Malthe-Sørenssen innrømmer: Slik lurte han Arne Treholt

Dagbladet har møtt den tidligere journalisten i utlandet.

BAK KILDEJUKS: Den tidligere journalisten erkjenner å ha diktet opp falsk etterretningskilde overfor spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. Foto: Khan Farooq
BAK KILDEJUKS: Den tidligere journalisten erkjenner å ha diktet opp falsk etterretningskilde overfor spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. Foto: Khan Farooq Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er snart en måned siden oppsiktsvekkende telefonopptak av privatetterforsker og tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) ble publisert i VG. I telefonsamtalene ber Malthe-Sørenssen en tidligere straffedømt, svensk familiefar (51) om å spille rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar». Svensken fikk beskjed om å kontakte Treholts advokat Harald Stabell og fore han med informasjon som kunne reinvaske spiondømte Arne Treholt.

VGs avsløring rystet Stabell og Treholt som hadde jobbet sammen med Malthe-Sørenssen i flere år for å få gjenopptatt Treholt-saken.

Ingen av dem forstår hvorfor Malthe-Sørenssen har gjort som han gjorde, mens hovedpersonen har gjennom sin advokat hevdet at opptakene til VG er manipulerte.

Dagbladet har møtt Malthe-Sørenssen på et hemmelig sted i utlandet.

Hvordan klarte en person med lang fartstid som journalist og redaktør å bli involvert i en så stor skandale?

- Prøvde å verne kilde Vi setter oss i hjørnet på en liten kafé. Opptakten til møtet har vært hemmelig. Malthe-Sørenssen har sendt meldinger fra en hemmelig e-postkonto, og har bare ringt fra skjult nummer. Han ser seg rundt i rommet før ham begynner å fortelle.

I 2013 fortalte han Treholts advokat Harald Stabell om at han hadde informasjon fra en ny kilde som kunne kaste nytt lys over Treholt-saken.

- Det var en kilde som var fryktelig vanskelig å få i tale. Stabell og Treholt ville at jeg skulle ordne et møte, men jeg fortalte dem at det var vanskelig å få til. De begynte å mase på meg og begynte blant annet å ringe til etterretningstjenesten for å få tak i denne kilden. Jeg var redd for at dette ville få konsekvenser, og det som da skjer har jeg ingen unnskyldning for. Jeg lager en kilde som ikke finnes og gir de den kilden for å verne den ekte kilden, forteller Malthe-Sørenssen.

- Så du hevder fortsatt at det finnes en ekte kilde der ute?

- Jeg har alltid påstått at det har vært en kilde der, men jeg gjør en håpløs vurdering for å skjerme denne kilden. Jeg ber en tidligere kilde jeg har kjent i mange år om å spille en agent som sitter på informasjon.

- Hvorfor sa du ikke bare at denne agenten ikke ville møtes lenger?

- Jeg fikk 25 000 kroner av Treholt-stiftelsen i 2013, og skrev en rapport til dem om den opprinnelige kilden. I løpet av 2014 økte presset for å få kilden til å stå frem. Jeg var ekstremt sliten på grunn av andre omstendigheter, og utviste utrolig dårlig dømmekraft i det som skjedde etterpå.

- Da bestemte du at det ville være bedre å dikte opp en kilde?

- Jeg foretok noen valg som det ikke finnes unnskyldning for. Jeg diktet opp en kilde for å verne en annen. Helt utilgivelig og helt uforståelig at jeg kunne gjøre det.

- Hvorfor brukte du akkurat svensken som kilde? 

- Jeg har kjent ham i flere år og fortalte ham om at jeg trengte hjelp til å komme meg ut av en knipe. Han var villig til å hjelpe meg.

- Til VG har han sagt at han skulle få penger av deg for å være med på dette. Var penger den egentlige årsaken til at dere gjorde dette?
 
- Nei, jeg har ikke tjent en eneste krone på dette. Jeg lånte en del penger av svensken rundt årsskiftet 2014-2015, men jeg har ikke fakturert Stabell en eneste krone for dette arbeidet her. Jeg ønsket som sagt bare å verne den opprinnelige kilden.

Beklager kildejuks Svetteperler glimter på den blanke issen. Kelneren kommer bort og spør om vi lyst til å bestille mat, men Malthe-Sørenssen rister på hodet.

