommunegartner Ragnhild Melle i Sørum kommune.

Legger 400 egg Brunsneglen er en såkalt hermafroditt (tvekjønnet). Mens det hos andre arter bare er hunkjønnet som kan legge egg, kan alle brunsnegler formere seg.

- En snegl legger inntil 400 egg. De bruker et par år på å vokse, deretter legger de egg og dør. Dette sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum. Noen grep kan du ta for å få ned bestanden.

- Eggleggingen til sneglene foregår i månedsskiftet august-september. Da kan du gå ut og lete under steiner og trebiter i hagen og fjerne eggene. Dersom du får fjernet disse på høsten, kan problemet bli mindre neste sommer. Eggene ligger ofte litt skjult, men sannsynligvis i nærheten av der du har sett snegler, sier Andersen.

Når du har funnet eggene bør duødelegge dem før de kastes.

•Sliter du med snegleinvasjon i hagen? Vi vil gjerne ha dine historier, bilder og videoer. Send til 2400@db.no.