Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Målte radioaktivt stoff i Finnmark - lot være rapportere om det

Mente funnene ikke hadde nyhetsverdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et radioaktivt stoff - jod-131 - ble i løpet av januar oppdaget i store områder over Europa.

Nettavisa Barents Observer skriver at selv om dette ble oppdaget i Finnmark, valgte norske myndigheter å ikke rapportere om det.

Det var Frankrike som først meldte om det.

- Vi måler iblant radioaktiviteten i lufta. Målingene vi har gjort er svært, svært lave. De lave nivåene har liten betydning for mennesker og miljø, så derfor tror vi at dette ikke har noen nyhetsverdi, sier seksjonssjef i Norsk Strålevern Astrid Liland til Barents Observer.

Målte 0,5 Becquerel

Målingene det er snakk om ble gjort på luftstasjonen på Svanhovd i Finnmark - ikke langt fra grensa til Russland. Dette var den første stasjonen som oppdaget stoffet - andre uka i januar i år, skriver nettavisa.

Ved Svanhovd ble det målt 0,5 mikro Becquerel per kubikkmeter luft. I Frankrike, der de har offentliggjort opplysningene, målte radioaktivitet fra 0,1 til 0,31 mikro Becquerel per kubikkmeter luft.

Senere skal det har blitt målt jod-131 i Finland, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike og Spania.

- Det var dårlig vær da målingene ble gjort, så vi kan ikke spore hvor det kommer fra. Målinger fra flere steder i Europa kan tyde på at det kommer fra Øst-Europa, sier Astrid Liland til Barents Observer.

Halveringstid på åtte dager

Ifølge Universitetet i Oslo har Jod-131 en halveringstid på åtte dager og sender ut både betastråler (partikkelstråling) og gammastråler (elektromagnetisk stråling).

I forbindelse med utviklingen av atombomben under andre verdenskrig ble atomreaktorene utviklet og disse gav en mulighet til å fremstille en rekke nye radioaktive isotoper.

En av disse var Jod-131.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling