Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Malin sjokkert av karantene-kunde

- Hold dere hjemme sånn at vi kan føle oss trygge, sier butikkmedarbeider Malin Bratberg Sand.

OPPGITT: Malin Bratberg Sand sier hun og flere kolleger blir sjokkert over at mange velger å ikke ta hensyn til smittefaren på butikker. Foto: Privat
OPPGITT: Malin Bratberg Sand sier hun og flere kolleger blir sjokkert over at mange velger å ikke ta hensyn til smittefaren på butikker. Foto: Privat Vis mer

- Det er sjokkerende at noen kan bryte karantenen og går rundt på et kjøpesenter, sier Malin Bratberg Sand til Dagbladet.

23-åringen jobber på en klesbutikk på Magneten i Levanger. Fredag kom det innom en kunde som fortalte at hun egentlig var i karantene.

- Det var en kollega av meg som var i butikken akkurat da. Kunden gikk rundt, så på ting og handla litt, før hun på veien ut sa at hun fikk komme seg tilbake til hytta fordi hun egentlig var i karantene, men kjedet seg så voldsomt.

- Har ikke noe valg

Sand forteller at det var mange folk på senteret denne dagen. Hun sier at både hun og de andre som jobber der ble helt satt ut da de fikk høre dette, og at de synes det er en vanskelig situasjon.

- Vi må jo være der, vi har ikke noe valg. Det har blitt tatt en avgjørelse om at butikker skal holde åpent - da må vi være der sånn at de kan holde åpent.

Trønderen sier de blir overraska over at folk tar så lite hensyn.

- Vi som jobber i butikker er på jobb sånn at folk skal kunne få tak i det de faktisk trenger. Anbefalingene som er kommet er jo at man bør prøve å holde seg hjemme, med unntak av å handle det man ser på som absolutt nødvendig. Og selvsagt få noen andre til å handle for deg om du sitter i karantene.

Sand forklarer at de blir oppgitte når folk ikke forholder seg til rådene fra helsemyndighetene.

- Det er ikke nødvendig å reise på kjøpesenter for å shoppe bare fordi man kjeder seg, og spesielt ikke om man sitter i karantene. Det er såpass mange som er innom i løpet av en dag at smittefaren blir veldig stor.

Smittevernet på jobb

Både senterledelsen og butikkjedene har sendt ut instrukser på hva Sand og kollegene skal gjøre i butikken, som blant annet å vaske ned alle kontaktflater med sprit hyppig hele dagen.

- Vi gjør det vi kan, men det viktigste er at folk holder seg hjemme om de er i karantene, sier Sand som forteller at mange butikkansatte er engstelige for tiden.

- Jeg må velge å ikke besøke besteforeldrene mine, nettopp fordi jeg jobber i butikk og har kontakt med mange mennesker daglig. Det er ikke artig å være i den situasjonen at du er redd for å kunne gjøre andre syke.

1-METERSREGELEN: Folk blir oppfordret til å holde seg minst en meter unna andre. Foto: Norgesgruppen
1-METERSREGELEN: Folk blir oppfordret til å holde seg minst en meter unna andre. Foto: Norgesgruppen Vis mer

Setter inn ekstra tiltak

Flere butikkjeder gjør nå flere endringer for å sikre tryggheten til sine ansatte og kundene.

Søndag ettermiddag gikk administerende direktør i Rema 1000, Trond Bentestuen ut med at de ønsker nasjonale tiltak for å hindre smitte i butikkene.

Rema 1000 opplyser ovenfor Dagbladet at de har tett dialog med myndighetene, og følger råd fra Folkehelseinstituttet.

- Dette innebærer blant annet gode rutiner på håndhygiene i butikker, kontorer og lagre. Videre gjør vi mer enn det vi er pålagt, og har innført forsterkede rutiner med desinfisering av vogner, kurver og andre kontaktflater som bankterminaler og tastaturer flere ganger daglig, sier PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, Calle Hägg.

«Jeg er viktig»

Norgesgruppen sender nå rundt plakater og klistermerker som skal plasseres rundt om i butikkene og på gulvet nær kassen for å gjøre handlende bevisst på smittefaren.

- Primærfokuset vårt er både at det er nok varer i butikkene og at det skal være trygt både for de som jobber der og de som handler, sier Kine Søyland som er pressekontakt for Norgesgruppen til Dagbladet.

TILTAK: Norgesgruppen skal blant annet henge opp plakater i butikkene sine. Foto: Norgesgruppen
TILTAK: Norgesgruppen skal blant annet henge opp plakater i butikkene sine. Foto: Norgesgruppen Vis mer

De har også innført ekstraordinært renhold av alle kontakt- og berøringspunkter hos sine butikker. Det vil si ting som handlevogner, kurver, dørhåndtak, bankterminaler og liknende.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef for Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen
Kine Søyland, kommunikasjonssjef for Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen Vis mer

- De ansatte må vaske hendene ofte, gjerne mellom hver arbeidsstasjon.

- I tillegg har vi håndvask tilgjengelig i de fleste butikker. Der vi ikke har det prøver vi å tilby antibac, sier Søyland.

Ekstra strenge rutiner

Også Coop har satt inn ekstraordinære tiltak i disse tider og følger rådene fra helsemyndighetene. Noe de også oppfordrer både kundene og de som jobber for dem å gjøre.

- Alle touch-skjermer, panteautomater, bankterminaler og liknende vaskes minst tre ganger daglig. Det samme gjelder håndtak og lokk som kunder tar i, skriver Harald Kristiansen som er kommunikasjonssjef i Coop til Dagbladet.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop. Foto: Coop
Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop. Foto: Coop Vis mer

De har også fjernet smaksprøver fra butikkene og prøver å sette ut desinfiserende middel til kundene.

- Dette er en krevende situasjon for våre ansatte, og vi må virkelig berømme de for den jobben de gjør om dagen. Det står det så stor respekt av. Vi oppfordrer derfor også kundene til å holde avstand til hverandre og våre ansatte for å hindre smittespredning.

Også klesbutikker som H&M har innført tiltak ved å for eksempel stenge prøverommene og fjerne sminketester.

- Samtidig oppfordrer vi alle ansatte til å følge de strenge kravene til hygiene. Renholdet i butikk er også tilpasset for å bidra til å redusere smitte. Hvis myndighetene ber oss om å stenge butikkene, så vil vi gjøre det, sier Thea Kjendlie i H&M Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!