Målte partikler til over lysets hastighet

Sensasjonelt eksperiment slår hull på Einsteins relativitetsteori om målingen er riktig. Sjokkerer forskerne i kveld.

SJOKKRESULTAT: Det er forskere ved CERN, verdens største fysikklaboratorium, som i kveld kunngjorde resultatet av nøytrino-eksperimentet. Arkivfoto: AP / SCANPIX
SJOKKRESULTAT: Det er forskere ved CERN, verdens største fysikklaboratorium, som i kveld kunngjorde resultatet av nøytrino-eksperimentet. Arkivfoto: AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved OPERA-prosjektet i Gran Sasso-laboratoriet i Italia og CERN i Sveits offentliggjorde i kveld at de har målt partikler til en hastighet høyere enn lysets.

- Dette er en nyhet man kan sammenligne med at noen kommer og sier «Hei, jeg slapp dette eplet, så fløy det opp i stedet for å falle ned», sier partikkelfysiker og tidligere forsker ved CERN, Bjørn Samset, til Dagbladet.

- Sensasjonelt Om målingen er riktig, vil naturlovene måtte endres - og Albert Einstens mest berømte arbeid. For ifølge Den spesielle relativitetsteorien - der mange kjenner ligningen E = mc2 - skal ingenting kunne bevege seg raskere enn lyset. Teorien ligger til grunn for forklaringer om alt fra svarte hull til universets begynnelse.

- Den har fungert perfekt fram til nå, sier teoretisk fysiker John Ellis ved CERN til nyhetsbyrået AP.

Forskerne selv tør ennå ikke slå fast at observasjonen de har gjort er korrekt, og har nå kontaktet kolleger i USA og Japen for å prøve å få uavhengige verifiseringer av resultaltet. Skulle det skje, er det snakk om den største oppdagelsen i fysikken på mange tiår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer