SJOKKRESULTAT: Det er forskere ved CERN, verdens største fysikklaboratorium, som i kveld kunngjorde resultatet av nøytrino-eksperimentet. Arkivfoto: AP / SCANPIX
SJOKKRESULTAT: Det er forskere ved CERN, verdens største fysikklaboratorium, som i kveld kunngjorde resultatet av nøytrino-eksperimentet. Arkivfoto: AP / SCANPIXVis mer

Målte partikler til over lysets hastighet

Sensasjonelt eksperiment slår hull på Einsteins relativitetsteori om målingen er riktig. Sjokkerer forskerne i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved OPERA-prosjektet i Gran Sasso-laboratoriet i Italia og CERN i Sveits offentliggjorde i kveld at de har målt partikler til en hastighet høyere enn lysets.

- Dette er en nyhet man kan sammenligne med at noen kommer og sier «Hei, jeg slapp dette eplet, så fløy det opp i stedet for å falle ned», sier partikkelfysiker og tidligere forsker ved CERN, Bjørn Samset, til Dagbladet.

- Sensasjonelt Om målingen er riktig, vil naturlovene måtte endres - og Albert Einstens mest berømte arbeid. For ifølge Den spesielle relativitetsteorien - der mange kjenner ligningen E = mc2 - skal ingenting kunne bevege seg raskere enn lyset. Teorien ligger til grunn for forklaringer om alt fra svarte hull til universets begynnelse.

- Den har fungert perfekt fram til nå, sier teoretisk fysiker John Ellis ved CERN til nyhetsbyrået AP.

Forskerne selv tør ennå ikke slå fast at observasjonen de har gjort er korrekt, og har nå kontaktet kolleger i USA og Japen for å prøve å få uavhengige verifiseringer av resultaltet. Skulle det skje, er det snakk om den største oppdagelsen i fysikken på mange tiår.

- Dette er en så sensasjonell oppdagelse om det er sant, at man må være ekstremt forsiktig, sier Ellis.

Det er nøytrino-stråler som ble observert av italienerene da de ble sendt fra partikkelakselleratoren i Geneve til Gran Sasso-laben 73 mil unna. Dit kom de fram 60 nanosekunder raskere enn det som skulle ha vært den ultimate fartsbarrieren - lysets hastighet på 299 792 458 meter i sekundet.

Effekten er observert 16 000 ganger gjennom to år og feilmarginen er kalkulert til ti nanosekunder, og hastighetsforskjellen er derfor statistisk signifikant. Forskerne bak har brukt flere måneder på å sjekke og dobbelsjekke at eksperimentet ikke har mangler som kan ha forårsaket det nesten ubegripelige resultatet, men er ennå ydmyke.

1905-2011?: Det er nok alt for tidlig å forkaste denne mannens arbeid, men kveldens offentliggjøring fra CERN gir fysikere i hele verden hodebry.
1905-2011?: Det er nok alt for tidlig å forkaste denne mannens arbeid, men kveldens offentliggjøring fra CERN gir fysikere i hele verden hodebry. Vis mer

- Jeg ville aldri ha sagt at relativitetsteorien er feil. Men vi var nødt til å kunngjøre noe. Det ville ha vært uredelig å feie dette under teppet, sier Antonio Ereditato, fysiker ved Universitetet i Bern og talsmann for OPERA-prosjektet, til magasinet Science.

Han vil i morgen presentere funnet som et oppsiktsvekkende resultat de ikke kan forklare, og be verdens forskere om finkjemme dataene.

Henholdsvis Fermilab i Chicago og T2K i Japan kan også være i stand til å repetere eksperimentet, noe fysikerne vil jobbe med å få til.

Usynlige stråler Bjørn Samset ble i likhet med resten av forskerverdenen overrumplet av kunngjøringen, og venter spent på mer detaljerte data fra CERN som er ventet i morgen. Han mener eksperimentet reiser veldig mange spørsmål.

- Dette er kjempespennende, og når CERN går ut med noe sånt har de defintivt grunnlag for det.  Men vi må huske at dette dreier seg om usynlige stråler og er uhyre komplisert. Det disse forskerne holder på med er noen av de kuleste og mest science fiction-aktige eksperimentene vi har. Nøytrinoer er de vanskeligste partiklene vi vet om, og her har de målt enkeltpartiklers ferd gjennom Alpene, sier eksperten til Dagbladet.

Han er foreløpig varsom med å vrake relativitetsteorien.

- Dette med at ingenting kan bevege seg raskere enn lyset er ikke noe vi bare sier. Det var jo ingen som trodde på Einstein heller på begynnelsen av 1900-tallet, men det har blitt bevist mer og mer. Men det er ikke dermed sagt at naturen ikke har overraskelser for oss, sier Samset, som vedgår at forskerpulsen slår noe høyere i kveld.

- Hvis dette er sant, er det ingen som er mer fornøyd enn fysikerne, vi vil jo ha en helt ny virkelighet å jobbe med.

- Vedder huset på feil Samsets skepsis deles i kveld av flere framstående fysikere.

Chang Kee Jung, en fysiker ved Stony Brook University som er ekspert på nøytrino-partikler, mener resultatet er nødt til å skyldes systemiske feil i eksperimentet.

- Jeg ville ikke veddet kona og ungene mine, fordi de ville blitt sinna, men jeg vedder huset mitt, sier han til Science.

Jung er talsmann for det lignende T2K-prosjektet i Japan, og sår tvil om feilmarginen OPERA-forskerne har angitt. Det fordi nøyaktigheten i målingen av når partiklene treffer detektoren er basert på GPS-satellitter - noe som ifølge han gir en usikkerhet på flere titalls nanosekunder.

En mer overordnet observasjon som ikke samsvarer med OPERAs funn er analysene av nøytrinoer fra den eksploderende stjernen kalt 1987a. Om farten observert i Italia skulle gjelde alle nøytrinoer, så måtte strålene fra supernoavene ha nådd fram flere år før man kunne se lysglimtet - men lyset og nøytrinoene ble fanget opp på jorda med bare tre timers mellomrom.