Målte radioaktivitet i Norge - aner ikke hvem som står bak

Norske myndigheter har målt nivåer av det radioaktive stoffet kobolt-60 i lufta ved grensa til Russland.

MÅLTE RADIOAKTIVITET: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har funnet spor av radioaktive stoffer i lufta over Finnmark. Illustrasjonsfoto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
MÅLTE RADIOAKTIVITET: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har funnet spor av radioaktive stoffer i lufta over Finnmark. Illustrasjonsfoto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sky av radioaktiv forurensning har blåst over Finnmark i sommer. Det viser målinger gjennomført av norske myndigheter, som har påvist spor av det radioaktive stoffet kobolt-60 i lufta i Finnmark ved grensa til Russland.

Funnet ble gjort da Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) analyserte funn fra 3. til 9. juni ved luftfilterstasjonene på Svanhovd og Viksjøfjell i landets nordligste fylke. Begge målestasjonene ligger nær den norske grensa til Russland.

- Vi har seks luftfilterstasjoner i Norge som hver eneste dag filtrerer store mengder luft. Én gang i uka kontrollerer vi disse for å se, og på to av disse - som er nærmest Russland - så fant vi rester av kobolt-60, sier Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved DSA, til Dagbladet.

Kobolt-60 dannes i kjernekraftverk og brukes blant annet i strålemaskiner i behandling av kreftpasienter. Stoffet har en halveringstid på 5 år, og er ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ekstremt farlig.

- Ingen fare

Liland understreker imidlertid at mengdene som er funnet ved de to målestasjonene i Norge er ørsmå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer