PÅGREPET: Malis statsminister, Cheick Modibo Diarra, er pågrepet av soldater, som er lojale mot den tidligere kupplederen Sanogo. Foto: EPA/JASON SZENES/NTBSCANPIX
PÅGREPET: Malis statsminister, Cheick Modibo Diarra, er pågrepet av soldater, som er lojale mot den tidligere kupplederen Sanogo. Foto: EPA/JASON SZENES/NTBSCANPIXVis mer

Malis statsminister pågrepet av soldater

Som var sendt av den tidligere kupplederen Amadou Sanogo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en av Diarras livvakter var det rundt 20 soldater som kom fra en militærleir utenfor hovedstaden Bamako som er hovedkvarteret til Sanogo og de tidligere kuppmakerne.

Han sa at soldatene brøt ned døra for å ta seg inn i Diarras hjem, og at de hadde behandlet ham ganske røft.

Ifølge en talsmann for de militære ble Diarra arrestert fordi han prøvde å reise fra landet.

Diarra skulle mandag reist til Frankrike for en legeundersøkelse, men han avlyste reisen da han fikk vite at bagasjen hans var tatt av flyet han skulle reist med.

Sharia Diarra har mange ganger gjort det klart at han ønsker en rask militæraksjon for å drive islamistene som har tatt kontrollen over det nordlige Mali, bort.

Islamistene har innført sharialov i gamle kulturbyer som Timbuktu. Blant annet straffer de tyver ved å kappe hendene av dem, de tvinger kvinner til å dekke seg til, og de har forbudt aktiviteter som fotball.

Diarra ble utnevnt til statsminister i en interimsregjering noen uker etter et kupp i mars som kastet det tidligere stabile landet ut i kaos.

Kaptein Sanogo sto bak kuppet mot den sittende presidenten Amadou Toure på grunn av skuffelse over at regjeringen ikke gjorde mer for å stanse et opprør blant tuaregene i nord.

Vakuum Men kuppet skapte et vakuum som gjorde at tuaregene og deres islamistiske allierte kunne ta kontrollen over de nordligste to tredelene av landet. Siden kastet islamistene ut tuaregene og tok makten alene.

Vestafrikanske land har lagt planer for en militær intervensjon og har bedt FN godkjenne planene, som støttes av Frankrike. Tyskland og USA har lovet å bidra med opplæring og logistisk støtte.

Vesten frykter at det nordlige Mali skal bli et nytt støttepunkt for islamistiske terrorgrupper, ettersom noen av islamistene der har forbindelser til al-Qaida.

Skepsis Men det er fortsatt stor internasjonal skepsis mot planen om å sette inn 3.300 vestafrikanske soldater. Mange av Malis naboer foretrekker å prøve å få til en forhandlingsløsning, og både FN og USA ber om tilbakeholdenhet.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sa i forrige uke at de vestafrikanske soldatene er dårlig egnet til å krige i ørkenen mot grupper som Ansar Dine, al-Qaida i Maghreb (Aqim) og MUJAO.

En bekymring er også at regjeringen i Bamako er svak og ennå ikke har begynt å planlegge nye valg for å erstatte interimsregjeringen med en demokratisk valgt regjering.

(NTB)