MOR OG SØNN:  Anne Marie Ulvolden (t.v.) sier hun er bekymret for sønnen, men at han nå er en voksen person som må få ta sine egne avgjørelser. Foto: Egil Nordlien/Bedre Helse.
MOR OG SØNN: Anne Marie Ulvolden (t.v.) sier hun er bekymret for sønnen, men at han nå er en voksen person som må få ta sine egne avgjørelser. Foto: Egil Nordlien/Bedre Helse.Vis mer

«Mamma, dette er noe jeg må gjøre»

Samuel Massies mor sier hun er vettskremt, men at hun må holde følelsene i sjakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart ett år er gått siden «Berserk» forsvant i Rosshavet. Jarle Andhøy, Samuel Masse og tre andre besetningsmedlemmer er nå i Antarktis for å finne svar på det som skjedde.

Moren til Samuel Massie, Anne Marie Ulvolden, sier hun og sønnen snakket om reisen et halvt år i forveien. Hun forstår sønnens behov for å reise tilbake.

- Han sa til meg før han dro: «Mamma, dette er noe jeg må gjøre. Jeg reiser ikke ned for å dø, men for å overleve og for å få svar på det som har skjedd.» Folk som har opplevd kriser har ofte et behov for å komme tilbake til ulykkesstedet, sier Ulvolden.

- De verste døgnene i mitt liv Samtidig legger hun ikke skjul på at hun er redd.

- De to døgnene i fjor, da jeg ikke visste om det gikk bra med ham, var de verste i mitt liv, sier hun om de snaue 48 timene før hun fikk vite at sønnen var i god behold etter at en nødmelding hadde gått ut fra Berserk.

- Jeg er vettskremt, men jeg må holde følelsene i sjakk, sier hun videre.

Ulvolden forteller at hun har fått reaksjoner fra personer i nærmiljøet for at hun ikke har hindret sønnen i å dra.

- Han er en voksen person, han er 19 år gammel, og må ta sine egne avgjørelser. Som mor er man alltid bekymret, men jeg kan ikke la min angst stoppe ham fra å leve sitt liv, sier Ulvolden.

- Et tøft år Det siste året har Massie ta fag og jobbet på sykehjem i Bergen. Men han forteller at det har vært vanskelig å returnere til hverdagslivet uten å ha fått svar på hva som skjedde.

- Det har vært et tøft år for ham. Han håpet veldig lenge at de var i live, men måtte innse etter hvert at det ikke var noe håp om det. Han har en utrolig sterk psyke og har taklet det bra. Han har holdt taler i minnestunder og har blitt bråvoksen, sier hun.

Hun sier at særlig lillebroren, som er 15 år gammel, er bekymret for Samuel.

- Han leser jo det som står i media, og alle som uttaler seg om turen. Det er mange som sitter hjemme i sofaen og synser, eller uttaler seg ut fra hva de har lest i avisen. Det var 40 seilbåter der nede i fjor, og det var én det gikk galt med. De andre årene har det vært like mange, og jeg har ikke hørt om noen andre ulykker, sier Ulvolden.

Nært knyttet Moren sier hun har full tillit til Andhøy og mannskapet. Hun mener Andhøy og sønnen har blitt nært knyttet etter det som skjedde med «Berserk».

- Jeg tror på en måte de kjenner seg litt igjen i hverandre. De har forskjellige personligheter, men jeg tror Jarle ser seg selv i Samuel. Det er bare de som opplevde hendelsen i fjor, og det har knyttet dem sammen. Mange har tenkt at Samuel har blitt presset til å bli med, men det har han ikke. Han ble spurt om å være med på en ny tur allerede i fjor vår, men Jarle fikk ikke noe svar fra Samuel før i jula. Samuel har tenkt nøye igjennom dette, sier Ulvolden.

Sist hun snakket med sønnen var på bursdagen hennes den 9. februar.

- Da ringte han og sang bursdagssangen. Jeg får hele tiden oppdateringer fra Supern og andre, og jeg har god støtte i moren til Jarle, sier hun.

Ulvolden sier hun satser på at alt kommer til å gå bra, men at hun ser fram til at sønnen er tilbake.

- Jeg hadde selvsagt sett at han ikke reist. Jeg håpet en stund at de skulle bli deportert hjem fra New Zealand. Jeg vil være veldig glad når de er på vei ut og alt er over, sier Ulvolden.

I ANTARKTIS:  Jarle Andhøy og Samuel Massie (t.h.) er tilbake i Antarktis. Dette bildet er tatt fra fjorårets ekspedisjon. Foto: TVNorge
I ANTARKTIS: Jarle Andhøy og Samuel Massie (t.h.) er tilbake i Antarktis. Dette bildet er tatt fra fjorårets ekspedisjon. Foto: TVNorge Vis mer