Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Målte radioaktivitet i Norge - aner ikke hvem som står bak

Norske myndigheter har målt nivåer av det radioaktive stoffet kobolt-60 i lufta ved grensa til Russland.

MÅLTE RADIOAKTIVITET: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har funnet spor av radioaktive stoffer i lufta over Finnmark. Illustrasjonsfoto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
MÅLTE RADIOAKTIVITET: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har funnet spor av radioaktive stoffer i lufta over Finnmark. Illustrasjonsfoto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sky av radioaktiv forurensning har blåst over Finnmark i sommer. Det viser målinger gjennomført av norske myndigheter, som har påvist spor av det radioaktive stoffet kobolt-60 i lufta i Finnmark ved grensa til Russland.

Funnet ble gjort da Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) analyserte funn fra 3. til 9. juni ved luftfilterstasjonene på Svanhovd og Viksjøfjell i landets nordligste fylke. Begge målestasjonene ligger nær den norske grensa til Russland.

- Vi har seks luftfilterstasjoner i Norge som hver eneste dag filtrerer store mengder luft. Én gang i uka kontrollerer vi disse for å se, og på to av disse - som er nærmest Russland - så fant vi rester av kobolt-60, sier Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved DSA, til Dagbladet.

Kobolt-60 dannes i kjernekraftverk og brukes blant annet i strålemaskiner i behandling av kreftpasienter. Stoffet har en halveringstid på 5 år, og er ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ekstremt farlig.

IKKE BEKYMRET: Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved DSA. Foto: DSA
IKKE BEKYMRET: Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved DSA. Foto: DSA Vis mer

- Ingen fare

Liland understreker imidlertid at mengdene som er funnet ved de to målestasjonene i Norge er ørsmå.

- Det er snakk om veldig lave nivåer. Det er så vidt det er mulig å måle det, sier hun om funnet, som ifølge DSA ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø.

DSA (tidligere Statens strålevern) har delt funnene med kolleger i Norges naboland. Foreløpig har ingen andre land rapportert om liknende funn.

- Hvis flere land måler stoffet i lufta, så er det mulig å gjennomføre en meteorologisk sporing for å undersøke hvor stoffet kommer fra. Da er man avhengig av det er oppdaget av stasjoner i flere land, men foreløpig har vi ikke fått beskjed om at det har skjedd, sier Liland.

ATOMBOMBE: Den 6. august 2018 var det 73 år siden den første atombomben brukt i krig ble sprengt over den japanske byen Hiroshima. Dette var begynnelsen på slutten for andre verdenskrig. Video: CNN Vis mer

- Ikke svar

Bredo Møller i DSA sier til Barents Observer at de også har kontaktet Russlands meteorologiske institutt med ansvar for å måle radioaktivitet i luft.

- Som en del av vårt gode samarbeid med russiske myndigheter, har vi en avtale om å dele data med Murmansk Hydromet. Så langt har vi ikke fått noen svar fra dem, sier Møller til nettavisa. Han opplyser videre at finske myndigheter har meldt tilbake om at de ikke har gjort noen funn.

I likhet med Liland, understreker Møller at funnene er ørsmå.

- Vi målte 0,5 mikrobecquerel per kubikkmeter med luft. Nivåene er så små at det så vidt er mulig å måle det, og de utgjør ingen trussel mot mennesker eller naturen, sier han.

- Ikke naturlig

Liland følger opp overfor Dagbladet:

- Det er ikke noe å være bekymret for. Det er ørsmå mengder vi ser fordi vi har veldig sensitive instrumenter. Nivåene måtte vært en million ganger høyere før det hadde vært virkelig grunn til bekymring, sier hun.

Inntil videre er det vanskelig å si noe sikkert om hvor utslippet kommer fra, og hva som er den konkrete kilden.

- Det er et stoff som ikke finnes naturlig i naturen. Det dannes i en kjernekraftreaktor. Det er veldig små utslipp fra kjernekraftverk, men noe utslipp er det tross alt, sier Liland. Hun understreker imidlertid at det kan være flere tenkelige kilder.

Teoretisk sett kan kilden til radioaktiviteten stamme fra en hvilken som helst kjernekraftreaktor, industri eller medisinske kilder, skriver The Barents Observer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!