Målungdommen jukset med medlemmer

Norsk målungdom har blåst opp medlemstallene for å få statsstøtte. Medlemsjukset har pågått i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målungdom-leder Gudrun Kløve Juuhl sier hun ikke kjenner til noe juks.

Opplysningene om medlemsjuks kom fram i TV 2-programmet Rikets Tilstand onsdag. Ifølge interne dokumenter TV 2 har fått tak i kan

Norsk Målungdom

ha fått flere millioner for mye i statsstøtte de siste årene.

Blant annet skal penger ha blitt lånt ut fra Målungdommen sentralt, for så å ha bli kanalisert tilbake igjen som medlemskontingent fra lokallagene. Også forfalskning av kursvirksomhet skal målungdommen ha bedrevet.

- Jeg vet ikke hva Rikets Tilstand snakker om, men vi har allerede vært i kontakt med Barne- og familiedepartementet og de skal få sjekke alle våre rutiner, sier Kløve Juuhl til NTB.

Kløve Juuhl, som har vært leder siden mars, fikk se TV-dokumentaren før den gikk på lufta, og det var grunnlaget for at hun tok kontakt med departementet.

Sjokkert

Leder Ramborg Elvebakk i departementets Fordelingsutvalg er sjokkert over opplysningene som kommer fram i programmet. Hun varsler at utvalget vil gå igjennom all framlagt dokumentasjon, for så eventuelt å anmelde saken til politiet.

- Det tror jeg at jeg kan bekrefte at vi gjør hvis det er slik det ser ut til i programmet. Og så må de undersøke hva som faktisk er foregått, sier Elvebakk til TV 2-nyhetene.

Politiet har på sin side i et års tid allerede kjent til påstandene om juks i målungdommen, uten å ha gjort noe med dem.

- Jeg kan bekrefte at vi kjenner saksforholdet, men vi har altså ikke hatt noen aktiv etterforskning i denne saken, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til TV 2-Nyhetene.

Det skal være flere framtredende personer i målbevegelsen som skal ha stått bak medlemsjukset, blant dem leder Vidar Lund i Noregs Mållag.

Lund sier i programmet at dokumentene ikke beviser noe som helst, og at han aldri har sett dem før.

(NTB)

<B>BENEKTER JUKS: </B>– Dette har jeg aldri sett før, dette er heller ikke bevis for noe som helst, sier tidligere leder i Målungdommen, Vidar Lund, da han ble konfrontert med dokumentasjonen til TV2.