Malina (23) risikerer livet for denne kunsten

- Har mottatt trusler fra Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den afghanske kunstneren Malina Suliman (23) lager malerier og kunstinnstallasjoner som representerer de alvorlige problemene i hennes generasjon vokser opp med i Afghanistan under Taliban.

For dette risikerer hun livet.

23-åringen jobber nemlig i det sørlige Kandahar, som er opphavsstedet til Taliban og et av Afghanistans farligste områder.

Må jobbe om natten Og Sulimans ærlige kunstverk, som illustrerer virkeligheten fra Kandahar; blodige lik og skjeletter, faller i dårlig smak hos Taliban.

- Jeg har mottatt direkte trusler fra Taliban, som advarer meg mot å male slike bilder. De sier det vanærer Islam, forteller Suliman.

Også flere av hennes mannlige familiemedlemmer stiller seg kritiske til kunstverkene hennes.

Men det stopper ikke 23-åringen fra å fortsette å uttrykke konsekvensene av Talibans brutale regime gjennom kunsten, selv om det innebærer at hun ofte må jobbe i hemmelighet om natten, med hjelp av lommelykter.

Viste kunsten til presidenten Flere fått øynene opp for Sulimans ærlige kunst, og i fjor mottok hun ros fra myndighetene i Kandahar, som lot henne stille ut arbeidet sitt på et galleri, og ble også invitert til å vise fram kunsten sin for president Hamid Karzai.

Dette regnes som eksepsjonelt i et område hvor kvinner lever under strenge restriksjoner.

Suliman stilte ut flere sterke og dramatiske bilder fra en selvmordsbombing i Kandahar i utstillingen «War and Chaos», og fikk blandede tilbakemeldinger fra tilskuerne.

«War and Chaos» var den første kunstutstillingen i Kandahar på over 30 år.

- Håper det inspirerer - Mange hadde aldri før sett en kunstinstallasjon. Noen ble fornærmet, mens andre ble såret fordi de aldri har opplevd slikt før, sier Suliman selv om utstillingen, ifølge Dawn.com.

Blant dem som så utstillingen var guvernør i Kandahar, Tooryalai Wesa, som lot seg imponere av Sulimans rørende kunst.

- Jeg hadde bare sett stor kunst utenlands før, og aldri her. Jeg håper dette inspirerer flere kvinner til å gjøre det samme, sier han.

Redd for bomber I fjor ble Suliman medlem i Kandahar Fine Art Association, som har som mål å støtte lokal kunst. Siden har også flere kvinnelige kunstnere fra Kandahar blitt med i organisasjonen.

Likevel lever de hele tiden i frykt for å bli skutt.

- Vår største frykt er at folk skal misforstå oss, og tro at vi lager kunst for utlendinger eller jobber med ikke-statlige organisasjoner. Dem som gjør det blir skutt, sier hun.

23-åringen opplever jevnlig å få telefoner av anonyme som advarer henne mot å være til stede på egne utstillinger. Som følge av dette innrømmer hun at hun ofte har fryktet at utstillingene skal bli bombet.

Likevel velger hun å trosse frykten, siden hun mener det er viktig å få fram hva som skjer med dem som trosser regimet.

Malina (23) risikerer livet for denne kunsten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer