«Mamma, doktoren tok på meg overalt»

Da Tove skulle sjekkes for øreverk, befølte legen henne på brystene og førte fingre uten hansker inn i underlivet hennes.

PRØVER Å KOMME SEG VIDERE: «Tove» har fortalt om overgrepet en rekke ganger, i rettssalen og til helsepersonell. Den gang var hun 16 år. Nå advarer hun andre mot å ikke si fra. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PRØVER Å KOMME SEG VIDERE: «Tove» har fortalt om overgrepet en rekke ganger, i rettssalen og til helsepersonell. Den gang var hun 16 år. Nå advarer hun andre mot å ikke si fra. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSTERØY (Dagbladet): - Ofte har jeg mareritt om at jeg er tilbake på benken inne på legekontoret, med ham over meg. Man undersøker ikke underlivet til jenter fordi de har øreverk, sier Tove (19) til Dagbladet.

Den iranskfødte tidligere legen hennes mistet sin legeautorisasjon da Helsetilsynet fastslo at undersøkelsene han utførte på henne og fire andre unge kvinner var seksuelt motiverte. Tilsynet mente også at mannen er en fare for pasientsikkerheten.

Den nå 44 år gamle legen hevdet selv at det var forsøk på behandling for sykdommene de oppsøkte ham for og ikke overgrep. Han har avslått å bli intervjuet om saken av Dagbladet.

Dagbladet har møtt to av kvinnene som klagde på legen og politianmeldte ham for seksuelle overgrep på kontoret hans på på Osterøy legesenter i 2009. Begge ønsker å fortelle sin historie som en advarsel til andre, men vil ikke ha sitt virkelige navn i avisa.

16 år gammel Den ene av dem, en 19 år gammel kvinne som vil kalles Tove i denne saken, sliter fortsatt med angst etter opplevelsen en søndag i august.

Den gangen hadde hun nylig feiret 16 års-dagen sin.

Da Tove politianmeldte overgrepet viste det seg at hun ikke var alene. Ytterligere fire kvinner var fornærmede i en rettssak mot legen i fjor sommer. Da stod mannen tiltalt for å skaffe seg seksuell omgang ved å misbruke stillingen sin som lege.

- Tok på meg overalt Hun husker fremdeles deler av overgrepet og dagene som fulgte.

- Jeg husker litt av kjøreturen hjem og at den var veldig lang. På vei inn ytterdøra stod mamma. Jeg sa bare «Mamma, doktoren tok på meg overalt.» Hun skjønte ikke hva jeg mente, den gang. Men da politiet fortalte henne om saken senere gråt hun. Hun gråt og gråt, forteller Tove.

Overgrepet Tove har fortalt om overgrepet en rekke ganger, både i rettssalen og til helsepersonell.

LEGESENTERET: Legen jobbet som fastlege ved Osterøy legesenter i Lonevåg utenfor Bergen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
LEGESENTERET: Legen jobbet som fastlege ved Osterøy legesenter i Lonevåg utenfor Bergen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg var inne til sjekk for øreverk. Han ba meg om å ta av meg. Jeg lurte veldig på hva han ville, noe stemte ikke. Han ba meg ligge på en undersøkelsesbenk. Deretter tok han av meg buksa og trusa, sier hun.

Ifølge forklaringen til politiet førte legen en eller flere fingre inn i underlivet, uten noen ytterligere forklaring.

- Jeg husker godt den hvite veggen bak ham. Jeg stirret på den og var stiv av redsel. Jeg husker bare at jeg tenkte «Gud, for en stygg hvit vegg» og prøvde å glemme situasjonen, forteller Tove.

Til slutt gav han henne olje mot øreverket.

Droppet journalføring I flere av tilfellene startet gynokologiske undersøkelser på kvinnene journalførte han det ikke. I sin forklaring til Helsetilsynet sa legen at han ville undersøke lymfekjertlene i lysken, for å se etter om de var hovne. Han mente det kunne settes i sammenheng med øreverket.

Verken Helsetilsynet eller deres ankeinstans Helsepersonellnemda festet ikke lit til legens versjon. De festet lit til kvinnenes uttaleser og mener mannen er en fare for pasientsikkerheten.

Legen ble imidlertid frikjent for overgrepene i Gulating lagmannsrett i mars i år. Retten mente at det ikke kunne utelukkes at han var uerfaren og mente det ikke kunne utelukkes at undersøkelsene skulle være del av behandlingen.

LEGEN: Legen er iransk statsborger og fikk norsk autorisasjon i 2009. Han er frikjent for overgrepene av lagmannsretten, men Helsetilsynet trodde ikke på forklaringene hans, og tok fram ham autorisasjonen. Helsepersonellnemda ga mannen en begrenset autorisasjon i juni 2012. Han må fremdeles få faglig oppfølging og kan ikke drive allmenpraksis alene. Foto: Privat
LEGEN: Legen er iransk statsborger og fikk norsk autorisasjon i 2009. Han er frikjent for overgrepene av lagmannsretten, men Helsetilsynet trodde ikke på forklaringene hans, og tok fram ham autorisasjonen. Helsepersonellnemda ga mannen en begrenset autorisasjon i juni 2012. Han må fremdeles få faglig oppfølging og kan ikke drive allmenpraksis alene. Foto: Privat Vis mer

- Rettssystemet er bakvendt. Mannen burde aldri få jobbe med mennesker igjen, sier Tove.

Mannen opplyser til Dagbladet at han ikke arbeider som lege i dag. Han har i flere år eid et selskap som opplyser å levere helsetjenester.

Selskapet ble lagt ned i sommer, etter at Dagbladet tok kontakt og spurte om hvorfor det fremdeles var i drift.

Sliter fortsatt 19-åringen forteller at hun hun isolerte seg og falt ut av skolen etter opplevelsen på legesenteret i 2009.

- Før var jeg ofte sammen med venner, men etter overgrepet satt jeg bare på rommet mitt. I tillegg har jeg dessverre blitt livredd utenlandske menn. Ofte krysser jeg gaten når jeg ser en. I dag sliter jeg med tillitt til alle leger, forteller Tove.

Trøsten har funnet i de mange dyra på gården der hun bor.

- Dyra her har vært viktige for meg, særlig hesten min. Når det var på det verste og jeg ikke fikk sove, så sov jeg ute hos henne i stallen, sier Tove.

Legen har nå fått tilbake en begrenset autorisasjon av Helsepersonellnemda. Han skal få faglig veiledning og får ikke drive allmenpraksis alene.

TRØST: 19-åringen som ble utsatt for overgrep fra legen sin, forteller at hun sliter med hevntanker, men har funnet trøst i dyra på gården der hun bor. - Hesten min ble mishandlet før han kom hit til gården. Hun har vært viktig for meg etter overgrepet. Når jeg ikke fikk sove, så sov jeg hos henne i stallen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TRØST: 19-åringen som ble utsatt for overgrep fra legen sin, forteller at hun sliter med hevntanker, men har funnet trøst i dyra på gården der hun bor. - Hesten min ble mishandlet før han kom hit til gården. Hun har vært viktig for meg etter overgrepet. Når jeg ikke fikk sove, så sov jeg hos henne i stallen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer