Måltrost og møkk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skogen er lysende full av hepatica nobilis, bedre kjent som blåveis. Blått i blått, hvor du snur deg. I et grantre rett over blomsterhavet synger bokfinken på sitt villeste. Den har sin egen dialekt, alt etter hvor den holder til, og denne synger på hadelandsdialekt. Fuglene driver på overalt. En kråke i toppen av en bjørk. Et par ringduer over himmelen, med sine hvite halsbånd blinkende

i sola. Inne i skogen skratter en grønnspett. I toppen av en lysmast sitter broren, en svart, hvit og rød flaggspett, og hogger på livet løs mot treverket. Den er så nær at du ser det lille hodet dirre som et kompressorbor mot det harde materialet. Den kastanjettaktige snatringen dirrer gjennom skogen uten at det er mulig å forstå hva pokker fuglen er ute etter. Barkebiller? Frø? Neppe. Jeg leser i ei bok at fuglen faktisk er i stand til å glede seg over sin egen evne til å lage denne lekende lyden.

Poeten Harald Sverdrup har utgitt en vakker, liten bok som heter «Norsk Naturkalender» (1977), illustrert av Hans Gerhard Sørensen. Han har lagd en liten notis for hver dag i året. Allerede 15. april slår han fast følgende: «Når

måltrosten begynner å synge

i skogen, blomstrer blåveisen». 18. april skjer dette: «Rødvingetrosten begynner å slå sin

fallende tonerekke i skoger og parker». Eller 3. mai: «De første løvsangerne synger sin lave, blide strofe før bjørkeløvet er sprunget ut». Gulspurven slår seg ned i bjørketreet, som har fått sine første skudd. Fuglen som regner til sju, dersom du selv skulle komme ut av tellinga.

Gulspurven er et like

sikkert vårtegn som lukta av møkk som fyker gjennom landskapet. En brummende traktor et stykke unna forteller hvorfor. Idet en hvit halvmåne kommer til syne på himmelen, skjer det som Sverdrup slår fast 8. mai: «Låvesvalen er kommet. Den blir også kalt saksesvale på grunn av stjerten.» Først én, men snart har den følge av en flokk, i krappe buer mot solnedgangen, på jakt etter kveldens dansende insekter. Hjemkommet fra det sørlige Afrika. Akrobatpiloter, med sitt eget vårshow denne svale kvelden i begynnelsen av mai.