Maltrakterte mann - slipper fengsel

Offeret truet gjerningsmannen og samboeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En nå 30 år gammel mann fra Florø la for to år siden en mann i bakken og knuste tennene på ham, i tillegg til å påføre ham kutt og sår. 30-åringen slipper likevel å havne i fengsel, fordi han og samboeren i lengre tid ble truet av voldsofferet.

«Berettiget harme»

Fjordane tingrett legger vekt på tiltalte handlet i «berettiget harme» da han gikk løs på fornærmede, skriver Firda.

De to mennene hadde i lengre tid hatt et svært anstrengt forhold fordi tiltalte ble sammen med en kvinne som tidligere var kjæreste med fornærmede.

Bruddet skal ha gått hardt inn på fornærmede, som ringte og truet ekskjæresten flere ganger i påsken 2003. Blant annet sa han at han skulle drepe henne.

Kvinnen oppfattet truslene som såpass alvorlige at hun ringte sin nye kjæreste, som så ringte fornærmede. Ekskjæresten svarte med å drapstrue ham også, noe han gjentok noen dager etter.

- Offeret slo først

I romjula 2003 traff de to mennene hverandre, og det kom til håndgemeng. Det er ikke brakt på det rene hvem som slo først, men tiltalte hevder at fornærmede tok initiativet.

Men retten gjør det klart at tiltalte ikke handlet i nødverge da han la fornærmede i bakken og slo løs på ham; fornærmede hadde på det tidspunktet snudd seg og var på vei bort.

Retten har under tvil kommet til at at 30-åringen bør slippe fengsel og i stedet gjennomføre 45 timers samfunnsstraff, samt betale en bot på 5000 kroner, i tillegg til 8000 kroner til offeret i erstatning for lege- og tannlegeutgifter. Han må også betale 3000 kroner i saksomkostninger.

At det har tatt så lang tid før saken kom opp for retten, teller i formildende retning.

Tiltalte er familiefar og ikke tidligere straffet.