Malte hodet til Kong Olav sprutrødt i natt

- Innimellom henger noen et skjerf rundt halsen på ham, men vi har aldri opplevd at han har blitt malt før.

RØD I TOPPEN: I løpet av natta har noen vært ute med rødmaling og farget hodet på stutuen av Kong Olav rødt. Foto: Inger Marie Adam
RØD I TOPPEN: I løpet av natta har noen vært ute med rødmaling og farget hodet på stutuen av Kong Olav rødt. Foto: Inger Marie AdamVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NORDLYS/DAGBLADET):  Natt til søndag led Kong Olav-statuen ved Kongsbakken samme skjebne som Sinnataggen ofte gjør i russetiden, skriver Nordlys.

I fjor ble Sinnatagen malt helt rød i anledning russefeiringen.

Statuen nedenfor Kongsbakken videregående slapp imidlertid lettere unna. Denne fikk bare ansiktet sitt malt.

Inger Marie Adam, som bor rett ved parken hvor statuen står, forteller at hun fikk øye på statuen da hun kom hjem fra nattevakt i morges.

- Jeg fikk litt sjokk da jeg så det rundt klokka 07.30 i morges. Vi ser på den parken hver dag, og er mye i den. Innimellom henger noen et skjerf rundt halsen på ham eller setter på en lue, men vi har aldri opplevd at han har blitt malt før, forteller hun til Dagbladet.

Kongevaskere Søndag formiddag var Tromsø brann og redning i full gang med vaske kongestatuen.

- Nydelige kongen vår. Det er godt han blir ren og sitt gamle jeg igjen. Vi er så glad i den parken, sier Adam.

- Han så ikke ut, helt rød, og vi har fått bort noe, men må nok prøve mer, sier brannvesenets Morten Gullstad og Roy Sarre til Nordys.

Ved hjelp av malingstynner og klut er i alle fall ikke Kongen sprutrød lenger. Men kobberstatuen bærer fortsatt tydelig preg av hærverket, og Gullstad og Sarre regner ikke med å bli ferdig med det første.

- Nei. Han kan jo ikke se sånn ut til 17. mai.

FARGET RØD: Noen hadde malt hodet til statuen av Kong Olav ved Kongsbakken rød i natt. Foto: Are Medby / Nordlys
FARGET RØD: Noen hadde malt hodet til statuen av Kong Olav ved Kongsbakken rød i natt. Foto: Are Medby / Nordlys Vis mer

De mener statuen er sprayet rød.

Etterforskes Trond Amundsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, forteller at politiet har opprettet en skadeverksanmeldelse etter hendelsen i natt, men at de foreløpig ikke har noen informasjon om hvem som kan stå bak.

- Kan det være russen?

- Vi vet ikke hvem som har gjort det. Nå har brannvesenet forsøkt å gjøre den rein så godt de kan, og vi har opprettet sak, sier Amundsen til Dagbladet.

Årets russepresident Nikolai Figenschau er ikke orientert om hendelsen når Nordlys kontakter ham søndag morgen.

- Dette har jeg ikke hørt om. Skulle det vise seg at det faktisk er russen som står bak dette, må vi nesten komme med en offisiell beklagelse.

Han ser heller ikke bort fra at russen i så tilfelle tar vaskekosten fatt og selv fjerner malingen.

- Det er å ta det hele litt for langt, sier han om rødmalingen av hjelpeløse Kong Olav. Troms politidistrikt er på saken.

VASKET: Tromsø brann- og redningsetat var søndag i full gang med å vaske statuen. Foto: Are Medby
VASKET: Tromsø brann- og redningsetat var søndag i full gang med å vaske statuen. Foto: Are Medby Vis mer