Demens

«Mamma må på toalettet, og lurer på hvor det er. Hun husker ikke at hun var der for få minutter siden»

- De siste årene har vi innsett at demens kommer til å berøre stadig flere. 

MOR OG DATTER: Moren til Åsa Kjellberg Line er 85 år og bor på sykehjem. For sju år siden begynte hun å glemme stadig mer. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Moren til Åsa Kjellberg Line er 85 år og bor på sykehjem. For sju år siden begynte hun å glemme stadig mer. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Når jeg sier 'Hei, mamma', titter hun opp. 'Hei, Åsa. Er det du som kommer? Det var en overraskelse, det visste jeg ikke'. Og det har hun jo helt rett i, for jeg kommer jo bare. Det er ingen vits i å si ifra på forhånd. Det kan skape unødvendig uro og hun glemmer det likevel så fort. Hun lurer også på, som alltid, hvordan jeg kan vite hvor hun er. Hun 'kom jo i går' og 'skal snart hjem'.»

Slik starter innlegget Åsa Kjellberg Line la ut på Facebook mandag.

For sju år siden oppdaget hun at moren begynte å glemme mer enn normalt, skriver Budstikka, som først omtalte saken.

Åsas mor er 85 år gammel og bor på sykehjem. Innlegget som beskriver et vanlig møte dem imellom, gir et sterkt innblikk i hvordan det er å være pårørende til en med demens. Kanskje også hvordan ting oppleves for den med demens.

«Vi sitter med kryssordet en stund. Vi får det til sammen, for vi utfyller hverandre: Hun kan mye som jeg ikke kan og vice versa. Det ingen av oss kan, googler vi. På denne måten føler vi oss, totalt sett, ganske smarte. Det er en herlig følelse. Personalet serverer kaffe og små fabrikkbakte kaker, som stort sett består av sukker. Mamma nyter kaffen sin og sier det er lenge siden hun fikk kaffe – og at hun sjelden drikker kaffe for tiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer