EKSPLODERTE:  En bilbombe gikk av utenfor den israelske ambassaden i New Delhi. Foto: Joji Philip Thomas
EKSPLODERTE: En bilbombe gikk av utenfor den israelske ambassaden i New Delhi. Foto: Joji Philip ThomasVis mer

- Målrettede bombeangrep mot israelske ambassader

I Georgia og India. Kona til en israelsk diplomat skal være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels utenriksdepartement opplyser til nyhetsbyrået Reuters at ambassader i Georgia og India har vært utsatt for målrettede bombeangrep.

- Det var et gjennomført angrep og et angrepsforsøk. I begge tilfellene var de rettet mot personer som jobbet ved den israelske ambassaden, sier talsperson for Israels utenriksdepartement, Paul Hirschon, til Reuters.

I New Delhi skal en bil ha eksplodert utenfor den israelske ambassaden. Kona til en israelsk diplomat skal være skadd i angrepet, ifølge den israelske avisa Haaretz. Ifølge Times of India skal i alt to personer være skadd. Tilstanden er ikke kjent.

Oppdaget bombe under bilen Lokale myndigheter undersøker nå muligheten for at en bombe kan ha vært plantet under bilen eller at en motorsyklist har festet den til ambassadebilen i fart, skriver Jerusalem Post.

I det andre angivelige angrepet, som var rettet mot den israelske ambasasden i Tbilsi, skal en ambassadeansatt ha oppdaget en bombe som var festet under bilen hans, skriver avisa. Den ansatte kjørte bilen da han hørte mistenkelige lyder. Han stoppet derfor bilen, oppdaget bomben og tilkalte de lokale myndighetene. Bomben ble desarmert på stedet.

- Vi er sjokkerte over det som har skjedd, men foreløpig vet jeg ikke mer enn det som står i nyhetene og på Twitter, sier presse- og informasjonsansvarlig Hildegunn Hansen ved den israelske ambassaden i Oslo til Dagbladet.

Hansen kan ikke kommentere eventuelle sikkerhetstiltak som nå settes i gang.

- Vi må sette oss ned og orientere oss om hva som har skjedd før vi eventuelt kommenterer saken ytterligere, sier Hansen.

Ingen endringer i tiltak Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet sier det vil ta de nødvendige sikkerhetshensyn for sine ansatte i utlandet, men han er ikke kjent med at det er satt inn noen ekstra tiltak.

- Jeg kan ikke gå i detalj når det gjelder hva vi gjør eller ikke gjør, men jeg er ikke kjent med noen endringer i forhold til våre vanlige rutiner, sier Elsebutangen til Dagbladet.

- Hvis det har vært angrep mot andre lands utenriksstasjoner, så kan ikke vi svare for hva de gjør, sier han.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak bombene. Men ifølge Haaretz spekuleres det på om bombene kan ha sammenheng med at det søndag var fire år siden lederen for dem islamistiske Hizbollah-bevegelsen i Libanon ble drept av en bilbombe i Damaskus.