- Jeg spiser ikke så mye mat lenger. Jeg blir mentalt stresset når jeg går gjennom alt dette, forteller han.

Malthe-Sørenssen fikk svensken, som bodde flere år i Norge på 90-tallet, om å ringe Stabell for å roe ham ned. Det gikk så langt at den tidligere journalisten arrangerte et møte mellom Stabell og agenten «Gunnar».

Det skjedde inne på et hotellrom ved Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo. Stabell fikk snakke med den fiktive agenten gjennom døra inn til badet.

SKUFFET: Arne Treholt trodde den falske etterretningskilden satt på informasjon som kunne reinvakse ham. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SKUFFET: Arne Treholt trodde den falske etterretningskilden satt på informasjon som kunne reinvakse ham. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Svensken har til VG sagt at det ikke var han som var på baderommet og at han trodde Malthe-Sørenssen hadde bedt flere om å spille agenten.

Dagbladet har snakket med svensken som nå forteller at det faktisk var han som var på hotellet den dagen.

- Hvorfor fortalte du ikke hele sannheten?

- Jeg var rett og slett flau. Det høres helt idiotisk ut å innrømme noe så sært. Jeg sa ja til å være med på ting som jeg angrer på i dag. Jeg beklager til alle berørte, sier svensken til Dagbladet.

Også Malthe-Sørenssen er lei seg for det som har skjedd.

- Hva vil du si til Treholt og Stabell i dag?

- Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både de og saken. Er det en sak jeg har vært opptatt av i livet så er det Treholt-saken. Jeg var så sliten og langt nede. Det førte til at jeg utviste utrolig dårlig dømmekraft, sier Malthe-Sørenssen.

Ferdig som utreder Etter Treholt avsløringen har flere begynte å mistenke Malthe-Sørenssen for å stå bak enda mer juks. NRK har allerede varslet at de kommer til å granske alt ham har gjort for dem, og det har også blitt satt spørsmålstegn om den anonyme kilden i boka hans «Forfalskningen» faktisk eksisterte. Flere av opplysningene i boka stammer fra en pensjonert tjenestemann i Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Politiet mistenker også Malthe-Sørenssen for å ha plantet spor etter avlyttingsutstyr på kontoret til Stabell.

- Forstår du at kredibiliteten din som journalist er ødelagt etter avsløringen?
 
- Ja, det skjønner jeg, men jeg skal aldri jobbe som journalist eller utreder igjen. Nå har jeg tenkt til å gjøre å helt andre ting, sier han.

- Det eneste rette - Til tross for den store skuffelsen han har påført Treholt og meg, er det positivt at han nå erkjenner handlingen, og beklager den overfor oss. Også overfor seg selv gjør han det eneste rette, sier Treholts advokat Harald Stabell til Dagbladet.

- Hva tenker du om at han fortsatt hevder at det finnes en kilde der ute med informasjon?

- Før vi får presentert en ekte kilde legger Treholt og jeg til grunn at den kilden ikke eksisterer.

Når Dagbladet spør den tidligere journalisten om hvordan det kunne gå så galt, hevder han det hele startet da han havnet i en disputt med en straffedømt forretningsmann han jobbet som utreder for. Malthe-Sørenssen hevder at han ble truet — og at konflikten med forretningsmannen førte til at det gikk utover dømmekraften hans.

I juni i fjor ble eks-journalisten pågrepet og siktet for grov korrupsjon, og etter en uke i varetekt ble forretningsmannen pågrepet. Malthe-Sørenssen hevder det var informasjon han ga i politiavhør som fikk forretningsmannen pågrepet.

Forretningsmannens advokat mener Malthe-Sørenssen ikke har belegg for påstandene sin.

- Politiet agerte den gang mot min klient basert på informasjon fra Malthe-Sørenssen, som senere ikke har kunnet underbygge noen av sine påstander.

- Ingen aktører kan ta hans påstander seriøst etter at han har blitt avslørt for å drive omfattende bedragersk virksomhet.  

BLE LURT: Advokat Harald Stabell er positv til at Malthe-Sørenssen endelig har lagt kortene på bordet og erkjent bløff.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE LURT: Advokat Harald Stabell er positv til at Malthe-Sørenssen endelig har lagt kortene på bordet og erkjent bløff. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer