Malin sang for dronningen

Sauda: «Alle fugler» sang fire år gamle Malin av full hals for kongeparet. Hun sang mest for dronningen, for det var henne Malin ville treffe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet det var selveste kongen som håndhilste på Malin. Etter at barna hadde sunget Sauda-sangen to ganger for det begeistrede kongeparet, håndhilste kong Harald og dronning Sonja på de festpyntede barna. Og Malin fikk håndhilse på kongen. Men det var dronningen hun ville synge for.

- Jeg har øvd lenge, betror den sangglade fireåringen NTB. Mandag formiddag ble lang, fylt av venting og forventning. Og da sangen endelig var framført for kongeparet, var fireåringen veldig trøtt.

Sauda

Sauda ligger innerst i Ryfylke og er første stopp på kongeparets tre dager lange Ryfylkebesøk. Mandag sto også Suldal ferdigpyntet til det kongelige besøket og kongeparet måtte forsere både landeveier og dype fjorder for å nå over de to Rogalandskommunene .

Strålende solskinn og snødekte fjelltopper rundt Sauda var derfor en flott start på kongeparets fjordtur. Den rolige stemningen i industrisamfunnet må ha preget kongeparet, for de tok seg god tid både til å se seg om og til å hilse på menneskene som hadde møtt fram. Og barna i Veslefrikk barnehage fikk ekstra oppmerksomhet. Kongeparet håndhilste på barna, en etter en, og småsnakket med dem.

- Jeg må si det er en flott barnehage dere har, smilte dronningen før hun vinket farvel med hånden full av nyplukkede liljekonvaller.

God tid

Før besøket i barnehagen hadde kongeparet møtt over halvparten av Saudas 5000 innbyggere på gatevandringen gjennom det tradisjonsrike industrisamfunnet.

Det er 51 år siden Sauda hadde et slikt fint besøk. Den gangen var det kong Haakon VII som var på visning i det tradisjonsrike industriarbeidersamfunnet. Og i Industriarbeidermuseet som ligger midt i Haakonsgaten, fikk kong Harald og dronning Sonja høre om Saudas historie som er bygd opp rundt smelteverket.

Dronningen koste seg på vandringen mellom syrinbusker og de flotte gamle arbeiderhusene, som alle er forskjellige. Og i gatene møtte de barn som hoppet paradis og langtau.

Da kongeskipet Norge gled ut fjorden etter tre timer ved kai, sto kongeparet lenge på dekk og vinket. Kongeparet forlot Sauda like før halv tolv, og satte kursen mot Suldal.

Laks

Vertskapet har tatt hensyn til at kongeparet er glad i friluftsliv. På Lakseslottet Lindum i Suldal møtte kongen gamle laksefiske-kamerater, og laks sto også på menyen under lunsjen som ble servert. På vei til Sand stanset kongefølget på Mo laksegård for å oppleve en laksesafari.

Kvinnene i Suldal kommunestyre inviterte dronningen på tur i de flotte Ryfylkeheiene, en invitasjon Sonja umiddelbart takket ja til.

Mandagen rundtur ble avsluttet med et kort besøk i den 354 år gamle kirken i Jelsa, som er bygd opp rundt en stavkirke før kongeskipet satte kursen mot Sjernarøy i Finnøy kommune. Tirsdag skal kongeparet besøke Finnøy og Hjelmeland kommuner.

(NTB-Bodil K. Sandvik)

HVOR KONGEN?</B>Barna var på plass da konge og dronning besøkte Sauda i dag.