- Mamma, hva er radikal islam?

Abid Q. Raja samler islamister, utenriksministeren, kronprinsen og ungdommer til dialogmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATURHUSET (Dagbladet.no): Det mye omtalte dialogmøtet om hat rettet mot minoriteter, på Litteraturhuset i Oslo er i gang, med norske talere med jødisk, muslimsk og homofil bakgrunn (møtet sendes live øverst i denne saken).

Profilert panel
Det er et stort oppbud av interesserte, presse og politikere. På gjestelista står Kronprins Haakon, PST-sjef Jørn Holme, VG-redaktør Hanne Skartveit, styremedlem ved Holocostsenteret Berit Reisel, forfatter av boken «Islamisten» Ed Husain fra England og Salam-bladet, ved styremedlem Mubashir Amin.

Radikal islam
En av talerne, Shakila Ashraf Nabi opplevde at hun ikke hadde et svar, da datteren hennes, som er i barneskolealder, spurte om hvorfor noen brant en hijab 8. mars.

Etter at Jens Stoltenberg fulgte opp Martin Kolberg og dro fram radikal islam som en utfordring i Norge, frykter hun at debatten går i feil retning.

- Kanskje hun spør: Mamma, hva er radikal islam? Hun kjenner jo ham, fordi han har besøkt skolen hennes. Jeg kan si det er en hemmelighet, som bare våre politikere kjenner til, sa Nabi, foran panelet der blant annet Jonas Gaht Støre er tilstede.

- Problemet er ikke i islam
Den tidligere islamisten og nåværende forfatteren Ed Husain er uenig.

Annonse

- Joda, radikal eksisterer, men i både Storbritannia og Usa kalles det «ekstremisme», fordi problemet ligger jo ikke i islam. Islams humanisme er noe av det viktigste i koranen, sa han.

- Muslimer har ofte probelemt med å anerkjenne sekularisme, de tror det er antimuslimsk, men dette er årsaken til at Europa er slik det er i dag, sa Husain og pekte blant annet på kvinnefrigjøring.

- Jøder vil lære bort
Den jødiske talskvinne Berit Reisel var første innleder og startet med å strekke ut en hånd til norske muslimer.

- Vi var den første minoriteten i Norge med en annen religion, vi har vært her i 150 år. Mange muslimer jeg snakker med sier at «jeg blir sett på som en representant for en gruppe, jeg vil bli sett på som meg».

Vis mer

- Dette har jøder erfart lenge, som en minoritet. Og vi har erfaringer vi gjerne vil dele med dere, sa hun til flere hundre frammøtte, der mange i salen er muslimer.

- Tviler på Kolberg
Møtet og temaet ble ytterligere aktualisert etter at Arbeiderpartiets avtroppende partisekretær Martin Kolberg langet ut og advarte mot radikale muslimer i Norge. Anklagene om Frp-flørting har vært mange og Raja inviterte Kolberg til dialogmøtet i alle flere av landets aviser og tv-kanaler.

- Jeg tror ikke Martin Kolberg tør å Kolberg å dukke opp i dag. Om han har problemer med transporten skal jeg gjerne sende en bil for å hente ham i Buskerud. Og kommer han skal han få en god plass og en klem, sier Raja.

UTFORDRER: Med dagens dialogmøte er meningen å samle til diskusjon om hat og minoriteter. En av dem som har markert seg de siste ukene i debatten om radikal islamisme er Aps partisekretær Martin Kolberg. Her står arrangør Abid Q. Raja på talerstolen i Litteraturhuset under et dialogmøte etter Gaza-demonstrasjonene. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
UTFORDRER: Med dagens dialogmøte er meningen å samle til diskusjon om hat og minoriteter. En av dem som har markert seg de siste ukene i debatten om radikal islamisme er Aps partisekretær Martin Kolberg. Her står arrangør Abid Q. Raja på talerstolen i Litteraturhuset under et dialogmøte etter Gaza-demonstrasjonene. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Han mener Støre, som skal delta på møtet, «ikke representerer Arbeiderpartiets nye retorikk».

- Det er veldig hyggelig at Støre kommer fra Ap, han er en dialogens mann. Jeg skulle bare ønske at de sendte noen som plumper uti også, sier Raja.

Nervøs
Arrangøren, advokat og Venstre-politiker Abid Q. Raja, har holdt en høy profil for å promotere møtet. I bilen på vei til møtet var han litt nervøs.

- Hallo, det er Abid. Pokker, der kjørte jeg feil. Jeg har mye å tenke på nå, er det første han sier på telefonen, på vei til møtet han lede i dag.

Et av de uavklarte spørsmålene for dagens møte er kronprinsens rolle.

Tar ordet?
Kronprins Haakon har ikke hatt for vane å dukke opp i kontroversielle sammenhenger i den norske offentligheten.

Det er foreløpig uklart hvilken rolle kronprinsen ønsker å ha på møtet, men arrangørene håper han vil ta ordet i kjølvannet av en paneldebatt sammensatt av folk med høyst ulike religiøse og politiske ståsteder.

Kolbergs presseansvarlig har ikke returnert Dagbladet.nos henvendelser i dag.

STILLER: VG-redaktør Hanne Skartveit. Foto: OLA SÆTHER/Dagbladet
STILLER: VG-redaktør Hanne Skartveit. Foto: OLA SÆTHER/Dagbladet Vis mer
STILLER: PST-sjef Jørn Holme.
FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX
STILLER: PST-sjef Jørn Holme. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX Vis mer
STILLER: Kronprins Haakon.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STILLER: Kronprins Haakon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
HAR DEBATTERT FØR: Da Raja skulle lansere sin egen bok inviterte han Carl I. Hagen til debatt. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
HAR DEBATTERT FØR: Da Raja skulle lansere sin egen bok inviterte han Carl I. Hagen til debatt. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
STILLER? Partisekretær Martin Kolberg (Ap).
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
STILLER? Partisekretær Martin Kolberg (Ap). Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer