Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Målt orkan i Møre og Romsdal. Og nå beveger stormsenteret seg mot Trøndelag

Lavtrykk beveger seg nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kraftig vind, høy vannstand, vanskelige kjøreforhold og kraftig vind skaper problemer i store deler av landet.

Den kraftigste vinden hittil har rammet Møre og Romsdal, hvor det er målt vind på 36,2 meter per sekund på Reinsfjellet i Gjemnes kommune.

- Det vil si at det har blåst orkan der, sier Anne Mette Olsen, statsmeteorolog ved Vervarslinga på vestlandet.


Målingen var så høy at hun måtte dobbeltsjekke om det kunne være en feil da hun snakket med Dagbladet. Målestasjonen ligger 994 meter over havet.

- Det har blåst kraftigst i fjellområdene. Men det har også blåst full storm langs kysten, blant annet er det mål 25,9 meter per sekund på Ona, sier Olsen.

Det er et lavtrykk som gradvis beveger seg nordover som skaper vinden.


- Det beveger seg mot Trønderlag, og det ser ut til at den sterkeste vinden vil komme her, sier Olsen.

- Lavtrykket vil bevege seg inn mot land, og på baksiden av det vil det komme kraftig vind, sier statsmeteorologen.

Hun sier den sterkeste vinden trolig vil komme i 16-tida.


- Det er viktig å få sikret alle løse gjenstander. Og det kan være skummelt å bevege seg utendørs etter hvert, da det fort kan komme ting gjennom lufta, sier Olsen.

Det er sendt ut OBS-varsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, med følgende tekst: Julaften kveld og 1. juledag vil kombinasjonen sterk vind, snø og snøfokk gi vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene. Vinden minker noe utover kvelden.

For Nordland, Troms og Kyst- og fjordstrøkene i Finnmark er det sendt ut følgende: Fra fredag kveld ventes vanskelige kjøreforhold i Nordland, Troms og Finnmark på grunn av perioder med nordvestlig liten storm og overgang fra regn og sluddbyger til snøbyger. Fra natt til lørdag og lørdag morgen ventes lokalt kraftige vindkast mellom 25-30 m/s i Lofoten og Vesterålen. Fredag ventes risiko for høy vannstand.

For Møre og Romsdal: Fredag ettermiddag vest senere nordvest full storm utsatte steder, fredag kveld minkende.

Og Trøndelag: Fredag ettermiddag omslag til nordvest full storm utsatte steder, først i sør, utpå kvelden minkende i sørlige del.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media