Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Mamma kunne vært i live i dag

Lidvor Giske døde etter ti dager på Ålesund sjukehus med tarmslyng. Barna mener dårlig bemanning i julehøytida i fjor er grunnen til at moren deres ikke ble operert i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/BERGEN (Dagbladet): De fem barna til Lidvor Giske trodde moren var i de beste hender da hun ble innlagt på Ålesund sjukehus i fjor jul.

Ti dager seinere ble hun funnet død på gulvet.

Nå er sjukehuset politianmeldt, skriver Sunnmørsposten.

-  Dette gjør vi for å plassere ansvaret. Fylkeslegen har på to og en halv linje uttalt at det ikke har skjedd feil i behandlingen, sier de pårørendes advokat, Odd Arne Nilsen, til Dagbladet. En sakkyndig rapport bestilt på oppdrag fra Nilsen, erklærer derimot at pasientens tilstand ved innleggelsen ble vurdert som mindre alvorlig enn tilfellet var.

Syk julaften i fjor

-  Hun burde vært operert etter fire dager. Vi setter spørsmålstegn ved om bemanningen under høytidene er forsvarlig. Vi sitter igjen med skyldfølelse. Hvorfor slo vi ikke i bordet? Dødsbudskapet kom som et sjokk på oss, sier datteren Judith Giske til Dagbladet.

Den 73 år gamle moren hennes feiret julaften sammen med henne og familien i fjor. Utpå kvelden følte Lidvor Giske seg dårlig. Hun kastet opp og hadde sterke magesmerter. Dagen etter ble hun innlagt ved Ålesund sjukehus. Innleggende lege mente det kunne være tarmslyng eller matforgiftning.

Tarmslyng og hjertestans

Svaret kom først i obduksjonsrapporten: tarmslyng, men dødsårsaken var hjertestans.

-  Det var full stans i tarmen, magen var enorm, hun hadde så stor væskeansamling i kroppen at vekta var økt med 15 kilo. Det var skummelt, hun hadde sterke smerter.

Da hun ble lagt inn, hadde hun en CRP på 18. Dagen før hun døde var den steget til over 300 og var fortsatt stigende. 1. nyttårsdag skulle de operere henne, men vi fikk aldri svar på hvorfor det ble utsatt. Vi prøvde hver dag å få snakke med lege da ingenting ble gjort tre dager etter innleggelsen, forteller datteren Judith Giske. Hun fortsetter:

-  Legen ringte oss først på natta etter ti dager for å fortelle at mamma var død. De fant henne død, liggende på gulvet ved siden av senga. Vi har aldri fått en unnskyldning, og fylkeslegen har vært veldig treg med sitt svar.

Barna vil ha svar på hvorfor moren aldri ble operert i tide.

-  Vi forholder oss til rapporten som er utarbeidet av Helsetilsynet ved fylkeslegen. Den påpeker systemfeil ved mangelfull journalføring og informasjon til pasient og pårørende. Vi har nå endret rutinene.

Men denne systemsvikten har, ifølge Helsetilsynet, ikke hatt innvirkning på pasientens utfall, sier administrerende direktør i Helse Sunnmøre, Astrid Eidsvik, til Dagbladet.

Uforstående

-  Stiller du deg uforstående til at de pårørende mener morens dødsfall kunne vært unngått?

-  Ut ifra fylkeslegens konklusjon gjør jeg det.

-  Enda en spesialist engasjert av familien mener det motsatte?

-  Siden denne saken nå er under etterforskning har jeg ingen kommentarer utover dette, sier Eidsvik.  Saken etterforskes av politiet.

STOLTE PÅ SYKEHUSET: Døtrene til Lidvor Giske, Kari Lise, Line med lille Knut, Helen og Judith Giske, mener moren deres ville vært i live dersom det var nok personell på sykehuset til å operere henne i tide.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media