KRAFTIG VIND: Et vanlig syn over store deler av Norge i dag. - Tuntreet i Ebbegarden i Stordal måtte gi tapt for Dagmar, skriver 

Jens Øvrebust. Foto: Jens Øvrebust
KRAFTIG VIND: Et vanlig syn over store deler av Norge i dag. - Tuntreet i Ebbegarden i Stordal måtte gi tapt for Dagmar, skriver Jens Øvrebust. Foto: Jens ØvrebustVis mer

Målte et av tidenes sterkeste vindkast

Flere værstasjoner ble slått ut av «Dagmar». - Nå begynner detektivarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder av «Dagmars» herjinger? Last dem opp her eller send en e-post til 2400@db.no.

(Dagbladet): Nyttårsorkanen i 1992 troner fortsatt øverst, men «Dagmar» leverte noen svært kraftige slag da hun hamret kysten av landet i går kveld og i natt, ifølge Meteorologisk institutts foreløpige oversikt med data fra de mest utsatte værstasjonene.

Et uvær kalles orkan om det blir målt en gjennomsnittlig vindhastighet på 32,6 m/s over en periode på ti minutter. Totalt fire værstasjoner levde opp til kravet i går kveld: Kråkenes, Juvasshøe, Svinøy og Ona.

På fjellet Juvasshøe i Oppland ble det sterkeste vindkastet målt til nesten det dobbelte, 64,7 m/s. Det er blant de aller sterkeste vindkastene som er offisielt målt i Norge. Middelvinden lå på 44 m/s, altså godt over grensen for orkan.

- Det har blåst ganske kraftig. Vindrekorder føres ikke like strikt som for eksempel temperatur og nedbør, og mange målinger de siste ti til tjue åra har vært manuelle. Jeg har hørt om vindkast på Jan Mayen som skal ha vært 80 meter per sekund, men det er litt vanskelig å si sikkert, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Kråkenes fyr, nærmeste nabo til det svært værharde Stadhavet, registrerte den høyeste middelvinden med 44,6 m/s, før vindmåleren streiket rundt klokka 20. Flere andre målestasjoner ble også slått ut av uværet i løpet av kvelden, sier meteorologen.

- Værdataene ligger lagret på selve stasjonen, så om vi finner dem skal det være mulig å få lastet det ned. Det går selvfølgelig ikke om den er skylt på sjøen. Nå begynner vi på detektivarbeidet, sier Smits til Dagbladet.

Nyttårsorkanen som traff landet 1. januar 1992 er den sterkeste siden Meteorologisk institutt begynte observasjonene i 1867. Statistisk sett vil slikt uvær bare forekomme hvert 200. år, mens stormer som Dagmar inntreffer hyppigere.

Målestasjonen høyt på fjellet Juvasshøe var ikke i drift under stormen i 1992, så det er ikke kjent hva vindhastigheten var der den gang. To værstasjoner ved havet - Svinøy og Skalmen fyr - registrerte imidlertid vindkast på 62 m/s, og totalt ni stasjoner målte orkan.