Avdekker desperasjon, traumer og svekkede rettigheter hos surrogatmødre:

- Mamma, er det sant at du har solgt barnet ditt?

Krig og fattigdom driver surrogatmødrene til å føde svenske barn.

TRAUMATISK: SVT har møtt surrogatmødre til svenske foreldre i Georgia og Ukraina. De forteller om desperasjon, skam og traumatiske opplevelser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
TRAUMATISK: SVT har møtt surrogatmødre til svenske foreldre i Georgia og Ukraina. De forteller om desperasjon, skam og traumatiske opplevelser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Surrogati er ulovlig i alle de skandinaviske landene. Likevel velger stadig flere å reise til utlandet for å oppfylle familiedrømmen ved hjelp av en surrogatmor.

Dagbladet omtalte i august resultatene av en undersøkelse gjennomført av Respons på oppdrag fra Norske Kvinners Sanitetsforening, som viste at nesten halvparten av den norske befolkningen er positive til surrogati.

I sin siste dokumentar avdekker SVTs «Uppdrag granskning» desperasjon, traumer og svekkede rettigheter hos kvinnene som bærer frem de svenske foreldrenes håpefulle.

Fraskriver seg retten til abort

En surrogatmor i Ukraina sitter igjen med omtrent 112 000 kroner etter et gjennomført svangerskap, ifølge avtalene SVT har fått innsyn i. Avtalene sier også at kunden har rett til å kontrollere at surrogatmoren lever et sunt liv.

Felles for alle avtalene er at kvinnen fraskriver seg abortretten, som i Norge og mange andre land anses som fundamental, med mindre livet hennes står i fare. Dette må i så fall bekreftes av hele tre leger. Dersom hun tar abort uten tillatelse blir hun bøtelagt og må betale alle kundens kostnader. I Ukraina kan det koste opp mot 650 000 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer