Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mamma, la være. Redd deg selv

Bernadette Tenegra (44) vil aldri glemme datterens siste ord.

KATASTROFEOMRÅDE: En pappa med sine to barn på armen venter på nødhjelpsrasjoner med mat i byeb Tacloban, som er fullstendig ødelagt av tyfonen Haiyans herjinger. Tusenvis av mennesker har mistet sine kjære i katastrofen. Foto: Dennis M. Sabangan / EPA
KATASTROFEOMRÅDE: En pappa med sine to barn på armen venter på nødhjelpsrasjoner med mat i byeb Tacloban, som er fullstendig ødelagt av tyfonen Haiyans herjinger. Tusenvis av mennesker har mistet sine kjære i katastrofen. Foto: Dennis M. Sabangan / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på Filippinene eller kjenner du noen som er det? Kontakt oss på 2400@db.no

(Dagbladet): Bernadette Tenegra (44) reddet seg ut av katastrofeområdet i Filippinee, men fikk ikke med seg det kjæreste hun hadde. I et hjerteskjærende intervju med den filippinske avisa Philippine Daily Inquirer forteller Bernadette om hvordan datteren ga opp etter å ha fått kroppen knust av tresplinter etter at huset ble knust av supertyfonen Haiyan.

- Jeg holdt henne og fortalte henne hele tiden at hun ikke måtte gi opp, at jeg skulle se henne vokse opp. Men hun ga bare opp, forteller Bernadette Tenegra, som arbeider som lærer.

Det siste den lille jenta sa til moren sin var at hun måtte ta vare på seg selv.

- Mamma, la det være. Redd deg selv.

Tragiske scener Tenegra-familien søkte sammen i skuret sitt i håp om at det skulle gi ly for stormen. Men vannet steg så raskt at skuret ble knust og yngstedatteren ble tatt av vannmassene. Det var da Bernadette kom seg over til henne og prøvde å dra jenta si opp.

- Hun var for svak. Det virket som hun allerede hadde gitt opp. Det var da hun ba meg om å gi opp, gråter Bernadette.

Daily Inquirer, som rapporterer fra den fullstendig ødelagte byen Tacloban i provinsen Leyte, har flere tragiske historier der fortvilte mennesker prøver å finne sine kjære.

- Folk som savner sine slektninger oppsøker hverandre og ser forsiktig på hverandres ansikter, for å se om de finner sine kjære. En mann oppløst i tårer går rundt og rister på hodet og sier «ikke ham». To tenåringer gråter åpenlyst når de finner liket av faren sin, skriver avisa.

- Spøkelsesby Foreløpige anslag fra filippinske myndigheter anslår at over 10 000 mennesker er drept som følge av tyfonens ødeleggelser. De neste dagene er avgjørende for å få rent vann, mat og ly inn til mange millioner berørte. Hele det internasjonale hjelpeapparatet er i sving for å få nødhjelp fram. Andreas von Weissenberg i Den internasjonale røde kors-komiteen sier at katastrofen er på linje med Haiti-jordskjelvet, der det er anslått at over 100 000 mennesker mistet livet.

- Det går nesten ikke an å komme seg hit. Men vi har nå klart det. Vi har kommet fram til et sted som er fullstendig ødelagt. Tacloban er som en spøkelsesby, sier Thord Dahl, ansvarlig for barnemisjonens arbeid i Filippinene, til nyhetsbyrået TT. 

Hjelpearbeiderne skal nå forsøke kartlegge hva de kan bidra med, men det er svært vanskelig å komme seg rundt på grunn av de ødelagte veiene. 

- Det er ikke mulig å forstå hvor vanskelig folk har det her. Alt er ødelagt, sier Dahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media