Måling: Hver femte stemme til Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna seiler i medvind, mens Socialdemokraterna har rekordlav oppslutning idet valgkampen innledes i Sverige.

GÅR FRAM: Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson under partiets landsmøte i fjor høst. Foto: NTB scanpix
GÅR FRAM: Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson under partiets landsmøte i fjor høst. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) har nå 20 prosent av velgerne i ryggen, viser en Ipsos-måling utført for Dagens Nyheter. En tilsvarende måling gjort av Sifo for Svenska Dagbladet gir partiet en oppslutning på 18,7 prosent.

Partileder Jimmie Åkesson mener SD kan bli Sveriges største parti i valget i september.

– Ja, det tror jeg. Det har jeg trodd hele tiden, sier Åkesson, som tror SD vokser på bekostning av Socialdemokraterna.

– Hadde rett hele tiden

Den siste tiden har både Socialdemokraterna og høyrepartiet Moderaterna skjerpet tonen i innvandringsdebatten, men uten at det har resultert i flere stemmer.

Åkessons analyse er at dette viser at SD har hatt rett hele tiden, og at de andre partiene mangler troverdighet i dette spørsmålet.

Ipsos-målingen gir Socialdemokraterna kun 24 prosents oppslutning, mens Sifo-målingen viser 25,2 prosent. Aldri tidligere har partiet hatt lavere oppslutning ved begynnelsen av en valgkamp.

De svenske sosialdemokratene ligger dermed langt under 31 prosent, som var resultatet i forrige valg og som partiledelsen også har satt som mål for valget i september.

– Svært dårlig

Statsminister Stefan Löfven konstaterer at målingen er dårlig nytt.

– Det er svært dårlige tall, og det er klart at vi ønsker å være langt høyere, sier han til TT.

De siste månedene har Socialdemokraterna lovet å skape et tryggere Sverige ved blant annet å øke innsatsen mot kriminalitet. I begynnelsen av mai presenterte partiet også en skjerpet innvandringspolitikk.

Men hittil ser strategien ut til å ha fungert dårlig. Også internt har det vært misnøye, ikke minst med den nye innvandringspolitiske linjen.

Löfven tror imidlertid ikke at dette er forklaringen på de dårlige målingene.

– Nei, det er ikke slik. Det finnes selvfølgelig kritiske stemmer, men de aller fleste mener at det vi gjør er riktig, sier han.

Høyreparti på stedet hvil

Moderaterna får henholdsvis 22 og 23,6 prosent oppslutning i de to målingene. Det borgerlige partiet har også forsøkt å profilere seg på skjerpet kamp mot kriminalitet og en strengere innvandringspolitikk. Likevel har oppslutningen nærmest stått på stedet hvil de siste ukene.

Åkesson mener at både Socialdemokraterna og Moderaterna mangler troverdighet ettersom de tidligere har hatt en langt mer liberal holdning til innvandring.

– I dag sier man nøyaktig det motsatte. Det er ikke troverdig, og det er velgerne enige om, mener Åkesson.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer