Avdekker desperasjon, traumer og svekkede rettigheter hos surrogatmødre:

- Mamma, er det sant at du har solgt barnet ditt?

Krig og fattigdom driver surrogatmødrene til å føde svenske barn.

TRAUMATISK: SVT har møtt surrogatmødre til svenske foreldre i Georgia og Ukraina. De forteller om desperasjon, skam og traumatiske opplevelser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
TRAUMATISK: SVT har møtt surrogatmødre til svenske foreldre i Georgia og Ukraina. De forteller om desperasjon, skam og traumatiske opplevelser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Surrogati er ulovlig i alle de skandinaviske landene. Likevel velger stadig flere å reise til utlandet for å oppfylle familiedrømmen ved hjelp av en surrogatmor.

Dagbladet omtalte i august resultatene av en undersøkelse gjennomført av Respons på oppdrag fra Norske Kvinners Sanitetsforening, som viste at nesten halvparten av den norske befolkningen er positive til surrogati.

I sin siste dokumentar avdekker SVTs «Uppdrag granskning» desperasjon, traumer og svekkede rettigheter hos kvinnene som bærer frem de svenske foreldrenes håpefulle.

Fraskriver seg retten til abort

En surrogatmor i Ukraina sitter igjen med omtrent 112 000 kroner etter et gjennomført svangerskap, ifølge avtalene SVT har fått innsyn i. Avtalene sier også at kunden har rett til å kontrollere at surrogatmoren lever et sunt liv.

Felles for alle avtalene er at kvinnen fraskriver seg abortretten, som i Norge og mange andre land anses som fundamental, med mindre livet hennes står i fare. Dette må i så fall bekreftes av hele tre leger. Dersom hun tar abort uten tillatelse blir hun bøtelagt og må betale alle kundens kostnader. I Ukraina kan det koste opp mot 650 000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.