Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mamma, jeg tror tante døde av hjertesorg»

Familien sa farvel til Ellen Ugland i Fjære kirke i dag.

TOK FARVEL:  Ellen Ugland begraves i Fjære kirke i Grimstad i dag. Foto: Sondre Holvik
TOK FARVEL: Ellen Ugland begraves i Fjære kirke i Grimstad i dag. Foto: Sondre Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRIMSTAD (Dagbladet): Fjære kirke har plass til 450 personer. Den var fylt til randen av mennesker som ville ta et siste farvel med rederenken Ellen Ugland (57) i dag.

Ellen Uglands arving og nærmeste pårørende, niesen Ellen Kristin Dahl-Pedersen holdt et gripende minneord. Hun fortalte om et tett forhold og mye kontakt med tanten gjennom barne- og voksenårene.

 - Fra første stund var Ellen min beskytter. Da jeg var liten, lekte hun meg og passet på meg. Da jeg ble eldre var hun min veileder og rådgiver. Etter at min mor døde ble Ellen min aller nærmeste. Det kjennes ufattelig å stå her i dag, sa hun.

Godt ekteskap Niesen fortalte videre om det hun beskrev som et svært godt ekteskap mellom Ellen og Johan Jørgen Ugland, ektemannen som gikk bort bare åtte måneder før sin kone.

- I 1989 giftet Ellen og Johan Jørgen seg. Så gikk hun da fra sekretær til rederfrue, i tillegg ble hun bondekone. De to fikk et godt ekteskap, preget av omtanke for hverandre, samhold og gjensidig respekt og støtte. Johan Jørgen var Ellens store kjærlighet og helt i livet. Og sammen fikk de over 20 innholdsrike og spennende år, år som var preget av utfordringer.

Vanskelige måneder Ifølge niesen levde ekteparet i tosomhet.

- De likte seg i hverandres selskap, da de kunne dyrke sine respektive interesser og slappe av. De arbeidet tett sammen i nesten 30 år og med årene ble det naturlig at Ellen trådte inn i ulike posisjoner i rederiet. De siste månedene i Ellens liv var tunge. Hun sørget over tapet av Johan Jørgen, samtidig ble hun stilt overfor situasjoner som var meget belastende for henne, sa Ellen.

Hun fortalte også om dagen da tanten døde.

- Helgen for to uker siden var Ellen i leiligheten sin på Lysaker brygge. Det var et fristed for henne, og hun hadde begynt å finne roen alene der. Søndagen gikk vi to en lang tur. Vi snakket om forskjellige ting; hun grudde seg til den første julen uten Johan Jørgen, men så også fram til at hun skulle reise bort sammen med oss for å feire jul. Kofferten var allerede ferdig pakket og alle julegavene innkjøpt. På mange måter virket hun litt lettere til sinns selv om hun også de siste ukene hadde vært utsatt for store påkjenninger.

Hjertesorg - Mandag 6. desember skulle Ellen komme hjem til meg før hun dro til Grimstad. Vi snakket sammen på telefon den samme dagen. Da hun fikk høre at min datter Thea var syk og hjemme fra skolen så hun at hun ville skynde seg opp for å spisefrokost sammen med oss. Da kunne hun og Thea kose seg sammen før hun reiste. Så satt vi der ved frokostbordet, Thea og jeg, og ventet - men tante kom aldri.

FAMILIEN SIER FARVEL:  De pårørende tok farvel til Ellen Ugland i dag. Ektemannen, Johan J. Ugland døde selv for bare åtte måneder siden. Her er de sammen med Thea, som er datteren til Ellens niese Kristin Dahl-Pedersen høsten 2005. Bildet benyttes med familiens tillatelse. Foto: Privat
FAMILIEN SIER FARVEL: De pårørende tok farvel til Ellen Ugland i dag. Ektemannen, Johan J. Ugland døde selv for bare åtte måneder siden. Her er de sammen med Thea, som er datteren til Ellens niese Kristin Dahl-Pedersen høsten 2005. Bildet benyttes med familiens tillatelse. Foto: Privat Vis mer

- Så ble det klart at det verste hadde skjedd. Ellen var død.

Ellen Kristin Dahl-Pedersen forteller at de også ble tvunget til å forklare datteren noen av omstendighetene rundt tantens død.

- Thea konkluderte klokelig. «Mamma jeg tror tante døde av hjertesorg», sa hun.

- Ellen er dypt savnet og det er i alle fall en trøst å vite at hun nå skal gravlegges ved siden av Johan Jørgen. Nå er de to sammen, i døden som i livet, avsluttet niesen.

FJÆRE KIRKE:  Begravelsen ble avholdt i Fjære kirke i Grimstad. Foto: Erling Hægeland
FJÆRE KIRKE: Begravelsen ble avholdt i Fjære kirke i Grimstad. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!