Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Målrettet angrep mot Bolle

Trond Bolles gamle etteretningskolleger tror Taliban kan ha jaktet på Bolle da de drepte ham med en veibombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny bok skrevet av Trond Bolles enke Bjørg Gjestvang og forfatter Jon Gangdal kommer det fram at tidligere kollegaer av Trond Bolle i Forsvarets etterretningstjeneste mener at den norske krigshelten kan ha blitt offer for et målrettet angrep da han ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010.

- Jeg baserer denne antakelsen på uttalelser fra sentrale kilder i E14 som kjente Trond Bolles og Talibans bevegelser, og på folk fra  Marinejegerkomandoen som var der nede da bomben smalt, sier Gangdal til Dagbladet.

E14 er den ultrahemmelige (offisiell gradering) delen Forsvarets etterretningstjeneste som Trond Bolle tidligere var en del av.

Hjelpeprosjekter
Da Bolle ble drept hadde han reist til Afghanistan på et aller siste oppdrag før han hadde tenkt til å gi seg i Forsvaret. Hans gode kollega og venn Frode var blitt skutt og alvorlig skadet da han var ute på et rutineoppdrag. Bolle meldte seg for å reise ned og overta oppdraget til kammeraten.

Han ledet en såkalt MOT-styrke (Military Observation Team) da de dro ut på det fatale oppdraget. Det var i utgangspunktet et lite dramatisk oppdrag og egentlig av sivil karakter.

De skulle kjøre til Almar, nabodistriktet vest for Meymaneh for å se på mulighetene for å bygge brønner, skole, vei og helsestasjon der.

Dette er et område dominert av pashtuere, som er den etniske grupperingen Taliban har størst tilslutning hos. Kolonnen besto av fire pansrede og tre sivile biler.
Allerede første kvelden ble de angrepet av et tyvetalls opprørere, men Bolle og de andre soldatene klarte å slå angrepet tilbake uten at noen i følget ble drept eller såret.

Veibombe
Dagen etter fortsatte de videre innover i det pashtunsk-dominerte området. Der hadde de møter med landsbyrådene i to landsbyer og diskuterte mulighetene for hjelpeprosjektene.

På vei hjemover holdt bilene ca 800 meters avstand til hverandre, både på grunn av støvplagen og faren for veibomber. Bolle satt i den pansrete bilen som kjørte sist i følget.

Platebomben som rammet Bolles bil var så kraftig at den store pansrede Ivecoen ble delt i to, og alle fire i bilen ble drept momentant.
Da de andre bilene kom tilbake til eksplosjonsstedet fikk de meldinger om at en ny gruppe opprørere var på vei for å angripe dem. Men det kom aldri noe nytt angrep.

Forsvarskilder opplyser til Dagbladet at mennene bak aksjonen som drepte Bolle og tre andre nordmenn nå mest sannsynlig er drept. De skal ha blitt «tatt ut» i en ISAF-operasjon høsten 2010.

Målrettet
- Slik ulykken skjedde, og Trond Bolles lange fartstid i Afghanistan, gjør at flere av hans tidligere kolleger lurer på om det var han, og ikke hele kortesjen som var målet, sier Jon Gangdal.

De trekker fram følgende forhold:

• Han satt i den siste bilen i følget. Det kan ha vært tilfeldigheter som gjorde at ingen av de seks bilene som kjørte foran utløste bomben, men det er kanskje vel så sannsynlig at bomben ble aktivert manuelt rett før Bolles bil passerte. Dette kan gjøres raskt og enkelt med en snorutløser som fjerner en sikring i bomben.

• Det at det varslete angrepet ble avblåst kan tyde på at de som eventuelt ville ham til livs anså operasjonen som vellykket da den siste bilen med Bolle ble rammet så hardt at alle døde.

• Akkurat som vestlig etterretning, og forsåvidt også hjemmefronten i Norge under krigen, driver Taliban kontinuerlig kartlegging av vestlige agenter. Bolle var etter hvert grundig eksponert i Afghanistan etter å ha jobbet som agent og spesialsoldat i landet siden 2000. Etterretningsorganisasjoner roterer vanligvis agentene sine mellom forskjellige konfliktområder.

Avansert Gangdal framhever at Taliban på ingen måter er amatører i krigføring og at de skaffer seg oversikt over hvem som er de sentrale aktørene i NATOs krigføring. Innen e-tjenesten er det mange som mener at Bolles mangslungne virksomhet i Afghanistan må ha vært godt kjent av Taliban. Bevegelsen har en avansert etterretningstjeneste og effektiv informasjonsspredning - selv om den rent teknisk ikke er på samme nivå som de internasjonale styrkene.

- En E14-kollega av Bolle sa det slik: For Taliban gikk det mye farlig kunnskap i graven da Trond Bolle døde, sier Gangdal

Forfatteren undrer seg over om Forsvaret hadde gjort slike vurderinger før de sendte Bolle ut på det siste oppdraget.

- Forsvaret gjør alltid en vurdering av en rekke hensyn før vi sender folk av gårde på internasjonale oppdrag. Vi ville ikke sendt Trond Bolle til Afghanistan om det hadde blitt vurdert som for farlig. Det ligger alltid en risiko i å delta i militære operasjoner slik Trond Bolle gjorde, sier major Eystein Kvarving.

Han har liten tro på at Taliban var på jakt ette Bolle spesielt.

- Forsvaret og ISAF har ingen indikasjoner på at det var et målrettet angrep mot Trond Bolle da han ble drept. Det underbygges også av måten angrepet ble utført på. Det at det var en trykkplateveibombe som ikke ble etterfulgt av et angrep, tyder på at bomben har ligget der en stund. Alt peker mot at tilfeldigheter gjorde at vi dessverre mistet fire dyktige soldater i dette angrepet sier Kvarving.

Siste tur: Sammen med Andreas Eldjarn, Christian Lian og Simen Tokle reiste Trond Bolle til Almar for å diskutere mulige hjelpetiltak der. På vei tilbake til leiren kjørte bilen på en veibombe og alle fire ble drept.
Siste tur: Sammen med Andreas Eldjarn, Christian Lian og Simen Tokle reiste Trond Bolle til Almar for å diskutere mulige hjelpetiltak der. På vei tilbake til leiren kjørte bilen på en veibombe og alle fire ble drept. Vis mer