TRE FENGSLET: To rumenske kvinner og en mann ble i dag besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett. Her den siktede 48-åringens advokat, Lars Leversen, i samtale med politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga fra Seksjon for organisert kriminalitet. Foto: Harald S. Klungtveit
TRE FENGSLET: To rumenske kvinner og en mann ble i dag besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett. Her den siktede 48-åringens advokat, Lars Leversen, i samtale med politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga fra Seksjon for organisert kriminalitet. Foto: Harald S. KlungtveitVis mer

- Mamma er ingen prostitusjons-sjef

Mor (48) og datter (26) siktet for å ha tvunget rumenske kvinne til sexsalg i Oslo sentrum. - Politiet tar helt feil, sier 26-åringens søster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rumensk kvinne (48), hennes datter (26) og en rumensk mann (34) ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet med brev- og besøksforbud.

Alle er siktet etter menneskehandelparagrafen - Straffelovens § 224 - for å ha utnyttet andre til prostitusjon.

Etterforskningen har pågått i lang tid, etter at blant andre 48-åringen skal ha blitt utpekt som viktige i organiseringen av prostitusjon i det aktuelle miljøet. På onsdag gikk Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet til en nøye planlagt aksjon der flere leiligheter skal ha blitt ransaket.

- Jeg kan bekrefte at tre rumenere er arrestert, siktet for menneskehandel ved utnyttelse til prostitusjon. Jeg mener vi har dekning for å si at de siktede er en del av et prostitusjonsmiljø, sier politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

En rumensk prostituert framstår per i dag som nøkkelvitne i saken, men politiet vil ikke gå inn på hvor mange ofre de mener har blitt tvunget til sexsalg eller hva fornærmede er utsatt for.

- Det er altfor tidlig i etterforskningen å si noe om detaljene. Nettopp bevisforspillelsesfaren var grunnlag for fengslingene i dag, og da vil vi naturlig nok ikke at andre i dette miljøet skal få kunnskap om politiets arbeid, sier Aga.

- Finnes ingen beviser Dagbladet har snakket med den siktede 48-åringens datter, som også er storesøsteren til den fengslede 26-åringen. Kvinnen mener politiet har latt seg lure av falske anklager fra en navngitt prostituert, og at vitnet har økonomiske motiver for å konstruere historien.

- Politiet tar helt feil. De framstiller min mor som en sjef for de prostituerte jentene, og noen påstår at søsteren min samler inn penger fra jentene på gata og organiserer sikkerhetsvakter. Men det finnes ingen beviser, det stemmer ikke i det hele tatt. Mamma har en vanlig jobb og har jobbet hardt for å lære seg norsk,  sier kvinnen.

I retten i dag opplyste moren at hun jobber som renholder i Oslo og tjener 15000-20000 kroner i måneden. Den 26 år gamle datteren sa til dommeren at hun jobber for moren, og at hun får rundt 150 kroner timen for renholdsarbeid, ifølge fengslingskjennelsene.

Den siktede mannen (34), som skal være en venn av kvinnene, er registrert med et håndverkerfirma og oppga i fengslingsmøtet at han er selvstendig næringsdrivende.

48-åringens datter hevder at ingen i familien eller 34-åringen har hatt problemer med politiet tidligere.

- Jenta som har kommet med disse anklagene har bare gjort det for å skaffe seg gratis leilighet ved å sverte min mor. Politiet må gå ut og snakke med de andre jentene på gata! De vil  bekrefte at ingenting av det som blir sagt er riktig, sier datteren.

- Beslagla mobiltelefoner og penger Oslo tingrett mener grunnlaget for siktelsen av 26-åringen er dårligere enn for de to andre, og at hun derfor bare kan fengsles i to uker i denne omgang. De to andre siktede ble besluttet fengslet i fire uker.

«Retten bemerker at selv om det etter rettens oppfatning er en sannsynlighetsovervekt for at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, så er bevismaterialet slik det nå foreligger på ingen måte entydig. Det er således nødvendig med ytterligere etterforskning for å få klarlagt om det er grunnlag for tiltale mot denne siktede», heter det i kjennelsen mot kvinnen.

Søsteren var i kveld svært oppgitt over at hun ikke får mer informasjon om bakgrunnen for pågripelsene og hva som nå skjer med de fengslede.

- Politiet sa bare at de hadde arrestert mora og søsteren min. I går fikk jeg høre at det gjelder menneskehandel, men nå vil ingen fortelle meg noe som helst mer. Politiet har tatt mobiltelefoner, datamaskin og penger jeg skulle bruke til å betale husleie. Dette skaper store problemer for oss alle, sier kvinnen.

De siktedes forsvarere ville før fengslingsmøtene i ettermiddag ikke gå inn på hvordan klientene stiller seg til siktelsen.

Pågripelsene på onsdag er det andre tilslaget på kort tid mot det oslopolitiet mener er rumenere som kan knyttes til ulike former for menneskehandel, men de to sakene er separate etterforskninger.

- Vi i Seksjon for organisert kriminalitet har generelt høyt fokus på menneskehandel, og har i 2013 allerede gjort flere viktige pågripelser innenfor dette området, sier politioverbetjent Harald Bøhler, leder for etterforskningsavsnittet ved seksjonen, til Dagbladet.