Mamma - hva gjør jeg nå!?

Unge jenter vet de de trenger å vite om sex, tror de fleste. Sexologer vet bedre: Mamma må inn på banen som sex-rådgiver for fullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØR PÅ MOR: Tenåringsjenter har stort behov for informasjon om sex. Her kan mamma være til hjelp.

- Aldri har det vært så viktig for mødre å snakke med døtrene sine om sex!

Påstanden stammer fra den amerikanske psykologen Nathalie Bartle. Hun mener sex-presset på unge jenter nærmer seg det utålelige. Med ørene proppet fulle av teoretiske kunnskaper om samleie - før en debuterer - føler mange at de bør være sexatleter allerede i tenårene.

Overvurderes

Ungdomsmagasinene, med ukentlige tips om den beste sexen, gir nok nyttig kunnskap og skaper større åpenhet omkring sex og

samliv. Men samtidig skrues forventninger til seg selv og sitt eget sexliv opp på på urealistiske høyder. For å kunne velge sin egen vei i sitt eget tempo trenger jentene mødrenes mer sobre informasjon. Problemet er at

mamma mange ganger ikke forstår hvor viktig hennes hjelp kan være, skriver Bartle sin nye bok: Venus in Blue Jeans: Why Mothers and Daughters Need to Talk about Sex.

Sexolog Elsa Almås er enig med Bartle:

- Mødre i dag har en tendens til å overvurdere døtrenes kunnskaper om sex, og samtidig å undervurdere sin egen rolle som sexrådgiver. Ungdom kan ha den basale kunnskapen om for eksempel et samleie. Det mødre kan gi er informasjon på et følelsesmessig og personlig plan.

Mange spørsmål

I følge den norske sexologen kan det aldri gis for mye onformasjon om sex.

Men mor må forholde seg nøytral, og ikke trekke inn detaljer om eget sexliv, sier Almås.

Nå vil Bartle hjelpe mødre til å bli bedre sex-rådgivere for sine døtre. Til avisa People sier hun:

- Tenåringsjenter har mange spørsmål om sex, men de får ikke de svarene de trenger. Deres viktigste informasjonskilde er foreldrene, media og reklame. Jeg tror mammaer gjerne vil starte en dialog døtrene sine, men de vet ikke riktig hvordan.