Mamma kjemper for sine bortførte sønner

TROMSØ (Dagbladet): I sju lange måneder har Alta-kvinnen Kate Mortensen kjempet for å Hassan (9) og Younes (5) hjem. Deres far kidnappet barna og flyktet fra Norge til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men norske myndigheter har gitt opp å hjelpe den fortvilte moren.

- Det er et fryktelig slag for henne. Norsk UD har gitt beskjed om at de «antar» at kontakt mellom norske og libanesiske myndigheter ikke fører til at guttene blir utleverte. UD foreslår at saken nå helt og fullt overlates til meg og farens advokat i Libanon, sier advokat Bergny Ofstad Karlsen til Dagbladet.

- I sju måneder har UD signalisert at de skulle ta seg av saken, og bedt meg og min klient forholde oss i ro. Nå trekker de seg ut, sier Ofstad Karlsen.

Barna ofres

Guttenes mor sier til Finnmark Dagblad at hun føler dette som et svik, særlig fordi norsk UD ikke har informert henne om hva de har foretatt seg.

- Men jeg kan ikke gi opp. Jeg knekker sammen om jeg gir opp kampen for barna mine, sier Kate Mortensen.

Både Hassan og Younes er født og oppvokst i Norge. De har venner og skolekamerater i Alta. Nå er de to livsglade guttene blitt uskyldige ofre i i en tragisk konflikt. Foreldrene ble skilt i 1997. I norske rettssaler fikk faren - Mohammed Al Mokhad - bare ha samvær med barna under oppsyn fra tilsynsfører.

Det skyldtes at han også bortførte barna i august 1997. Men etter to måneder ble barna funnet i Libanon og sendt hjem. Den 29. desember i fjor gikk det galt igjen. Faren overfalt og svinebandt tilsynsføreren. Han og barna var ute av Norge før politiet kom ut med sin etterlysning. Denne gang flyktet Mokhad trolig over den finsknorske grensa etter en nøye planlagt aksjon.

Foreldrerett?


I mars ble faren tildelt foreldreretten i en shiamuslimsk domstol i Beirut. Rettsordren forbyr barna å forlate libanesisk jord. Nå må kampen om Hassan og Younes utkjempes i en libanesisk rett.

Norge og Libanon har ingen utleveringsavtale, derfor hjelper det lite at herredsretten i Alta har gitt moren foreldretten. - Forskjellene mellom det norske og libanesiske rettssystemet er betydelige. Og tida taler mot Kate Mortensen. Vi kommer seint på banen og kan bare håpe på en løsning, sier advokat Ofstad Karlsen.