Måltjuv og matmons

Navn: Rune Lange Alder: 22 Yrke: Målscorer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skonummer 47 har han tatt raske klyv mot fotballtoppen. 61 seriekamper har resultert i 47 mål. I TIL-trøya. I fjor scoret han mest i eliteserien (23 mål). Sånn sett en verdig arvtaker etter andre utmerkede TIL-spisser gjennom 90-tallet: Flo, Rushfeldt og Årst. Til sammen mye glede for tidvis forfrosne ullvottsupportere på Store stå i Ishavsbyen.

Nå står Lange sentralt i fotballens evige pengesirkus. TIL tilbyr ny kontrakt og over en million i årslønn. Men også Rosenborg har åpnet lommeboka. Trønderne vil ha ham som Carews erstatter. Ønsket ble understreket av at Nils Arne Eggen hentet ham på Værnes da Lange nylig besøkte RBK og Trondheim. Etter Real-kampen bar det rett på Mini-fest. Alle overtalelseskunster ble nok tatt i bruk ut over natta.

Spissjuvelen har vært storklubbvilt helt siden han begynte å banke inn mål på Alfheim. Selv sier en hemmelighetsfull Lange minst mulig til sportspressen. Bare at han trives godt i Tromsø og ikke helt vet hva han vil.

Langes kontrakt med TIL går ut i oktober 2001. Etter den tid kan han gå gratis til en annen klubb. Dette er TILs dilemma. Det er jo tross alt smarte spillersalg som har reddet klubbkassa de siste åra. Men i går kranglet RBK-direktør Rune Bratseth og TIL-formann Gunnar Wilhelmsen fortsatt om prisen. Og bakom lurer også en annen Rune. Med etternavn Hauge. Luringen er Langes agent, han vet hvor gutten kan gjøre store penger.

Langes karriere startet i vesle Fløya, deretter i Tromsdalen. I 1997 ble han snappet opp av storebror TIL på andre sida av Tromsø-brua. Han framstår som en bortimot komplett angrepsspiller. Sterk i hodespillet, plasseringsflink, hurtig, fysisk sterk og arbeidsom. Han er ung og kan bli enda dyktigere. Kanskje er han en framtidig landslagsspiss, i Tromsø rister man allerede på hodet hver gang Semb tar ut sin tropp. Uten Lange.

Det er ikke naturgitt at nedsnødde Tromsø skal fostre fotballspillere av europeisk format. Klimaet er hardt, men treningsiveren stor. Og samholdet blant «Gutan» er sterkt. Internt i miljøet er ikke Lange den mest høyrøstede. Rune framstår som stille og jordnær. Og familiekjær. Forholdet til bror og lagkamerat Roger (midtstopper på TIL) er meget nært.

Nylig har han flyttet ut fra gutterommet og kjøpt seg eget hus til 1,8 millioner. Men veien hjem til mor og far er ikke lang. Der serveres ofte livrettene pasta og kjøttkaker. Brødskiver holder han seg med sjøl: Der er han storkonsument.