ADVARER: Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet advarer på det sterkeste mot å kjøpe tjenester fra irske steinleggerne. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ADVARER: Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet advarer på det sterkeste mot å kjøpe tjenester fra irske steinleggerne. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Malte hustak i Bergen med vannbasert innemaling

Arbeidstilsynet advarer mot useriøse, utenlandske håndverksfirmaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet advarer på det sterkeste mot å kjøpe tjenester fra irske steinleggere - som er tilbake i Norge - og andre useriøse håndverkere.

Luksusbiler, campingvogner og anleggskjøretøy er igjen observert på flere campingplasser, og en håndverker som dokumenterte dette ble konfrontert av de irske steinleggerne (krever abonnement).

- Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Disse aktørene kan utgjøre en trussel også mot kjøperne og deres nærmiljø, sier Finboe Svendsen.

Hun påpeker at mange huseiere har fått tilleggskostnader på grunn av at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter.

Innendørsmaling ute - For beløp over 10 000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet «i god tro».

Forbrukere som benytter useriøse steinleggere risikerer dessuten å betale dyrt for et dårlig resultat, advarer Arbeidstilsynet:

Under en aksjon i Bergen nylig kom inspektørene over et firma som malte tak med vannbasert maling beregnet for innendørs bruk.

Sosial dumping - Aksjoner i Bergen nylig avdekket arbeidsmiljøkriminalitet i form av blant annet svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn, manglende sikkerhet og grov utnytting av svakerestilte arbeidstakere, sier Finboe Svendsen.

- Forbrukerne bør være bevisst på hva de kan bidra til hvis de kjøper svarte tjenester. Skatte- og avgiftsunndragelser skjer ofte i kombinasjon med annen kriminalitet, som hvitvasking, trygdesvindel, falske identiteter, bedrageri, smugling, menneskehandel, trusler og vold, fortsetter hun.

Dagbladet skriver i dag at Arbeidstilsynet ruster opp i kampen mot steinleggerne, og varsler samordnede aksjoner med Skatteetaten og politiet.

Neshornhandel Dagbladet avdekket i fjor at en stor andel av steinleggerne kommer fra Limerick-området og byen Rathkeale i Irland. I hjemlandet knyttes de såkalte «Rathkeale Rovers» til alvorlig volds-, narkotika og vinningskriminalitet.

Dagbladet avslørte over flere artikler i fjor hvordan irske steinleggere i Norge tjener fett på den blodige handelen med neshorn.

LEDER KAMPEN: Tilsynsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LEDER KAMPEN: Tilsynsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer