Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mamma, jeg føler meg veldig dårlig»

Moren til den svenske sykepleieren (27) som er fengslet for å ha satt en giftsprøyte på Rikshospitalet i Oslo, er sjokkert. Hun snakket med sin datter etter arrestasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også:

  - Jeg kunne vært død

  OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): - Vi snakket sammen onsdag, og hun sa: «Mamma, jeg føler meg veldig dårlig.» Alt kom som et sjokk på meg. Jeg skjønner ikke hva som gikk av henne, forteller moren til svenske Expressen.

  Det var sist lørdag 27-åringen kom inn til pasienten Brita Bjerke Valbølls rom, og oppførte seg rart. Til slutt ga hun Valbøll ei sprøyte - innholdet er fortsatt ukjent - og pasienten begynte å kaste opp. Sykepleieren er også mistenkt for, og erkjenner, å ha stjålet narkotika fra et medisinskap.

  Ruset på vakt


  Hun er varetektsfengslet for fire uker, siktet for legemsbeskadigelse, for å ha underslått narkotiske medikamenter og for å ha brutt helsepersonelloven. Politiet mener hun var ruset på vakt.

  27-åringen er tidligere dømt for mishandling og reseptforfalskning i Sverige. I hjembyen hennes finnes en stevning som gjelder grovt bedrageri og dokumentforfalskning; med falske opplysninger og underskrifter fikk hun låne 100000 svenske kroner av to forskjellige banker.

  Kvinnen mistet allerede i 2002 sin svenske autorisasjon til å arbeide som sykepleier, men Statens helsetilsyn oppdaget aldri at 27-åringens navn var fjernet fra lista fra svenske helsemyndigheter.

  Vanskelig oppvekst


  Moren forteller at 27-åringens oppvekst har vært preget av vanskeligheter:

  - Hun har hatt det veldig vanskelig. Jeg orker ikke å gråte mer, sier moren. I 1999 avsluttet sykepleieren anestesistudiene uten å fullføre utdanningen. Hun ble ansatt ved Rikshospitalet 31. mars i år. Fram til noen dager før hendelsen med sprøyta skal hun ha gjort en god jobb. Hun ble i 1997 dømt for vold mot en annen kvinne på et utested, og i 2001 for å ha forfalsket resepter og svindlet til seg medisiner. I tillegg kommer bedragerisaken som snart kommer for retten i Sverige.

  Ledelsen ved Rikshospitalet mener sykehuset ikke kunne gjort mer for å finne ut om sykepleierens bakgrunn.

  - Etter det vi vet nå, har våre rutiner vært fulgt i ansettelsesprosessen av sykepleieren. Etter mitt skjønn har vi vært så gode som vi kunne være, sier personal- og organisasjonsdirektør Kjell Hole.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media